Recuperarea dupa un eveniment neplacut

A reactiona constient – dupa o tragedie sau o pierdere, reactia ta initiala este inconstienta si instinctiva. Nu sunt multe lucruri pe care le poti face cu exceptia de a scoate reactia la suprafata. Dar trecerea timpului va reduce curand intensitatea acelor emotii. Si atunci este cand iti recastigi suficienta constientizare, pentru a alege urmatoarea reactie. Acum ai o alegere. Esti liber sa decizi ce inseamna acest eveniment pentru tine si cum va afecta mergerea ta mai departe. Poti sa nu faci nimic si sa lasi totul la dispozitia subconstientului, sau poti sa lucrezi constient catre inchiderea capitolului.

Acceptarea – prima ta decizie este fie sa accepti evenimentul fie sa ii opui rezistenta. Cand accepti ceea ce s-a intamplat, ramai centrat in prezent si constientizarea ta se extinde. Atunci cand ii opui rezistenta, te concentrezi pe trecut si pe viitor si constientizarea ta se reduce. Reactia ta initiala, inconstienta foarte probabil ca va fi de partea rezistentei. Facand acest lucru va cauza scufundarea constientizarii pana la nivele precum durere, vina si rusine. Acceptarea pur si simplu inseamna “ in regula, acest lucru s-a intamplat, este real.”  Cand poti recunoaste realitatea a ceea ce s-a intamplat, iti ridici constientizarea inapoi in domeniul alegerii constiente.

Gaseste semnificatia – urmatoarea decizie este sa determini semnificatia din spatele evenimentului. Ce s-a intamplat mai exact? Ce inseamna totul? Unul dintre cele mai bune moduri de a faci acest lucru este sa privesti situatia din mai multe perspective. Iata cateva exemple:

 • Zoom in – tocmai am vazut o persoana murind
 • Zoom out – peste 150.000 persoane mor pe aceasta planeta in fiecare zi
 • Minimalizeaza impactul – daca persoana era in varsta oricum probabil nu mai avea mult de trait
 • Mareste impactul – familia aceste persoane o sa ii simta lipsa, poate ca mai traia inca 20 de ani
 • Minimalizeaza responsabilitatea – daca persoana respectiva nu isi asuma riscuri inutile, probabil era inca in viata
 • Mareste responsabilitatea – daca faceam lucrurile diferit probabil ca era inca in viata

Unele perspective sunt mult mai puternice decat altele. Dar nu trebuie sa te concentrezi pe o singura perspectiva care te face sa te simti un pic mai bine si sa ignori restul. Trebuie sa iei in considerare situatia din fiecare unghi la care te poti gandi. O perspectiva mai larga te va ajuta sa gasesti semnificatia evenimentului. Adevarata semnificatie din spatele evenimentului este efectul pe termen lung pe care il are asupra ta. Asta este tot ceea ce poti controla. Daca exista o valoare adevarata intr-o tragedie, va veni din impactul pe care aceasta il are asupra ta.  Potentiala valoare se afla in cum acest eveniment te schimba ca persoana. Si centrul schimbarii este ca, constientizarea ta fie se va extinde, fie se va reduce. Iata cateva exemple de semnificatii ale unui eveniment tragic:

 • Apel de trezire – acesta este o puternica aducere aminte ca viata fizica se va sfarsi candva si ca este timpul sa incepi sa o traiesti asa cum iti doresti.
 • Apel pentru a onora – poti onora existenta persoanei pierdute prin a trai cat de bine poti.
 • Responsabilitatea – poti sa iti asumi responsabilitatea asupra familiei persoanei disparute.
 • Soarta – asa a fost sa fie si nu sunt responsabil cu nimic.
 • Furie – urasc ca ma pune in aceasta postura, probabil ca merita sa moara.
 • Rezolvare – te asiguri ca in urma unui accident de exemplu, acest lucru nu se va mai intampla.
 • Tragedie – viata poate fi foarte cruda cateodata.
 • Resentimente – iti trebuie ceva timp pentru a te gandi la convingerile tale spirituale. Vrei sa crezi ca aceasta persoana a ajuns intr-un loc mai bun, dar nu stii ce sa crezi.
 • Teama – te temi ca, curand vei muri si tu.

Nu exista un raspuns corect si unul gresit aici. Exista doar alegeri ce iti dau putere si alegeri ce te priveaza de aceasta.

A face aceasta alegere face parte din experienta umana.

Inchidere – odata ce ai dat o semnificatie acestui eveniment, vei avea parte de o inchidere a subiectului. In functie de semnificatia pe care o atribui, poti fi schimbat pentru totdeauna. Dar oricand doresti, totusi poti redeschide subiectul.

Pe masura ce devii mai constient si intelegi schimbarile realitatii, fara indoiala vei reinterpreta evenimente majore din viata ta si le vei da o alta semnificatie.

Leave a Reply