Harta cu orizonturile de focalizare intotdeauna a iesit in prim plan. Este o idee clara si cu siguranta poate oferi multa valoare oamenilor, dar intr-o carte care se concentreaza atat de mult pe activitatea din prezent, se resimt prea putine detalii cu privire la acest fapt. Am hotarat ca este timpul sa actionez, dar asa cum imi planificam si cum incercam cu adevarat sa pun in practica ideile, mi s-a intamplat ceva. Nu este tocmai placut ceea ce mi s-a intamplat.
Problema principala este intervalul de timp folosit. Proiecte de o luna, obiective de un an, scopuri intre trei si cinci ani… Foarte rar am reusit sa fac in asa fel incat planul meu sa se potriveasca cu intervalul de timp stabilit. In ceea ce priveste categoriile, acestea sunt de sase tipuri. Sase! La cate obiective poti sa renunti ca sa atingi toate acele trepte? Visurile, locurile de munca, relatiile, personalitatile, stilurile de viata, convingerile mereu se vor schimba. Asadar, o harta verticala este plina de detalii.
Cu toate aceste aspecte in minte, am adoptat o abordare mai simpla. Am injumatatit numarul de categorii si am identificat perioadele de timp precise. Ai putea spune ca urmeaza o structura de baza pe termen lung, mediu si scurt. Totusi, la fel cum am procedat si cu sistemul meu de prioritati, trebuie sa fie o ordine in activitati. Ce este un obiectiv pe termen lung? Cum se face legatura cu un obiectiv pe termen mediu? Nu inseamna nimic. In schimb, concentreaza-te asupra viziunii tale despre propria viata, asupra scopurilor care te vor impinge tot inainte si asupra proiectelor si activitatilor viitoare la care lucrezi zilnic si saptamanal.
Viziune ← Scopuri → Activitati viitoate / Proiecte
Viziunea reprezinta tabloul cel mare, care adesea amesteca ideile in mintea ta, idei ce se bazeaza pe ceea ce ti-ar placea sa fii si ceea ce ti-ar placea sa faci in viata. Lucruri de genul, sa locuiesti intr-o casa frumoasa cu o familie fericita sunt exemple ce apartin acestei viziuni. Daca vrei sa devii directorul propriei companii ce se ocupa de gasirea de remedii alternative pentru picioarele mirositoare, este o viziune buna. Totusi, multi oameni sunt pur si simplu fericiti cautand succesul in orice domeniu de activitate, ceea ce, de asemenea, este bine. Daca te concentrezi asupra unor interese nu tocmai dorite, vei alege un drum nepotrivit.
Scopurile reprezinta cheia acestei tehnici deoarece ele acopera multe din categoriile acestei harti. Sunt pe un termen destul de lung pentru a avea o insemnatate, dar totusi nu atat de mult incat nu au o tinta clara, sau nu sunt flexibile la schimbarea stilului de viata. Proiectele si activitatile viitoare reprezinta sarcinile zilnice. Dar, de ce le indeplinim? Deoarece ne indreapta catre o tinta mai mare. De exemplu, sa-ti decorezi dormitorul este parte dintr-un mare proiect de renovare a casei, care te va indrepta catre un alt scop, si anume de a-ti vinde casa si a gasi altceva mai bun. Acel scop este strans legat de planul tau de a locui intr-o casa mare dintr-un cartier linistit. Intreaba-te de ce si daca raspunsul se potriveste cu planul tau, atinge-ti obiectivul.
Un alt exemplu este cel al unei persoane care scrie un articol cu scopul de a-si impresiona sefii deoarece urmeaza perioada de promovare. Odata atins scopul, acest fapt il va indrepta catre o alta tinta, aceea de a deveni directorul firmei. Aceasta se potriveste cu planul sau pe termen lung, plan ce vizeaza dobandirea de experienta si deschiderea propriei firme. Probabil vor fi mai multe scopuri de atins pe parcurs (poate sa mai atingi cateva promovari sau sa-ti faci o echipa de baza in firma) pana sa-ti realizezi planul, dar de ce sa te gandesti la ele atat timp cat acestea sunt dependente de rezultatele tintelor actuale si se pot modifica oricand? Imagineaza-ti ca atingi prima tinta de a fi promovat la firma la care lucrezi si apoi apare un vechi prieten care vrea sa colaboreze cu tine intr-o noua afacere. Pe o harta cu planurile tale de viitor, vei fi in stare sa faci altceva sau alte activitati spontane?