Cei sase pasi cheie ai sanatatii financiare in relatia ta

Daca ai fost vreodata intr-o relatie de lunga durata, in special daca esti casatorit/a sau traiesti impreuna cu o persoana, in mod sigur ai avut macar o cearta pe tema banilor. Una dintre cele mai mari cauze ale problemelor in relatie sunt diferentele de valori, obiective si obiceiuri atunci cand vine vorba despre bani. Si in special comunicarea despre problemele legate de bani. Banii nu pot cumpara dragostea, dar in mod sigur o pot dizolva. Atunci cand esti intr-o relatie serioasa si de lunga durata trebuie sa inveti sa comunici problemele financiare. Si trebuie sa inveti sa iti aliniezi obiectivele financiare cu persoana iubita. Daca poti sa faci aceste doua lucruri, atunci ai facut  pasi foarte importanti care iti vor mentine relatia pe o baza solida.

  1. Aseaza-te si discuta despre obiectivele finaciare si despre valorile tale. Foarte multe cupluri neglijeaza acest pas, chiar daca pare evident si de bun simt. A vorbi despre finante poate fi incomod si foarte multe lucruri importante pot ramane nespuse. Si deseori nici nu se gandesc la ele in mod individual. Au obiective si valori atunci cand vine vorba despre bani, dar nu le examineaza. Si aceasta este o greseala. In timp ce o persoana poate fi frugala pentru a economisi bani pentru obiective viitoare, cealalta persoana poate cheltuie si se bucura de cumparaturi acum si nu asteapta ziua de maine. Diferentele vin de obicei din medii de crestere diferite si pot fi incarcate emotional.  Totusi nu trebuie sa fie dificil. Doar spune-i partenerului/ei tale ca ai vrea  sa purtati o discutie serioasa cu privire la viitorul vostru financiar. Care sunt obiectivele voastre si cum puteti sa lucrati impreuna pentru a le atinge? Spuneti ce vreti exact fiecare dintre voi, de la casa la copii, educatia acestor copii, fonduri pentru urgentele sanitare, masinile, vacantele, hainele, electronica din casa, etc. Apoi vedeti daca gasiti lucruri in comun. Daca doriti lucruri diferite este important sa vorbiti despre aceste lucruri. Si sa luati in considerare dorintele celelaltei persoane. Trebuie sa cautati solutii care sunt castigatoare pentru ambele parti.
  2. Elimina emotiile din discutiile financiare. De la prima discutie despre finante pana la discutiile saptamanale este important ca ambele persoane din relatie sa fie cat mai calme. Nu te enerva sau sa te simti jignit cu privire la discutiile pe care le purtati. Si incearca sa privesti aceste probleme in mod obiectiv. Deseori problemele financiare sunt legate de tot felul de probleme emotionale, ce isi au radacina in copilarie. Aceste probleme emotionale sunt incurcate cu problemele financiare. Si este important sa le descurci si sa te ocupi doar de obiectivele si obiceiurile financiare. In primul rand, nu folosii un limbaj emotional acuzator. Nu da vina pe cealalta persoana sau sa fii critic intr-un mod negativ. Vorbeste simplu despre obiectivele financiare: a dezvolta un plan pentru a atinge aceste obiective, a dezvolta un sistem pentru a face fata cheltuielilor si asa mai departe. Poarta o discutie deschisa si nu te simti atacat daca cealalta persoana vorbeste despre obiectivele si obiceiurile tale. Adu-ti aminte ca sunteti o echipa.
  3. Intocmeste un plan pentru a atinge obiectivele tale. Odata ce ai reusit sa alcatuiesti o lista de obiective comune iti trebuie un plan pentru a ajunge la acestea. Trebuie sa ai in vedere venitul vostru comun, datoriile, economiile voastre. Cat puteti pune deoparte in fiecare luna, daca doriti sa reduceti anumite lucruri pentru a ajunge la obiectivul vostru de economie, cat timp va fi necesar pentru a indeplini un anumit obiectiv financiar, etc. Incepe prin a avea un termen fix pentru fiecare obiectiv. Si apoi fa un calcul cu cat ar trebui sa economisiti in fiecare luna pentru a atinge acel obiectiv. Creeaza un plan de cheltuieli pentru fiecare luna si vezi daca il poti adapta pentru a intalni obiectivul fixat. Poate ca va trebui sa renunti la anumite lucruri de pe acea lista sau va fi nevoie de un venit suplimentar sau poate chiar ambele variante. Sau poate ca descoperi ca obiectivele nu sunt realistice si trebuie sa le elimini sau sa le reorganizezi. Acest plan de a-ti realiza obiectivele consta in a-ti alinia cheltuielile zilnice si saptamanale cu obiectivele tale pe termen lung. Este de asemenea un bun mod de a-ti rezolva disputele.
  4. Dezvolta un sistem pentru finante care sa functioneze pentru ambele parti. Pentru a-ti pune planul financiar in actiune trebuie sa stii cum vei plati facturile, datoriile la banca, sa pui bani si in contul de economii, sa ai bani pentru cheltuielile zilnice si asa mai departe. Cineva va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare parte din sistem. O persoana poate sa se duca la banca, in timp ce cealalta se duce la cumparaturi sau verifica contul de economii.
  5. Tine intalniri saptamanale pe teme financiare. Acest lucru este foarte important si este un pas pe care multe cupluri il neglijeaza. Doar pentru ca aveti obiective financiare comune, un plan si un sistem, asta nu inseamna ca totul este in regula. Daca o persoana isi asuma responsabilitatea pentru finante, de exemplu, si cealalata persoana nu stie despre acest lucru, foarte probabil ca vor exista probleme in viitor. Trebuie sa tineti intalniri saptamanale in care sa discutati despre conturile bancare, planul de cheltuieli, ce cheltuieli importante se apropie si daca aveti buget pentru ele, ariile cu probleme, ce sa faceti cu bonusul anual, etc. Asigurati-va ca stiti totul despre situatia voastra financiara si veti functiona bine ca echipa.
  6. Mai presus de orice ramai pozitiv si sincer. Adu-ti aminte ca sunteti o echipa. Aveti aceleasi obiective si vreti ca fiecare dintre voi sa fie fericit. Membrii echipei se pot ajuta si incuraja. Si pot desfiinta echipa daca sunt negativi, prin a invinovati si a lucra impotriva obiectivelor comune. Fii optimist si ramai concentrat pe solutii, nu vina. Si asigura-te ca dragostea este fundatia pentru tot ceea ce faci.

Leave a Reply