Cum sa fii minimalist intr-o era a consumismului

In aceasta era a consumismului este din ce in ce mai greu sa inspiri tinerele generatii sa puna accent doar pe lucrurile esentiale si sa renunte la toate tehnologiile superflue care nu fac decat sa le rapeasca timpul. Sunt foarte multe provocari in incearcarea de a ajunge la tineri cu un mesaj de simplicitate:

  • Lumea din jurul lor devine din ce in ce mai materialista.
  • Adolescentii pun valoare pe acceptarea si conformitatea semenilor lor.
  • Agentii de publicitate fac mesajele lor pentru demografica tinerilor adulti.
  • Adolescentii incep sa exploreze propriile decizii. Si ca un rezultat este mai putin probabil ca vor aprecia parerea altor persoane, in special a parintilor.

Aceste provocari sunt in mod sigur formidabile. Dar gasim motivatia atunci cand recunoastem beneficiile pe care le obtinem daca ajunge la tineri cu acest mesaj:

  • Multe dintre deciziile lor semnificative sunt inca inaintea lor. Mesajul simplitatii ii ajuta sa faca decizii cat mai intelepte.
  • Nu au inca datorii. Si ca un rezultat nu sunt tinuti prizonieri sub greutatea creditelor.
  • Obiceiurile lor de a cheltui nu sunt inca formate. Sunt in mod sigur conturate, dar nu sunt inca pe deplin definite.

Trebuie sa recunoastem provocarile din fata noastra. Dar de asemenea intelegem importanta de a proteja tinerii de decenii de poveri financiare si promisiuni de realizare goale. Recunoastem o oportunitate importanta de a inspira adolescentii in a urma vieti cu o valoare mult mai mare. Daca esti parinte, mentor sau un membru al comunitatii, ia in considerare aceste 10 sfaturi care te pot ajuta sa cresti un adolescent minimalist intr-o era a consumismului:

  1. Fii un model de simplitate. Acest cliseu este cat se poate de adevarat. Primul si cel mai important pas in a creste un adolescent minimalist este sa fii un model ce demonstreaza bucuriile si beneficiile unui trai minimalist intentionat.
  2. Incurajeaza idealismul. Multi adolescenti imbratiseaza idealismul si dorinta de a gasi cauze care pot schimba lumea. Dar de foarte multe ori idealismul tinerilor este gresit inteles sau descurajat. Trebuie insa sa fie incurajat. Permite-le copiilor de toate varstele sa aiba visuri mult mai mari decat o casa confortabila, o masina frumoasa si un loc de munca stabil.
  3. Faceti voluntariat cu toata familia. Fii activ oferind timpul tau comunitatii printr-o cantina pentru persoanele nevoiase sau oricare alta organizatie care ajuta persoanele din zona ta.
  4. Uita-te mai putin la televizor. Nu este atat de greu pe cat poti crede si are rezultate imediate.
  5. Fa adolescentii sa plateasca singuri pentru articolele scumpe. Fiecare parinte ar trebui sa asigure mancare, imbracaminte, adapost si necesitatile de baza pentru copiii lor. Si fiecare parinte ar trebui sa faca cadouri frumoase copiilor lor de cate ori sunt ocazii speciale. Dar a cere adolescentilor sa isi cumpere articolele scumpe cu proprii bani va crea un sentiment puternic de proprietate si o intelegere mai buna a relatiilor dintre munca, bani si consumism.
  6. Incurajeaza adolescentii sa recunoasca mesajul ascuns din publicitate. Publicitatea nu pleaca nicaieri si nu poate fi evitata complet. Ajuta-ti copilul sa inteleaga mesajul ascuns din spatele publicitatii prin al intreba  „Ce anume incearca intr-adevar sa iti vanda aceasta publicitate? Crezi ca produsul va fi la fel de bun pe cat promite?”
  7. Gaseste un aliat. Cand copilul tau ajunge la varsta adolescentei rolul tau de parinte s-a schimbat semnificativ. In majoritatea familiilor adolescentii incep sa isi exprime independenta in relatiile lor cu parintii, dar asta nu inseamna ca nu asculta niciodata. Gaseste o voce in comunitatea ta care sa aiba aceleasi principii de viata cu ale tale si care are oportunitatea de a aduce o influenta in viata adolescentului tau.
  8. Descurajeaza „oferitul pe tava” in familia ta. Deseori ca parinti muncim din greu pentru a asigura un avantaj semnificativ copiilor nostri. Si asta prin a produce pentru ei si a acoperi toate costurile. Dar cand facem acest lucru riscam sa nu ii pregatim pentru viata pentru ca neglijam sa ii invatam adevarata responsabilitate. Este greu sa mentinem posesiile din viata noastra ( sa faci curat in casa, sa speli, sa gatesti, sa mentii si sa speli masina, etc). Expune adolescentii la aceste adevaruri cat mai devreme si cat mai des posibil.
  9. Calatoreste in tari mai putin dezvoltate. Aceasta lume este mare si culturile sunt variate. Unele dintre cele mai pretioase si pline de invataturi momente se intampla atunci cand vizitezi tari din lumea a treia si experimentezi conditiile de viata a acelora care au atat de putin.
  10. Invata adolescentii ca ceea ce conteaza cel mai mult nu este ceea ce au dar cine sunt. O persoana cu un caracter nobil detine un atu mult mai mare decat aceia care il schimba pentru bunuri materiale. Crede in acest adevar. Traieste acest adevar. Si adu-i aminte adolescentului din viata ta de acest lucru cat mai des posibil.

Lumea noastra a urmarit fericirea si implinirea in cautarea bogatiilor si posesiilor materiale pentru mult prea mult timp. Este timpul sa cautam in mod intentionat sa crestem o generatie ce pretuieste lucrurile mai insemnate.

Leave a Reply