Zece lectii despre bani, pe care trebuie sa le predai copiilor tai

Una dintre cele mai valoroase lectii de viata, pe care o poti transmite copiilor tai, este aceea despre bani. Trebuie sa iti inveti copii despre bani,despre valoarea acestora. Sa ii inveti obiceiuri si abilitati, ce le vor oferi un bun start in viata. Si trebuie sa ii lasi sa invete, prin a face anumite lucruri si prin exemplu. Astfel incat, odata invatat lectia sa ii ajute intreaga viata.

A invata copii despre bani este un lucru destul de controversat – nimeni nu argumenteaza ca ar trebui sa ii inveti, problema este cum faci acest lucru. In general este bine ca urmezi patru principii de baza:

 1. Educa-te pe tine insuti. Nu poti preda ceva, ce tu nu stapanesti. Invata cat mai mult posibil despre bugete, despre economii, despre investitii, despre reducerea cheltuielilor si despre reducerea datoriilor. Inarmat cu, cunostinte vei fi un profesor bun.
 2. Fii un bun exemplu. Este un lucru sa spui copiilor tai ceva, dar daca tu faci exact opusul, vor invata mult mai multe din actiunile tale, decat din cuvintele tale. Pentru ai invata cum sa cheltuiasca chibzuit trebuie sa faci tu insuti acest lucru. Astfel ii inveti prin a da exemplu.
 3. Invata-i cate un obicei pe rand. Copii tai nu vor deveni planificatori financiari calificati peste noapte, sau intr-o luna, sau intr-un an. Obiectivul tau ar trebui sa fie sa ii inveti aceste lectii, pe parcursul copilariei si adolescentei lor. Asa ca, invata-i cate un lucru pe rand, pana cand au deprins o abilitate. Si apoi treci la urmatoarea. Nu este nici o graba.
 4. Lasa-i sa invete prin a face acele lucruri. Nu poti preda doar prin a spune. Trebuie sa le arati cum sa face un anumit lucru. Si apoi trebuie sa ii lasi sa il faca singuri. Lasa-i sa faca greseli. Si apoi discutati despre acele greseli. Vor invata destul de repede, de ce acelea au fost greseli. Si vor invata mai bine anumite obiceiuri pe cont propriu, prin a exersa.

Cu aceste principii de baza stabilite, iata zece lectii pe care le poti preda copiilor tai, despre bani:

 1. Ofera-le un control asupra banilor. Daca copii nu au control asupra banilor, inainte de a intra in viata de adult, vor invata ca vor avea intotdeauna bani alocati pentru ei si ca nu trebuie sa fie responsabili cu cheltuirea lor, in viitor. Si cand in sfarsit au control asupra propriilor lor bani, aplica acele lectii, prin a cheltui fara a se preocupa de viitor. In loc sa faci acest lucru, ofera-le copiilor tai, control asupra banilor. Aloca o anumita suma din bugetul copiilor, asupra careia sa aiba control complet. Rezultatul probabil va fi ca la inceput vor cheltui pe lucruri nesemnificative. Dar cand vor dori alte lucruri vor invata ca trebuie sa economiseasca si sa cheltuiasca responsabil. Vor invata sa ia decizii mai bune, prin incercari si esecuri.
 2. Invata-i sa economiseasca, pentru obiective monetare. Odata ce au realizat ca banii inseamna mai mult decat a cheltui pe ultimul capriciu, vor dori sa achizitioneze ceva mai mare si mai important. cu o suma mai mare de bani, decat ce au in mana. Atunci ii vei invata despre economii. II vei invata cum sa economiseasca si cat din bugetul lor sa aloce pentru obiectivul lor.
 3. Invata-i ca reducerea cheltuielilor va realiza obiectivul, mult mai repede. Acest lucru merge mana in mana cu lectia de mai sus. Si daca ii inveti despre economisire, pentru a realiza un obiectiv, probabil aceasta lectie o vor invata pe cont propriu. Copii sunt destul de isteti incat sa isi dea seama, ca daca vor sa ajunga la obiectivul lor, mai repede, trebuie sa cheltuiasca mai putin pe alte lucruri.
 4. Invata-i cum banii tai pot face alti bani. Aceasta este lectia despre investitii si este o lectie pe care multi dintre noi ar trebui sa o invete. Un lucru este sa economisesti, pentru un obiectiv pe termen scurt si un alt lucru sa investesti, pentru un obiectiv pe termen lung. Asa ca, trebuie sa ii convingi sa isi stabileasca un obiectiv pe termen lung, cum ar fi o vacanta la absolvire sau un avans pentru o masina, atunci cand vor avea 18 ani. Indiferent de obiectivul pe care il alegeti, invata-i cum isi pot investii banii, in anumite actiuni si cum acestea vor creste in timp.
 5. Invata-i despre crearea unui buget. Nu trebuie sa fie un buget complicat, dar ceea ce vrei cu adevarat sa ii inveti este cum sa isi planifice cheltuielile. Ceva simplu, ca de exemplu: 30 ron economisiti pentru o bicicleta, 30 ron investiti pentru obiectivele pe termen lung, 20 ron pentru un cadou pentru mama si 20 ron bani de cheltuiala. Apoi invata-i cum sa se incadreze in aceste sume stabilite. Fa planificarea simpla si usoara, astfel incat, cand vor creste sa nu creada ca un buget este ceva imposibil. Daca isi formeaza obiceiul cand sunt copii, acest lucru ii va ajuta enorm cand vor creste.
 6. Invata-i sa plateasca facturi. Adolescentul din familia ta are un telefon celular? Cine plateste factura? Da-i banii necesari pentru a plati factura lunara si lasa-l pe el sa o plateasca. Daca intarzie, serviciul va fi intrerupt.  Si astfel va invata sa plateasca facturile la timp.
 7. Invata-i despre pericolul reprezentat de datorii. Aceasta  nu este probabil o lectie pe care sa o invete cand au 6 ani, dar cand sunt adolescenti pot intelege conceptul. Trebuie sa discuti lucruri precum imprumuturi, carti de credit si alte datorii. Daca vrei sa invete prin a face anumite lucruri, poti de exemplu, sa le dai o carte de credit cu o suma limitata. Curand vor invata ca a plati datoriile reduce mult suma de cheltuit pentru alte lucruri si ca datoriile pot fi coplesitoare.
 8. Invata-i ca a castiga mai multi bani, ii aduc mai aproape de obiectivele lor. Daca ai un obiectiv financiar de atins poti sa reduci cheltuielile, pentru a ajunge la acest obiectiv mai repede.. si poti de asemeni sa castigi mai multi bani. Copii tai pot incepe sa invete aceasta lectie, prin a castiga bani extra, din proiecte cum ar fi sa curete gradina sau garajul sau chiar sa fie bona pentru copii vecinilor, etc. Mai tarziu isi pot lua un job part-time, pentru a plati pentru o masina sau alte obiective.
 9. Invata-i despre publicitate si consumism. Acesta este un lucru ce trebuie sa fie invatat acasa si la scoala. Deoarece majoritatea dintre noi crestem, fara a fi cu adevarat constienti de efectele pe care le au asupra noastra publicitatea, marketingul si consumismul. Efectul pe care il au asupra cheltuielilor noastre. Aceasta este de obicei, radacina problemelor noastre financiare. Invata-i despre obiectivele publicitatii si anume acelea de a ne face pe noi sa cheltuim bani pe produsele lor.
 10. Invata-i despre cumparaturile din impuls. Cumparaturile din impuls sunt efectul publicitatii si consumismului. Invata-i despre a face o pauza de reflectie, inainte de a cumpara ceva. Invata-i sa recunoasca semnele impulsului de a cumpara.

Este important sa iti inveti copii despre bani, mai ales prin a fi un bun exemplu. Alcatuieste lunar o lista cu lucruri ce trebuiesc cumparate, lucruri esentiale si necesare. Evita cumparaturile in mall, deoarece te vor determina sa cumperi mai mult, decat ai nevoie. Acelasi lucru este valabil si pentru cumparaturile on-line. Si reduce nevoia de a te compara sau a fi in competitie cu alte persoane, pentru a-ti demonstra prestigiul prin lucruri materiale (masini, imbracaminte, tehnologie de ultima ora, etc).

Nu sunt cele mai importante!

Leave a Reply