Sase lucruri pe care le poti face pentru a te pregati de pensionare

Atunci cand esti tanar nu te gandesti foarte mult la planurile tale de pensionare. In mod sigur auzi sfaturi despre cum este bine sa incepi sa planifici de foarte devreme. Si bineinteles ca are sens, dar nu e la fel de urgent, ca de exemplu, ratele la masina. Dar pe masura ce timpul trece pensionarea devine o problema cat se poate de reala. Asa ca, trebuie sa te gandesti, cat se poate de serios, la ceea ce ai de facut si cum trebuie sa incepi planificarea. Poti sa faci aceste lucruri astazi, fara prea mult efort. Documenteaza-te si incepe.

  1. Incepe acum. Chiar daca esti in intarziere, avand o anumita varsta, este important sa incepi chiar acum. Incepe sa tii un fond de pensionare, in care poti face contributii, cate putin in fiecare luna. Este chiar mai bine sa incepi acum, cu contributii mai mici, decat mai tarziu cu, contributii mai mari. Si asta pentru ca vei fi motivat sa iti planifici pensionarea, asa cum iti doresti. Chiar daca reduci anumite cheltuieli nesemnificative si investesti banii in fondul tau de pensionare vei observa diferenta in timp.  Si astfel, vei fi motivat de succesul tau sa investesti si mai mult.
  2. Urmareste-ti castigurile. Verifica-ti periodic castigurile, fie ca este vorba de investitiile la bursa sau dobanzile de la contul curent, toate aceste venituri pot influenta pozitiv fondul tau de pensionare. Si prin activitatea de verificare poti face schimbarile necesare, daca observi ca nu castigi pe cat ar trebui din investitii.
  3. Fondul de pensii private. Ca o forma secundara de venit poti opta pentru pensiile private, printr-o contributie anuala modica, ce iti va oferi un venit sigur in momentul pensionarii. Poti chiar sa iti fixezi singur un plafon de contributie si cu cat este mai mare, cu atat mai bine.
  4. Asigurarile de viata. Acest lucru nu este necesar pentru pensionare, dar este mai degraba o plasa de siguranta pentru familia ta. In acest fel, nu mai este nevoie sa iti faci griji pentru viitorul familiei tale.
  5. Asigurarea de dezabilitate. Daca printr-o intamplare nefericita te loveste o tragedie si nu mai esti capabil sa muncesti, ce se intampla cu contributiile tale la fondul de pensionare? Se pot pierde, daca nu ai asigurare de dezabilitate.
  6. Fondul de urgente. Daca nu ai un fond de urgente, foarte probabil vei reduce contributiile la fondul de pensionare, ori de cate ori apare o urgenta. Trebuie neaparat sa incepi sa economisesti bani pentru un fond de urgenta, daca vrei sa te pregatesti pentru pensionare. Deschide-ti un cont destinat cheltuielilor neasteptate.

Este extrem de important sa iti faci planuri pentru viitorul apropiat, cat si pentru viitorul indepartat, atat pentru tine cat si pentru familia ta. Somnul tau va fi mult mai linistit. Garantat!

Leave a Reply