12 sfaturi de organizare plus resurse

Este viata ta in dezordine? Iti este greu sa iti gasesti lucrurile? In mod constant uiti lucruri? Daca este asa, nu iti face griji – esti la fel ca majoritatea populatiei umane. Dezorganizarea este starea naturala a ordinii. Este nevoie de un comportament obsesiv-compulsiv pentru a organiza intr-o anumita forma, haosul universal.

Daca doresti sa fii mai organizat, iata cateva sfaturi ce te pot ajuta:

  1. Toate la locul lor. Daca urmezi doar un sfat de pe acesta lista, acesta este cel mai important. Si cum realizezi acest lucru? Este simplu. Pentru tot ceea ce posezi creeaza un loc anume. Poti chiar sa pui etichete pe unele dintre aceste locuri, pentru a-ti fi mai usor sa iti aduci aminte unde merge fiecare lucru. Ai gasit ceva ce nu are un loc al sau? Creeaza acest spatiu. Si pune intotdeauana lucrurile la locul lor dupa ce le-ai folosit. Totul pare extrem de simplu, dar este nevoie de ceva timp, pana cand obiceiul intra intr-un program de rutina.
  2. Incepe cu lucruri marunte. Daca viata ta, casa ta si biroul sunt extrem de dezorganizate, nu incerca sa organizezi totul odata. Alege o parte mai mica si organizeaz-o. Si apoi alcatuieste-ti un sistem simplu, prin care sa o mentii organizata. Si practica acest sistem, pana cand devine un obicei. Apoi poti sa extinzi organizarea spre alte arii.
  3. Creeaza o rutina. Unul dintre cele mai bune moduri de a-ti mentine viata organizata este sa iti creezi o rutina in tot ceea ce faci – cumparaturi, curatenie, contabilitate, etc. Si daca faci aceste lucruri pe rand si iti dezvolti obiceiurile poti sa iti optimizezi viata.
  4. Fa curatenie pe masura ce trece ziua. In loc sa faci curatenie intr-o zi anume, in care faci totul, mai bine fa ordine in timpul fiecarei zi. Ai terminat cina? Spala vasele imediat. Spala chiuveta, dupa ce te-ai spalat pe dinti, astfel incat este tot timpul curata, nu doar o data la cateva zile.
  5. Tine toate actele la un loc. Nu imprastia toate documentele de care ai putea avea nevoie, peste tot. Tine totul intr-un dosar, unde iti va fi foarte usor sa le gasesti la nevoie.
  6. Pune lucrurile la loc, acum. Ai terminat de folosit un lucru? Majoritatea persoanelor il va pune undeva alaturi, cu intentia de a-l pune la locul lui mai tarziu. Dar casele si birourile dezordonate sunt pline de astfel de intentii. In loc sa lasi lucrurile sa se stranga intr-un loc, pune-le la loc imediat.
  7. Tine un sistem de arhivare simplu. Cu cat este mai complicat, cu atat nu va fi folosit.
  8. Calendarul google. Nu conteaza ce tip de calendar folosesti. Gaseste ceea ce este mai usor pentru tine. Pune in acest calendar totul, de la lucrurile legate de munca, lucrurile personale, zile de nastere, activitati in familie, vacante, etc. Astfel, nu trebuie sa iti mai faci griji, ca nu iti vei aduce aminte un anumit eveniment.
  9. Fa sistemul tau cat mai accesibil. Daca ai probleme cu sistemul tau de organizare, observa cu atentie ce anume te impiedica. Cateodata exista o dificultate sau o complicatie ce face sistemul mult prea dificil de folosit. Daca este prea dificil, nu il vei folosi. Mentine-l simplu si accesibil, chiar distractiv daca este posibil. Si este mult mai probabil sa il folosesti tot timpul.

Leave a Reply