Cum sa traiesti o viata plina de multumire

In vietile nostre de zi cu zi, deseori trecem in graba printre sarcinile nostre, incercand sa le executam, incercand sa terminam cat mai multe in fiecare zi. Gonim in masina noastra spre urmatoarea destinatie, grabindu-ne sa facem ceea ce avem de facut acolo si apoi sa plecam, pentru a goni spre urmatoarea destinatie.

Din pacate, deseori abia dupa ce am ajuns la destinatia finala realizam ce nebunie a fost tot parcursul. La sfarsitul zilei, deseori suntem epuizati si stresati din cauza haosului si ritmului infernal al zilei care a trecut. Nu avem timp pentru ce este cu adevarat important pentru noi. Pentru ceea ce am dori sa facem, pentru a petrece cu familia si apropiatii, pentru a face lucruri de care suntem pasionati. Si totusi nu trebuie sa fie asa. Este posibil sa traiesti o viata simpla. Una unde te bucuri de fiecare activitate , unde esti prezent in tot ceea ce faci, unde esti multumit si nu doar te grabesti sa ajungi la sfarsitul zilei de lucru.

Daca aceste lucruri te atrag, iata cateva sugestii pentru a trai o viata simpla, linistitoare si plina de multumiri:

 1. Ce este important? In primul rand, fa un pas inapoi si gandeste-te la ce este important pentru tine. Ce vrei sa faci cu adevarat, cu cine vrei sa iti petreci timpul, ce vrei sa realizezi prin munca ta? Fa o lista scurta de 4-5 lucruri esentiale pentru viata ta, 4-5 persoane cu care doresti sa iti petreci timpul, 4-5 lucruri pe care vrei sa le realizezi la munca.
 2. Examineaza-ti angajamentele. O mare parte din problema este ca vietile noastre sunt mult prea pline. Nu este posibil sa facem tot ceea ce ne-am angajat sa facem. Si in mod sigur nu ne putem bucura de proces, daca incercam sa facem totul. Accepta ca nu poti face tot. Constientizeaza ca vrei sa faci doar ce este important pentru tine si incearca sa elimini angajamentele care nu sunt importante.
 3. Fa mai putin in fiecare zi. Nu iti umple ziua cu activitati pe care trebuie sa le faci. Vei sfarsi prin a le face pe toate, in graba si vei ura procesul. Daca in mod normal incerci sa faci 7-10 lucruri, fa doar 3 lucruri importante. Si lasa-ti timp pentru alte 3, mai putin importante. Vei avea astfel timp sa faci lucrurile pe indelete si vor fi mult mai bine executate.
 4. Lasa-ti timp intre sarcini sau programari. O alta greseala este sa iti faci programare, dupa programare. Acest lucru nu iti lasa timp la dispozitie, in cazul unei urgente sau a unui lucru neprevazut. Si de asemeni iti va da un sentiment de graba si de stres, ce te va urma toata ziua. Lasa o pauza de timp intre programarile sau sarcinile tale, astfel incat sa te poti concentra mai mult timp, pe fiecare dintre ele.
 5. Elimina cat mai multe, de pe lista ta de lucruri de facut. Nu poti sa faci tot ce ti-ai propus de pe lista ta, de lucruri de facut. Chiar daca ai putea, alte lucruri in plus se vor ivi. Atat cat poti, simplifica lista la doar lucruri esentiale. Acest lucru iti va permite sa te grabesti mai putin si sa te concentrezi pe ce este important.
 6. Incetineste ritmul si bucura-te de fiecare sarcina in parte. Acest sfat este unul dintre cele mai importante. Indiferent de ceea ce faci, fie ca este vorba despre o sarcina de serviciu, un simplu dus,  pregatirea cinei sau a conduce masina, incetineste. Incearca sa te bucuri de ceea ce faci. Incearca sa fii atent, in loc sa te gandesti la cu totul altceva. Fii in momentul prezent. Acest lucru nu este usor, dar gaseste un mod de a-ti aminti mereu acest lucru.
 7. Cate o sarcina pe rand. Fa din aceasta fraza o mantra( incantatie). Executa doar cate o sarcina pe rand si fa-o bine.
 8. Mananca mai lent.
 9. Condu mai incet. A conduce masina deseori este un lucru pe care il facem mecanic, in timp ce ne gandim la altceva sau ne grabim exagerat spre urmatoarea destinatie. Incetineste si bucura-te de calatorie.
 10. Elimina stresul. Gaseste lucrurile stresante din viata ta si incearca sa le elimini.
 11. Gaseste-ti timp pentru solitudine. Pe langa a incetini si a te bucura de sarcinile pe care le executi, facand mai putine decat de obicei, este de asemeni important sa iti acorzi ceva timp de solitudine. De timp de calitate, petrecut doar cu tine insuti.
 12. Nu face nimic. Cateodata este bine sa uiti de toate indatoririle si sa nu faci nimic. Cel putin pentru o perioada.
 13. Strecoara placeri simple in ziua ta de lucru. Stiind care sunt micile placeri nevinovate, pe care ti le poti permite intr-o zi de munca, strecoara-le in program si iti vor face viata mult mai placuta.
 14. Practica existenta in momentul prezent.
 15. Gaseste inspiratia.
 16. Fa din frugalitate un lucru placut.

Urmeaza macar o parte din sfaturile de mai sus si calitatea vietii tale va creste exponential. Gaseste-ti linistea in lucruri simple.

Leave a Reply