Tehnici de alocarea timpului

Alocarea timpului este o tehnica simpla de manageriere a acestuia. Sa spunem ca ai un termen limita fixat pentru un nou produs, un nou proiect, etc. Trebuie sa ai o noua versiune pana la o anumita data. Asa ca, probabil vei folosi aceasta tehnica pentru ciclul tau de dezvoltare, ceea ce inseamna ca vei face cea mai buna treaba in timpul disponibil. Ce noi caracteristici poti sa pui in aplicare sunt in totalitate determinate de perioada de timp. A fenta programul nu este pur si simplu o optiune, iar daca ramai in urma trebuie sa elimini din caracteristici. In termeni de gestionare a sarcinilor proprii, alocarea timpului poate fi o tehnica de ajutor. O poti folosi in doua moduri diferite.

In primul rand, sa spunem ca vrei sa faci ceva, dar exista un risc ca ar putea sa fie nevoie de mai mult timp decat merita, deoarece este o activitate care iti poate arata tendintele perfectioniste. Asa ca iti acorzi o anumita perioada de timp, peste care nu vei trece. Si pur si simplu faci cea mai buna treaba pe care o poti face in acel cadru de timp.

Un exemlu simplu si concludent sunt cumparaturile de Craciun. Iti poti acorda o perioada de X ore in care sa cumperi cadourile necesare. Cadouri pe care le-ai analizat in precedenta pe o lista bine stabilita si gandita. Astfel nu iti irosesti timpul si faci cea mai buna treaba in timpul impus.

In al doilea rand poti folosi alocarea timpului cand ai o sarcina sau un proiect pe care doresti sa il duci la final, dar nu stii exact cum sa incepi. Sau pare ca va fi nevoie de foarte mult timp pentru a face ceva semnificativ. Sau poate ca este ceva cu adevarat plictisitor si vei avea tendinta de a amana lucrul. Cand folosesti alocarea timpului, pur si simplu iti iei angajamentul sa lucrezi la o sarcina, pentru o anumita perioada, pentru a face un progres. Poti folosi aceasta tehnica pentru a scrie un articol, un capitol dintr-o carte, un proiect, etc. Iti acorzi o perioada de timp pentru a incepe acel proiect, fara sa te preocupi prea mult unde vei ajunge. Trebuie doar sa repeti procesul, pana cand lucrul va fi finalizat.

Un efect secundar al acestei metode este ca deseori vei munci mai mult decat iti propui initial. Dar atunci cand esti inspirat poti trece lejer peste orice limita de timp, fara probleme.

Abilitatea alocarii timpului, de a tinde spre perfectiune si a evita amanarea, face din acesta o tehnica utila de manageriere a timpului. Si modul de folosire depinde doar de tine.

Leave a Reply