Responsabilitatile carierei

Cativa oameni au adresat urmatoarea intrebare: Daca lucrez pentru o companie care are alte prioritati fata de mine, cu care eu nu sunt deacord, voi fi partial raspunzator pentru rezultatele companiei?

Raspunsul este: Da!

Daca ajuti o companie in atingerea obiectivelor, vei contribui si la rezultatele ei, si desigur vei impartasi responsabilitatea pentru consecintele acelor rezultate.

Daca rezultatul este neplacut, cu siguranta veti avea si alte optiuni. Puteti renunta la a lucra pentru acea companie sau va puteti muta la o alta companie ale carei prioritati sunt apropiate cu principiile voastre. De asemeni puteti incepe si propria afacere sau orice activitate pe cont propriu.

Poate cea mai proasta alegere este sa continui sa lucrezi intr-o companie ale carei valori sunt mult prea departe de ale tale.

Aceasta situatie poate fi moral si emotional epuizanta. Daca te gasesti intr-o asemenea situatie este bine sa te ocupi de esecurile financiare pe un termen scurt, decat sa ai consecinte negative in cariera, sanatate si relatii pe un termen lung.

Cum gasesti compania ale carei valori sa se potriveasca cu ale tale? Nu te obosi sa citesti declaratiile de misiune ale companiei. Intreaba in jur, in locuri unde oamenii nu au beneficii raspunzandu-va, gaseste oamenii ce lucreaza acolo si vorbeste-le direct. Cu siguranta nu te vei putea baza pe raspunsul unei singure persoane, insa cel mai probabil cu suficiente intrebari iti vei face o imagine de ansamblu.

Daca veti intampina companii ale caror valori sunt discutabile, constientizeaza faptul ca motivul pentru care ele exista este faptul ca oamenii doresc sa lucreze acolo si pentru ele.

Daca oamenii nu si-ar dori sa lucreze acolo, in acele conditii, aceste companii nu ar exista. Un motiv pentru care vad acele societati cu valori dubioase ca isi fac angajatii sa se simta inconfortabil este de obicei pentru ca ele prioritizeaza valorile fizice ale multimii mai mult decat valorile non-fizice.

Companiile cu o loialitate puternica a angajatilor, deobicei plaseaza prioritatea majoritara pe idealurile non-fizice, cum ar fi creativitatea, conducerea si serviciile.

Toate valorile fizice sunt prin definitie nepermanente, si totul de natura fizica in sine este nepermanent. Prin urmare, lucrand la o companie ce se dedica nepermanentei, este cel putin probabil sa se simta bine in special cand motivatia se bazeaza pe frica si aceasta va fi utilizata in mod inevitabil. Pe de alta parte lucrand pentru a exprima un ideal permanent si non-fizic, este foarte probabil sa te faca sa te simti bine, in special cand idealul este inspirat de motivatia celor care il urmaresc.

Atunci cand alegeti o companie, un client sau chiar cumparator pentru a lucra, fa-ti timp pentru a lua in considerare valorile pe care le sustii si consecintele pe termen lung ale acelor valori, aceasta este o parte importanta pentru a trai constient.

Leave a Reply