Consilierea parintilor

Cateodata putem sa fim atat de ocupati cu munca noasta si cu obiectivele noastre personale, incat avem foarte putin timp de petrecut cu copii nostri. Si banal cum ar putea sa sune, timpul pe care il avem cu ei este atat de limitat si trece atat de repede, incat le putem rata intreaga copilarie, daca nu suntem atenti. Fa-ti timp sa interactionezi cu copii tai – este o investitie ce merita. Este extrem de important sa interactionezi cu copii tai, in mod regulat. Si iata cateva idei ce te pot ajuta:

  1. Fixeaza o data. Fixeaza o data saptamanala cu fiecare copil pe care il ai, astfel incat sa ai un timp asigurat cu fiecare dintre ei.
  2. Citeste cu ei. Citeste-le in fiecare zi daca este posibil. Este un timp de calitate pe care il petreceti si este unul dintre cele mai bune moduri de a-l ajuta in viata.
  3. Vorbeste cu ei, dupa programul de munca. Cand vii acasa de la serviciu, in loc sa stai jos si sa te uiti la televizor sau sa faci altceva, dupa o lunga zi de munca, fa un efort si discuta cu copii tai, despre ziua pe care au avut-o ei.
  4. Evalueaza ziua. Daca momentul cinei nu este un timp productiv de a discuta cu copii ta, incearca sa joci acest joc: fiecare persoana din jurul mesei trebuie sa impartaseasca cel mai bun moment al zilei si cel mai prost. Si fiecare persoana ar trebui sa asculte cu adevarat. Este distractiv si un bun mod de a interactiona.
  5. Lucrati impreuna la un obiectiv. Oricare ar fi pasiunile copiilor tai, incearca sa gasesti un punct comun. Un lucru pe care il puteti face impreuna, cum ar fi sa cititi o carte sau sa faceti exercitii fizice impreuna. Oricare ar fi obiectivul pe care il fixati, acest timp va trece foarte placut si va va apropia foarte mult.
  6. Joaca-te cu ei. Nu te teme sa fii si tu un copil in preajma lor. Joaca jocuri video, priveste desene animate, bateti-va cu pernele. Joaca-te la nivelul lor – nu te astepta ca ei sa se joace la nivelul tau.
  7. Vorbeste cu ei atunci cand sunteti in masina. Cateodata singurul moment din zi, pe care il ai cu un copil este atunci cand sunteti in masina. Asa ca profita si de acest timp si discutati.
  8. Organizati o zi in familie. Fixati o zi in care nu faceti altceva decat sa stati in familie si sa faceti activitati, ce va privesc pe toti, ca o familie. Mergeti la un film, la zoo, in parc. Relaxati-va alaturi de copii vostri.
  9. Organizati reuniuni de familie. Din cand in cand organizati intruniri de familie, astfel incat familia extinsa sa se intalneasca. Chemati bunicii, unchii, verisorii, astfel incat copii sa simta tot timpul siguranta familiei. Sa stie tot timpul ca se pot bizui pe cei mai mari decat ei.
  10. Contactul fizic. Cateodata doar imbratiseaza-ti copii.  Fii afectuos. Acest tip de intimitate fizica este foarte importanta pentru un copil mic. Si ajuta foarte mult modul in care acesta va creste. Profita de orice clipa pe care o ai cu copii tai, pentru ca acesti cresc foarte repede. Si va veni in curand momentul, in care nu vor mai vrea sa fie vazuti cu mama si cu tata. Adio imbratisari!

Leave a Reply