Renunta pentru a castiga

Iti este teama ca daca te-ai lasat de prea multe locuri de munca, sau ai schimbat cariere mult prea des, CV– ul tau te va face sa arati nedorit si cine te va angaja atunci? Nimeni nu vrea un ratat ce nu poate sta locului.

Probabil ca ai dreptate sa te simti preocupat….persupunad ca obiectivul primar in cariera este sa lucrezi pentru o companie ce vrea sa te detina, sa fie proprietara ta, mai degraba decat pur si simplu sa te plateasca pentru munca pe care o executi pentru ei.

Dar multe persoane ce au cariere extrem de reusite, ignora complet aceste sfaturi, construind acel tip de CV ce ar dezgusta orice persoana rezonabila.

De exemplu, al cui CV arata asa:

  • Sofer de taxi
  • Gradinar peisagist
  • Distribuitor de vitamine
  • Suflator artizanal de sticla
  • Manager statie de benzina
  • Vanzator scutere
  • Bucatar restaurant
  • Consultant financiar

Dar exista in mod sigur si exceptii de la regula. Nu am vrea sa excludem, mica scuza comfortabila, ce te face sa ramai blocat intr-un loc de munca care nu iti place.

Este oare posibil ca prin abandon ai putea sa iti cresti productivitatea?

Poate ca adevarul este ca poti schimba cariere atat de mult cat vrei si ca aceia care te judeca aspru, foarte probabil sunt doar suparati pentru ca le amintesti cat de blocati sunt ei. Au ei cu adevarat interesul tau la inima…sau incearca sa inroleze sprijinul tau in a calma propriile lor temeri si nesigurante.

Poate ca nu e cea mai buna idee sa faci tot posibilul sa impresionezi persoana care angajeaza, ce cauta doar cel mai docil ratat pe care il poate gasi, sa ocupe un loc de munca, pe care nimeni in toate  mintile nu ar vrea sa il ocupe mai mult de cateva saptamani, oricum. Daca te ridici si renunti la o companie, va trebui doar sa gaseasca un al operator de suflat sticla ce nu este la fel de inteligent ca tine. Nu este uimitor cum conditionarea sociala te poate invata sa pui o valoare mai mare pe ceva, ce o persoana normala, libera in gandire ar percepe-o ca infiorator de nedorita? Poate ar trebui sa facem persoanele care se incadreaza in aceasta schema, sa plateasca mai multe taxe de asemeni, probabil nici nu vor observa. Oh asteptati…..deja facem asta.

Daca nu reusesti sa stai mult timp la un loc de munca, poate esti blestemat sa fii un geniu.

Unul dintre cei mai mari renuntatori dintre toti a fost Leonardo da Vinci. Ma intreb daca parintii lui i-au spus vreodata sa inceteze sa alerge dupa – pictura, inginerie, sculptura, botanica, anatomie, arhitectura, muzica, poezie, etc – si sa se multumeasca doar cu un lucru. In caz contrar nimeni nu il va angaja. Imagineaza-ti pe mama lui Leonardo spunandu-i “ Pentru Dumnezeu Leo! Saptamana trecuta mi-ai spus ca vrei sa fii inginer si acum te prind pictand! Mars inapoi afara tinere si du-te sa termini acea monstruozitate de capela din curte pe care ai inceput-o saptamana trecuta.”

 

Leave a Reply