Planificarea obiectivelor pentru o delectare optima

Sa presupunem ca ti-ai stabilit cateva obiective si acum vrei sa trasezi un plan de baza pentru cum le vei realiza. Cum faci acest lucru? Evident exista multe moduri de a-ti planifica pasii de actiune. Dar ca o generalizare, pare inteligent sa optezi pentru un plan ce estimezi ca va consuma putin timp si resurse. In esenta cauti cea mai scurta cale de la pozitia ta curenta pana la obiectivul tau. Este in regula daca estimarile tale nu sunt foarte exacte, dar ia in considerare calea scurta ca fiind cea mai inteligenta alegere in special in afaceri.

Mitul caii celei mai scurte – oricat de inteligenta pare aceasta varianta, lucrurile nu stau tocmai asa. In timp ce o astfel de abordare de optimizare este buna pentru masini, este sub nivelul nostru ca fiinte umane. Problemele concrete apar in timpul implementarii planului. Ce experimentezi de fapt in timpul fazei de actiune? Implementezi planul precum o masina, completand sarcina dupa sarcina in ordine? Sau ceva cu totul diferit se intampla? Adevarul este ca, niciodata nu ai sa vezi o persoana lucrand in acest mod si nici o afacere. Planurile deseori se abat de la schema initiala, atunci cand implementezi faza de actiune. Unele persoane ar spune ca oamenii nu sunt buni la implementare, dar este de fapt adevarat acest lucru? Sau a fost planul plin de greseli de la inceput, deoarece nu a luat in considerare natura umana?

Planificarea vs implementare – pentru inceput poate ca cel mai bine este sa lucrezi la disciplina. Te poate ajuta pe termen lung, dar nu este suficient. Trebuie de asemeni sa lucrezi si la implementarea acestor planuri si trebuie sa verifici daca sunt corecte de la inceput. Bineinteles ca unele persoane sunt mai bune in a face lucrurile, in timp ce alte persoane sunt mai bune in a le gandi. Si chiar daca iti place sa faci mai mult doar una dintre aceste aplicatii, in ceea ce priveste in special viata ta personala trebuie sa iti creezi conditiile necesare pentru a face ambele lucruri la fel de bine.

Planificarea pentru o delectare optima – in loc sa incerci sa planifici cea mai eficienta cale spre obiectivele tale, ce s-ar intampla daca ai incerca sa planifici cea mai placuta cale? Aceasta cale placuta poate incepe sa dezvaluie cateva posibilitati interesante. Incearca sa iti imaginezi cum ar arata un astfel de plan placut, in comparatie cu verisorul sau mai eficient. Gandeste-te la schimbarile pe  care trebuie sa le faci pentru a avea un plan placut.

1.      Selecteaza proiecte interesante – favorizeaza proiectele care iti face placere sa implementezi, in defavoarea celor care doar cauta rezultatul final.

2.      Adauga varietate – rupe monotonia actiunilor repetitive. Munceste in locatii diferite. Fa excursii.

3.      Imbunatateste-ti echilibrul – imbina timpul pe care il petreci singur cu timpul social. Echilibreaza munca fizica cu munca mentala.

4.      Creeaza un mediu de lucru placut – astfel incat sa iti faca placere sa petreci mult timp acolo.

5.      Implica alte persoane – gaseste o modalitate de a-ti implica prietenii.

6.      Rezolva problemele in mod creativ – favorizeaza metodele de rezolvare a problemelor creative atunci cand solutia evidenta este prea plictisitoare.

7.      Bucura-te de suficient timp de pauza – pastreaza-ti motivatia la cote inalte prin evitarea muncii excesive. Ia-ti vacante. Bucura-te de recompense atunci cand treci de pasi importanti.

8.      Evita lucrurile neplacute – daca un pas nu poate fi facut intr-o maniera placuta, gaseste un mod de a delega alta persoana sau elimina-l.

9.      Foloseste manifestarea intentiei

10.  Descopera-ti flexibilitatea – permite ca luarea deciziilor zilnice sa nu urmeze o ordine prestabilita.

Pe masura ce intelegi cum arata un plan placut in comparatie cu unul eficient, realizezi ca este un mod cu totul diferit de a lucra. Ideea de baza este sa ramai intr-o stare de bucurie pe toata durata proiectului. Astfel ca, inca ai un obiectiv specific in minte, dar pe parcursul drumului concentrarea ta este pe a te bucura de calatorie mai degraba decat de a ajunge la destinatie repede. In loc sa planifici pasii ce iti vor permite sa ajungi la obiectivele tale cat mai eficient posibil, vei planifica calea ce iti place cel mai mult.

Ia in considerare testarea acestui model de plan pentru a vedea ce rezultate obtii.

Iti petreci intreaga viata in momentul prezent, asa ca este normal sa doresti sa petreci aceste momente intr-o stare de bucurie. Si nu vei realiza acest lucru daca iti vei planifica pasi in viata ce sunt plictisitori, durerosi sau fara sens.

A schimba totul cu un plan bazat pe bucurie, placere, iti poate umple realitatea de zi cu zi, cu creativitate, bucurie si implinire.

In cele din urma toate aceste momente prezente fac suma vietii tale. Daca te bucuri de momentele tale prezente, te bucuri de viata ta.

Leave a Reply