Cum sa fii fericit in timpul unui proiect stresant

Majoritatea fericirii noastre la munca vine din relatia pe care o avem cu noi insine. Creativitatea ta poate fi intarziata de gandurile tale de insecuritate, tema sau manie. Si persoana de la care ai nevoie de cele mai multe incurajari esti chiar tu insuti. Si tot tu esti si cel mai mare dusman al tau. Trebuie sa analizezi problemele interioare si efectele pe care acestea le au asupra muncii tale. Si fiecare dintre aceste probleme reprezinta o slabiciune a ta, dar trebuie sa inveti sa folosesti aceste slabiciuni in avantajul tau.

  1. Ramai concentrat pe un singur proiect. In majoritatea timpului in mod sigur ai mai multe lucruri pe care incerci sa le faci, pe toate odata. Poate ca scrii un email in timp ce te gandesti la punctele de discutat in sedinta urmatoare. Si aceste distrageri multiple iti afecteaza concentrarea si afecteaza calitatea muncii tale. Atentia ta sare de la un subiect la altul atunci cand nu ai un termen limita pentru un anumit proiect. Nu esti fortat sa produci. Dar un pic de stres poate fi bun pentru a aduce o concentrare mai mare in viata unei persoane. In functie de sarcina pe care o ai, fixeaza o perioada de 30 de minute si incearca sa rezolvi munca respectiva in acea perioada de timp. Daca iti fixezi o anumita perioada de timp pentru un proiect te vei concentra mult mai mult pe sarcina respectiva.
  2. Imparte un proiect in sarcini mai mici. Atunci cand lista ta cu lucruri de facut devine coplesitoare poti sa experimentezi foarte multe ganduri negative. Pentru a reduce aceste ganduri negative trebuie sa vezi care dintre sarcinile tale sunt cele mai importante. Apoi sa iei fiecare sarcina si sa o imparti in mini-proiecte de cate 20 de minute. Astfel proiectul respectiv pare mult mai usor de realizat.
  3. Imparte lista ta cu lucruri de facut. Deseori se intampla sa devii coplesit, ca un rezultat al propriilor tale asteptari. Te astepti sa faci mult mai multa munca decat este posibil intr-o singura zi. Lista ta cu lucruri de facut atinge proportii uriase si nu reusesti niciodata sa termini totul intr-o singura zi. Ceea ce trebuie sa faci este sa imparti aceasta lista in doua. Creeaza o lista care este usor de realizat. Si o alta care sa aiba sarcini mai putin importante si care sa fie o lista extra. In momentul in care vei ajunge sa rezolvi si lista ta extra te vei simti mult mai bine cu privire la realizarile tale.
  4. Ia o pauza. Deseori se intampla sa devii blocat mental din cauza ca nu te poti concentra pe proiectul din fata ta. Sunt prea multe optiuni. Poti sa scrii un email, sa creezi un raport si sa lucrezi la un plan de afaceri. Mintea ta devine suprasolicitata si nu reusesti sa duci nimic la bun sfarsit. Cel mai bine este ca in acele momente sa iei o pauza pentru a-ti limpezi mintea. Iesi si fa o plimbare, asculta un pic de muzica, fa ceva relaxant care sa iti aduca inapoi creativitatea.
  5. Conecteaza obiectivele cu nevoile tale. Atunci cand lucrezi la un proiect mare poti foarte usor sa iti pierzi motivatia. Si atunci cand te lovesti de acest zid trebuie sa iti aliniezi nevoile tale cu obiectivele. Atunci cand ai inteles exact care sunt nevoile tale  poti fie sa renunti la ele, fie poti sa incerci sa te motivezi sa actionezi si sa faci o schimbare.
  6. Revizuieste partea pozitiva. Atunci cand lucrezi la un proiect mare este usor sa devii foarte stresat si sa te concentrezi doar pe partile negative ale muncii tale, in loc sa te concentrezi pe partile bune care sunt in fata ta, dar pe care nu le observi. Creeaza-ti o lista mentala cu toate lucrurile pe care le-ai invatat de la acest proiect stresant. De la un astfel de proiect poti sa inveti cum sa faci fata stresului cotidian, cum sa scrii emailuri mult mai clare, iti dezvolti abilitatile sociale si toate acestea te forteaza sa devii o persoana mai buna. Si esti platit sa inveti toate aceste lectii de viata. Prin a-ti schimba perspectiva catre una mai pozitiva esti capabil sa renunti la gandurile negative si sa te bucuri de lucrurile bune din viata ta.

Leave a Reply