10 Abilitati monetare esentiale intr-o economie proasta

Economia actuala este intr-o stare foarte proasta. Bursa a scazut foarte mult, somajul a crescut si piata imobiliara este in cadere libera. Foarte multe persoane isi fac griji ca recensiunea o sa fie si mai accentuata in urmatoarele luni si ca finantele lor personale vor ajunge aproape de ruina. Atunci cand este vorba despre bani cea mai buna aparare este un atac bun. Cea mai buna metoda de a evita ruina din cauza economiei nationale este sa preiei controlul economiei personale. Prin a dezvolta obiceiuri financiare inteligente poti sa ramai calm chiar si in mijlocul unei crize financiare.

Iata abilitatile esentiale care te pot ajuta sa depasesti actuala furtuna financiara.

Fixeaza un buget. Pentru multe persoane bugetele sunt plictisitoare. Dar daca poti sa planifici pe ce anume vei cheltui, vei lua decizii mult mai intelepte cu privire la banii tai. Daca preferi un buget detaliat poti sa aplici aceasta tehnica. Dar daca preferi sa lucrezi mai putin la bugetul tau atunci adopta un buget simplu care se concentreaza doar pe planul tau principal. Poti, de exemplu, sa urmezi un buget in trei pasi foarte simplu. Primul pas este sa iti distrugi toate cartile de credit. Al doilea pas este sa investesti 20% din ceea ce castigi.  Apoi traieste cu cei 80% care ti-au ramas fara sa depasesti acest buget. Sau poti sa aplici o alta formula care sa imparta bugetul tau in trei parti, fiecare destinata pentru cheltuieli, facturi, economii. Gaseste ceea ce ti se potriveste si incepe sa aplici acest plan.

Urmareste-ti cheltuielile. Nu iti poti schimba obiceiurile daca nu stii exact unde se duc banii tai. Poti sa iti urmaresti cheltuielile pe un simplu caiet, dar majoritatea persoanelor gasesc computerul mult mai usor.

Verifica raportul cartilor de credit. Este important sa obtii un desfasurator al cartilor tale de credit la intervale regulate. Agentiile de creditare nu sunt infailibile. Persoanele fac greseli si greselile din raportul tau de creditare te pot costa bani.

Opreste posta publicitara. Posta publicitara nu este doar enervanta – poate fi un pericol real asupra sanatatii tale finaciare. Aplicatii pentru carti de credit sunt numai bune pentru furtul de identitate. Si alte pliante si cataloage te pot tenta sa faci cheltuieli inutile. Economisesti bani  si iti simplifici viata prin a intrerupe orice abonament la diferite cataloage si reviste.

Optimizeaza conturile bancare. Internetul este o sursa foarte buna de a economisi bani. Acum este usor sa gasesti conturi bancare online care ofera convenienta si dobanzi foarte bune. Daca esti multumit de banca ta suna si vezi daca poti sa obtii dobanzi si mai bune sau sa elimine anumit  taxe pentru serviciile oferite. Daca nu esti multumit de banca ta atunci cauta alta.

Deschide un cont de investitii. In special in economia actuala poate parea riscant sa iti deschizi un cont de investitii. Dar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa incepi sa investesti cat mai curand posibil. A deschide un cont de investitii nu este atat de riscant pe cat poate parea. A face investitii reduse acum iti poate aduce un capital frumusel in 10-20 de ani.

Cauta cele mai avantajoase oferte. Cat anume platesti pentru cartea ta de credit? Dar cablul? Telefonul mobil? Probabil ca poti gasi oferte mult mai bune in alta parte. Cauta bine toate ofertele disponibile si apoi foloseste aceste informatii ca munitie. Suna compania ta de cablu, de exemplu, si vezi daca pot oferi promotii mai bune decat competitorii lor. Poate ca nu, dar nu costa nimic sa intrebi. Daca vrei sa joci dur atunci poti sa ameninti ca vei anula contractul cu ei. Acest lucru deseori este destul de eficient, dar trebuie sa fii pregatit sa inchizi efectiv contractul cu ei daca nu sunt de acord cu cerintele tale.

Educa-te. Viziteaza biblioteca publica si imprumuta o carte de finante personale. Ia aceasta carte acasa si incepe sa o citesti. Odata ce ai terminat de citit prima ta carte de finante personale vei avea o idee mai buna cu privire la subiectele care te intereseaza. Apoi poti sa treci la urmatoarea carte cu privire la finante care te intereseaza. Biblioteca publica este o resursa fantastica de economisit bani.

Fixeaza obiective financiare. Obiectivele sunt caramizile fundamentale ale succesului, nu doar in finantele personale, dar in fiecare arie din viata ta. Fara obiective traiesti reactiv lasand viata sa te impinga in diferite directii. Cu obiective poti sa traiesti o viata proactiva, virand catre o destinatie anume. Cand ai un rezultat anume in minte este mai usor sa vezi cand ai facut un pas gresit. Stii exact unde anume trebuie sa duca calea ta. Indiferent de starea ta financiara actuala, ca esti bogat sau sarac sau undeva la mijloc trebuie sa iti fixezi obiective. Foloseste termeni pozitivi. Fa aceste obiective cat mai specifice. Fixeaza un termen limita de realizare a acestor obiective. Scrie-le pe hartie sau in computerul tau.

Creeaza un  dosar de bani. Acesta poate fi un dosar in sine sau chiar o cutie de pantofi. Poate fi chiar un dosar parolat in hard drive-ul tau. Trebuie sa fie o locatie usor de accesat unde iti tii toate informatiile financiare importante inclusiv numarul de cont, numere de telefon, pin carte credit, etc. Acest dosar te ajuta sa pui laolalta toate datele din planul tau financiar.

Leave a Reply