De ce planurile tale dau gres : Gandurile mele

Ar fi bine sa afli cateva idei despre cum sa-ti realizezi un plan efectiv si mai flexibil astfel incat sa elimini toate obstacolele cate iti apar in cale. Se pare ca in ultima luna, in ciuda planului saptamanal pe care l-am realizat, am ajuns la punctul in care nu am realizat activitatile pe care mi le propusesem.

Sa-ti scrii pe o hartie toate planurile pe care le ai, nu este tocmai ideea cea mai buna. Unii oameni adauga si un program la acest plan, iar eu acum planuiesc activitatile pe care le voi indeplini zi de zi. Am experimentat cu cateva abordari, atunci cand vine vorba despre acest subiect, incercand sa-mi fac un plan in avans. Aceasta metoda a esuat, de aceea va dau si aceste explicatii. Am planuit cu prea mult timp inainte activitatea si nu s-a potrivit cu prezentul. De exemplu, daca stabilesc o anumita activitate in ziua de vineri, ceea ce in prezent pare sa fie o alegere destul de buna, cand se va apropia sfarsitul saptamanii iti vei da seama ca activitatea propusa acum cateva zile, nu se potriveste cu ceea ce se intampla in prezent. Asadar, folosind planul meu saptamanal de cateva luni, mi-am dat seama ca nu este necesar ceea ce folosesc ci cum le folosesc.

Cu toate acestea in minte, m-am hotarat sa planific activitatile zilnic. As scrie in fiecare zi anumite activitati dar altele pe care le-am planuit pentru ziua sau noaptea care urmeaza. Am ajuns la urmatoarea concluzie : sa ai 6 revizii zilnice si apoi o revizie saptamanala in ziua de duminica, toate acestea sa se intample in momentul cand incep sa scrii un nou plan de activitati. Daca planifici in fiecare zi, aceasta inseamna ca iti permite sa fii mai flexibil si vei scrie doar activitatile pe care esti sigur ca le vei face in acea zi.

Dar bineinteles, aceasta reprezinta doar jumatate din intreaga poveste. Altceva este sa faci un plan si altceva este sa respecti acel plan. Personal, eu cred ca daca actionezi conform planului stabilit (daca ai reusit sa-l implementezi, este o alta chestiune) aceasta este o chestiune de incredere personala. Daca scrii pe o hartie activitatea care urmeaza sa o indeplinesti, iti transmiti un mesaj personal, si anume ca trebuie sa indeplinesti acest fapt, si daca nu-l faci, ce se va intampla?  Pur si simplu, ai sarit peste promisiunea personala si este atat de usor ca cazi in obiceiul prost de a promite ceva si de a nu te tine de cuvant. Acesta este un alt motiv pentru care am vrut sa scriu acest articol, deoarece multe sarcini pe care le stabilisem nu le-am indeplinit. Daca nivelul tau de productivitate reactioneaza foarte greu si incarcaturile pentru actiunile viitoare sunt lasate deoparte, pur si simplu, stai jos si fa-ti o promiune. Poti ca realizezi cel mai bun si detaliat plan, dar daca nu ai acea convingere si motivatie de care sa te poti folosi (sau cel putin, incercarea de a le folosi), iti vei da seama ca ti-ai insusit un obicei prost de care va trebui sa scapi.

Leave a Reply