Planificarea carierei

Exista multe strategii pe care le puteti utiliza pentru a selecta si planifica o cariera, dar probabil cele 2 modele de baza sunt cele de mai jos.

Planificarea carierei de la stanga la dreapta. Planificarea carierei de la stanga la dreapta inseama sa realizati, cum puteti utiliza instrumentele pe care deja le aveti in posesie pentru construirea carierei. Aceasta reprezinta un nivel scazut si o metoda obiectiva de planificare.

Cea mai simpla forma de aplicare ale acestei metode, poate fi atunci cand gasiti un anunt intr-un ziar, aplicati pentru acel loc de munca pentru ca este disponibil si este o potrivire acceptabila si fara prea mult efort.

O forma mai complexa ale acestei metode, implica evaluarea nevoilor curente ( salariu, ore, beneficii, locatie) si calificarile ( educatia, aptitudinile, experienta) pentru a realiza acel tip de munca ce vi se potriveste.

Abia atunci va puteti crea un CV pentru a cauta un loc de munca bazat pe un domeniu pe care il stapaniti, si va simtiti calificat, fie pentru a lucra ca si independent sau pentru a construi o afacere in jurul capacitatilor voastre. Cand oamenii fac orice serioasa planificare, in majoritatea cazurilor isi dezvolta strategia de la stanga la dreapta.

Planificarea carierei de la dreapta la stanga. Planificarea carierei de la dreapta la stanga inseamna sa intri in contact cu adevarata ta persoana, la nivelul cel mai profund ( fie sentimental, fie mental) si sa urmezi calea cea mai buna de a te exprima si de a impartasi valoarea de baza cu intreaga lume.

O forma simpla de aplicare a metodei de la dreapta la stanga este atunci cand rezonezi cu conceptul curajului si realizarea unei cariere bazate pe curaj.

Aceasta procedeu apare ca o cercetarea in profunzime, a caracterelor, valorilor si altor atributii sentimentale pentru a obtine un nou concept de cariera mult mai detailat.

Sistemul este mai putin intalnit si il putem gasi in domeniile artistice, insa rareori aceste procese ajung suficient de departe incat sa poata fi realizate in mod constient si sa dezvolte ideile ce pun baza unei cariere.

Metoda de la stanga la dreapta contra metodei de la dreapta la stanga. Planificarea metodei de la stanga la dreapta incepe cu un nivel scazut al aspectelor fizice ale unei cariere. Ne referim la lucruri cum ar fi, salariul, calificarile, securitatea, avantajele unei potentiale avansari. Odata ce s-au stabilit aceste lucruri, depinde de tine sa faci tot ce poti pentru a te bucura de cariera si a oferi valoare.

 

Planificarea metodei de la dreapta la stanga incepe cu un nivel ridicat al aspectelor spirituale si emotionale ale carierei. Odata ce va puteti exprima adevarata creativitate, atunci puteti lucra prin aspectele practice ale dezvoltarii abilitatilor voastre si generarea veniturilor pentru a satisface nevoile fizice.

Ambele strategii au puncte forte si puncte slabe, asa ca o abordare echilibrata parea a fi lucrul cel mai intelept de facut. Nu este recomandabil sa aplicati ambele strategii in egala  masura.

Cea mai buna planificare a carierei este 80% “ de la stanga la dreapta “ si 20% de “ de la dreapta la stanga”. Ceea ce inseamna ca pentru a planificarea carierei investiti cea mai mare parte a eforturilor in descoperirea proprieri persoane, contactul cu valorile de baza si luarea unei decizii a ceea ce cu adevarat doriti sa aratati lumii. Daca planificati cariera invers fata de modelul dat, ar fi ca si cum ai pune caruta inaintea calului. Aceasta abordare nu va ofera nivelul corect al claritatii. Nu este o metoda potrivita pentru a construi constient o cariera care sa va implineasca. Este ca si cum te-ai uita la sol pentru a explora stelele. Oamenii care isi fixeaza cariera in jurul calificarilor, competentelor si cerintelor salariale ajung adesea dezamagiti, chiar si atunci cand pare infloritoare din punct de vedere obiectiv.

Veti fi mult mai implinit daca urmati o cariera care va permite sa va exprimati adevaratul Eu la cele mai inalte niveluri. Apoi educa-te, practica, si construiti-va abilitatile pentru a obtine o buna si compatibila forma de exprimare pana cand va puteti satisface pe deplin nevoile fizice.

Cariera optima este sa poti impartasi adevarata voastra persoana cu lumea fizica prin procesul de auto-exprimare, iar pentru a face acest lucru cumva , va trebui sa descoperi adevarata voastra personalitate.

Leave a Reply