Cultura lucrului gratuit

In primul rand atunci cand discutam despre cultura lucrului gratuit trebuie sa facem distinctia dintre gratuit, adica nu trebuie sa platesti pentru acel lucru si gratuit, adica esti liber sa distribui si sa folosesti informatiile. Cu tehnologia digitala asa cum este in prezent este imposibil sa opresti raspandirea informatiei, ca este vorba despre carti, filme, muzica, bloguri, fotografii asa cum distributia informatiei era controlata si cenzurata in trecut. Si va deveni din ce in ce mai raspandita, pe masura ce lucrurile devin din ce in ce mai digitalizate. Persoanele beneficiaza cu adevarat de faptul ca informatia este gratuita si libera.  Mult mai multe persoane au acces la informatie, decat in alte perioade ale istoriei umanitatii. Suntem mai informati, mai capabil sa luam decizii bune. Avem discutii mult mai informate. Suntem mai capabil sa evaluam actiunile guvernului nostru, ale corporatiilor, a oricarei institutii din societatea noastra, cu mai mult acces la informatie. Arta in toate formele sale si persoanele creative de toate tipurile beneficiaza foarte mult de pe urma informatiilor gratuite. Cand un scriitor este capabil sa ia munca unui alt scriitor si sa o foloseasca, sa o modifice si sa construiasca propria sa lucrare, beneficiaza atat artistul cat si lumea intreaga.

De ce autorii, muzicienii, fotografii si toti artistii castiga din lucrurile gratuite?

Artistii pot sa isi castige traiul chiar daca ofera gratuit informatiile lor sau le elibereaza in domeniul public. Ia in considerare muzicienii din timpurile trecute. Isi castigau existenta cantand din oras in oras, deoarece persoanelor le placeau muzica lor, chiar daca casele de discuri si contractele gigantice nu existau. Desigur, nu erau multi-milionari, dar este corect ca un muzician sa devina super bogat pur si simplu deoarece persoanele sunt restrictionate in liberatea lor? In cazul lucrului liber si gratuit corporatiile vor suferi pentru ca nu vor mai face miliarde, dar artistii vor fi capabili in continuare sa isi castige existenta.

Ia in considerare un autor, cineva care a facut doar un procent din vanzarile cartilor sale, deoarece daca nu ar fi fost de acord cu conditiile editurii nu ar fi fost niciodata publicat si distribuit. Astazi publicarea si distribuirea este posibila fara o editura mare, cu toate ca publicitatea este in continuare dificila fara a te baza pe industria media sau pe o editura mare. Dar imagineaza-ti o lume unde autorul isi distribuie cartea in domeniul public. Permite distribuirea digitala gratuita a cartii sale si daca este o carte foarte buna persoanele o vor citi si o vor distribui in toate modurile posibile. Cartile bune se vor raspandi si cele proaste nu. Acesta este modelul viitorului. Dar cum va face autorul bani? Exista cateva moduri:

  1. Poate taxa pentru cartea digitala de pe site-ul sau. Desigur o poti obtine gratuit din alta parte, dar vor exista mereu persoane care vor plati pentru ea doar pentru a-si arata multumirea si sprijinul pentru o carte foarte bune.
  2. Poate vinde o carte imprimata pe hartie. Multe persoane vor dori sa citeasca cartea in formatul traditional, asa ca o vor cumpara chiar daca au la dispozitie formatul digital gratuit. Multe persoane vor dori sa o faca cadou si un e-mail nu prea se poate considera cadou.
  3. Poate vinde anumite servicii. Daca cartea se va raspandi foarte mult si va fi bine primita, persoanele vor dori mai multe de la autor. Vor dori poate sa fie ajutate de catre autor sa implementeze anumite idei din carte. Poate ca vor dori ca acesta sa tina anumite seminarii sau teleconferinte. Pot sa il angajeze precum consultant. Poate face o multime de bani facand aceste lucruri si daca ai o carte buna va exista si cerere.

Distribuirea gratuita a unei carti nu iti va aduce foarte multi bani in mod direct, dar poate duce la multi bani in viitor. Si este valabil nu doar pentru autori, dar pentru toti artistii. Si banii nu sunt singura definitie a succesului. Daca nu faci foarte multi bani, dar mii sau chiar milioane de oameni invata din cartea ta si duc o viata mai buna si mai fericita, atunci este mai important decat sa faci bani, chiar daca si a-ti castiga existenta este important.

Leave a Reply