Scurteaza-ti saptamana de lucru

Cum ar fi daca ai munci doar 4 zile pe saptamana? Sau 5 zile, de cate 3 ore pe saptamana? Sau oricare program decizi ca iti convine?

In urmatorul articol vom invata cum sa muncim mai putin, sa fim mai eficienti si sa avem mai mult timp pentru noi. Poate ca suna bine, dar nerealistic. Dar, nu trebuie sa fie asa daca vrei cu adevarat sa iti controlezi viata lucrativa. Depinde de ce esti dispus sa faci.

Ce poti sa faci?

Poti sa incerci un experiment de a lucra doar 3 zile pe saptamana, cate jumatate de zi din aceste 3 zile. Este mult mai usor sa faci toate acestea, daca lucrezi de acasa sau daca ai propra afacere, propriul birou. Daca programul de 3 zile nu functioneaza din prima incearca, treci la 4 zile de lucru intens si apoi reduci treptat volumul sarcinilor. In acest fel vei avea mult mai mult timp pentru proiecte personale, pentru familie, etc.

Vom explica procesul mai in detaliu pentru a fi mai usor de urmat. Cheia este sa iti fixezi o limita. Dar cum faci pentru a atinge aceasta limita este partea cea mai grea.

Iata cateva sugestii:

 • In primul rand, fixeaza limita. Poti incepe cu 4 zile de lucru pe saptamana. Dar poti fi si ambitios si sa tinzi spre 3zile sau chiar mai putin. Sau poate ca esti mai confortabil cu 5 zile pe saptamana, a cate 6 ore fiecare. Oricare dintre solutii, care ti se pare ideala pentru tine, este cea corecta.
 • Identifica esentialul. Daca ai mai putin timp sa iti executi sarcinile de serviciu, cum le vei duce la capat? Ai doua optiuni: 1) sa muncesti mai repede; sau 2) sa faci mai putin. Cea mai buna optiune insa este cea de-a doua. Trebuie sa determini exact ce trebuie sa realizezi, in limita pe care ti-ai fixat-o. Daca ti-ai scurtat saptamana de lucru cu 20%, atunci si volumul de munca trebuie redus cu 20%. Acest lucru inseamna ca trebuie sa identifici cele mai importante lucruri de executat si sa le faci pe acestea in primul rand.
 • Elimina restul. Daca ai o lista scurta de sarcini esentiale, priveste ce nu este esential. Exista un mod de a le elimina? De a delega? Intarzia? Daca poti elimina 20% din lista ta de lucruri de facut, iti vei indeplini limita fixata mult mai usor.
 • Comprima. Daca este ceva ce faci in fiecare zi, ia in considerare comprimarea acestui lucru, intr-o sarcina o data pe saptamana. Vei economisi timp pretios.
 • Fa lucrurile in etape. Daca obiectivul tau este o reducere semnificativa a orelor de munca, este posibil sa nu reusesti acest lucru de la prima incercare. Schimbarea trebuie facuta gradual. Prima data fixeaza-ti o limita mai mica ( poate reducerea programului cu doar o ora, sau program scurt vinerea) Concentreaza-te pe a face aceasta prima etapa sa functioneze. Si cand esti pregatit treci la urmatoare etapa de reducere a orelor de lucru.
 • Decide ce sa faci cu timpul in execes. A-ti fixa limite in programul tau lucrativ nu va functiona, daca nu stii ce vei face cu timpul extra castigat. Te-ai decis sa lucrezi cu o ora mai putin, in fiecare zi? Ce vei face cu acea ora? Poate fi orice: proiecte mai distractive, crearea unei afaceri suplimentare, petrecerea timpului cu persoanele dragi, exercitii fizice, a citi, etc. Dar, trebuie sa stii exact ce vrei sa faci, pentru ca asa vei fi mult mai motivat sa iti atingi limitele fixate.
 • O limita in comunicare. Fie ca este vorba de e-mail, telefon, Skype, Twitter, etc iti poti umple ziua de lucru, cu sarcini de comunicare. Iti va ocupa tot timpul daca ii permiti. In schimb, aloca doar o perioada scurta de timp pentru fiecare metoda de comunicare vitala, de exemplu, cate 30 minute pentru fiecare. Dupa care nu trebuie sa mai permiti sa fii intrerupt de ele.

 

Dar daca esti angjat?

Majoritatea persoanelor insa, nu isi controleaza programul de lucru. Daca esti angajat trebuie sa schimbi constient asteptarile tale si asteptarile sefilor si a persoanelor din jurul tau. Daca se asteapta sa lucrezi 40 de ore pe saptamana, atunci asta trebuie sa faci. Dar, daca se asteapta sa faci munca esentiala si sa o faci bine, atunci nu ar trebui sa conteze daca o faci in 2 ore sau in 40. Totusi, nu toata lumea isi poate permite luxul flexibilitatii. Asa ca, cum poti aplica anumite reguli ale limitarii orelor de lucru, in cazul tau? Iata cateva idei:

 • Gestioneaza asteptarile. Trebuie sa incepi cu o conversatie cu seful tau, cu privire la asteptarile pe care le are de la munca ta. Ce isi doresc sa realizezi cu adevarat? Conteaza cu adevarat unde, cat timp si cum iti realizezi sarcinile de serviciu? Daca esti capabil sa le faci de acasa sau in cateva ore, ar conta? Discuta despre faptul ca doresti sa fii cat mai productiv, prin a face lucruri cat mai importante. Daca poti sa schimbi asteptarile, pe care persoanele le au de la tine, vei ajunge la rezultatul dorit.
 • Foloseste-ti timpul liber pentru alte proiecte. Poate ca reusesti sa iti eliberezi timp, prin limitarea orelor de lucru la 6 pe zi. Dar, poate ca nu poti sa pleci de la locul de munca, dupa aceste 6 ore. In schimb foloseste timpul extra pentru noi proiecte( legate de munca sau de alta natura, in functie de flexibilitatea pe care o ai) la care ai dorit sa lucrezi, dar nu aveai timp.
 • Lucreaza de acasa. Daca poti sa lucrezi de acasa, totul este perfect. Trebuie sa ii arati sefului tau, printr-o proba de 1-2 zile, ca poti produce mult mai multe lucruri importante, de acasa. Odata ce vei primi aprobarea de transfer iti vei putea fixa orele de lucru. Trebuie doar sa duci fiecare proiect la bun sfarsit. Cum o faci depinde numai de tine.
 • Treci la obiective legate de sarcini, nu de timp. Trebuie sa iti convingi sefii sa iti fixeze obiective, ce sunt orientate spre sarcini si proiecte, nu pe timpul pe care il lucrezi efectiv. Daca poti sa faci acest lucru, ai facut un pas important spre a fi capabil de a limita orele de lucru.

Leave a Reply