Curs managementul timpului

O problema frecventa din vietile noastre complicate este ca multi dintre noi nu gasesc timp pentru a petrece singuri, in pace, fara sa fie bombardati cu zgomot si informatie. Nu este timp pentru solitudine si contemplare si ca rezultat, suntem stresati, anxiosi si depresivi.

Gaseste timp in fiecare zi sa stai singur, pentru sanatatea ta mentala furand timp din alte ocazii pe care le ai in timpul unei zile.

A gasi timp pentru solitudine este extrem de important si in acelasi timp este un lucru foarte des ignorat. Nu ma refer la timp pentru a te uita la televizor sau sa navighezi pe internet. Nu este nimic rau cu aceste activitati, dar nu conduc spre contemplare, sau sa te cunosti pe tine insuti.

1. Televizorul. Nu sunt intr-o cruciada impotriva televizorului si nu spun ca ar trebui sa scapi de el. Ma uit la televizor si desi am eliminat cablul TV din viata mea, nu spun ca ar trebui si tu sa faci asta. Aceasta este o solutie temporara, asa ca incearca sa reduci timpul destinat televizorului la 60 de minute pentru 30 de zile. Vei descoperi ca-ti place reducerea timpului petrecut in fata televizorului, dar fiecare persoana este diferita.

2. Internetul. Din nou, nu spun ca ar trebui sa nu mai folosesti internetul. Redu consumul internetului cu 60 de minute timp de 30 de zile. Asigura-te ca folosesti cele 60 de minute pentru solitudine si contemplare. Reducand timpul petrecut pe internet te va forta sa folosesti timpul petrecut pe internet mult mai productiv… poti in continuare sa faci lucrurile care iti plac, dar trebuie sa le folosesti intr-un mod mai concentrat.

3. Trezeste-te mai devreme. Am vorbit despre beneficiile trezitului mai devreme si cum se face si unul din beneficiile acestuia este timpul linistit pe care il am singur. Imi place sa folosesc acest timp pentru scris, exercitii si contemplare. Incearca sa te trezesti cu o ora mai devreme pentru 30 de zile. Sau daca nu merge pentru tine, stai mai mult cu o ora seara. Merge in ambele moduri.

4. Email-ul. Daca email-ul consuma o mare parte din viata ta, incearca sa faci o dieta de email. Foloseste casuta de email doar o data pe zi timp de 30 de minute. Aminteste-ti, aceasta este doar pentru 30 de zile, dupa aceasta, daca vrei sa te intorci la vechiul obicei, vei putea cu usurinta.

5. Nu mai cumpara. Daca vrei si sa economisesti bani sau sa reduci costurile, aceasta este o solutie foarte buna. Elimina cumparaturile cu exceptia alimentelor esentiale.

6. Pleaca de la serviciu mai devreme. Daca serviciul iti permite, vezi daca poti pleca mai devreme. Daca ai un sef inteligent, singurul lucru care va conta va fi sa-ti termini treaba – nu cat timp stai in birou. Concentreaza-te sa termini lucrul in timpul pe care-l ai si pleaca cu o ora mai devreme.

7. Mergi la serviciu mai tarziu. Este inversul sugestiei de mai sus. Din nou, doar daca iti permite serviciul.

8. Prelungeste-ti pranzul. Cateodata este mai usor sa lungesti timpul decat sa vii sau sa pleci mai devreme. Daca poti sta 90 de minute la pranz, foloseste 30 de minute pentru a manca si celelalte 60 pentru solitudine.

9. Nu mai digera stiri. Esti dependent de stiri? Am scris inainte despre cum nu am citit stiri, nu m-am uitat la televizor si nu am folosit internetul pentru cativa ani. Poti rezista si fara toate acestea. Incearca sa vezi daca poti sa te opresti din a citi ziare, din a te uita la stiri pentru 30 de zile. Dupa aceasta te poti intoarce.

10. Nu face nimic altceva dupa serviciu. Daca iti faci angajamente socilae dupa serviciu, intalniri de serviciu sau orice altceva, opreste aceste planuri pentru 30 de zile si foloseste acest timp pentru solitudine.

11. Sari peste angajamentele civice. Esti voluntar sau activezi intr-o organizatie? Lipseste de la intalniri si alte lucruri de genu pentru o luna. Organizatia nu se va destrama fara tine… chiar daca esti presedinte.

12. Micsoreaza cantitatea de rufe. Ai multe lucruri de spalat in timpul saptamanii sau chiar in fiecare zi? Aceasta inseamna o ora sau doua de fiecare data. Inloc, mergi la un automat de spalat rufe si spala-le pe toate odata – va dura 2 ore. Poti economisi de la 1-3 ore in acest fel.

13. Minimizeaza timpul de lucru in casa sau in curte. Vezi daca poti minimiza acest timp pentru o luna. Relaxeaza-ti standardele putin. Pentru munca de curte, angajeaza un tanar  sa faca aceast lucru pentru o luna.

14.  Elimina cititul care nu este esential. Elimina revistele si majoritatea cartilor de citit pentru a-ti acorda mai mult timp liber. Aceasta include eliminarea ziarelor si cititului pe internet.

15. Minimizeaza timpul pentru distractie. Petrecerile, bautul, anumite sporturi, jocuri video…

Leave a Reply