Dezvoltare personala copii

10 lectii pentru a-ti invata copii despre bani

Abia acum invat anumite deprinderi pe care mi-as fi dorit sa le stiu inainte sa devin adult. Cred ca nu sunt singul, dar daca aveam aceste deprinderi cand eram tanar, probabil eram mult mai bine acum.

Datorita acestui fapt, planuiesc sa-mi invat copii despre bani, sa constientizeze valoarea banilor, sa-i invat deprinderi si obiceiuri care sa le ofere un start bun si sa invete din ceea ce fac si din exemplul meu.

Invat aceste lucruri abia acum, dar am inceput sa-i invat pe copiii mei destul de tarziu de asemenea. Oricum, e mai bine tarziu decat niciodata. Ceea ce urmeaza reprezinta lucruri pe care le incerc sau pe care le-am planificat.

A invata pe copii despre bani este o chestiune controversata – nimeni nu contrazice faptul ca trebuie sa-i inveti, dar “cum” este intrebarea cea mai dura. In general, recomand 4 principii:

  1. Educa-te. Nu poti preda ceva ce nu stii despre tine. Invata cat se poate despre buget, despre economie, despre investitie, despre taierea cheltuielilor, despre reducerea datoriilor. Armat cu intelepciune, vei fi un bun profesor.
  2. Fii un exemplu bun. Este un lucru sa spui copiilor tai ceva, dar daca faci exact opusul, vor invata mai mult din actiunile tale decat din cuvinte. Pentru a le preda despre controlul cheltuielilor, trebuie sa faci intocmai. Ghideaza prin exemplu.
  3. Invata-i cate un obicei, pe rand. Copiii tai nu vor avea aptitudini financiare peste noapte, sau intr-o luna, sau chiar intr-un an. Scopul tau ar trebui sa fie sa ii inveti aceste lectii pe parcursul adolescentei lor. Asa ca un lucru pe rand, pana invata acea deprindere si apoi poti trece la urmatorul.  Nu este graba.
  4. Invata-i punandu-i sa faca ei insisi. Nu-i poti invata doar prin a le spune. Trebuie sa le spui (pe scurt), sa le arati, apoi sa-i lasi sa faca ei. Lasa-i sa faca greseli. Apoi vorbiti despre acele greseli. Curand, vor invata de ce acele lucruri sunt gresite si daca faci cum trebuie vor invata deprinderi mai bune ei insisi.

 

Asa ca avand aceste principii ca ghid, in continuare sunt 10 lectii pretioase pe care sa le predai copiilor tai despre bani:

 

1. Lasa-i in controlul banilor. Daca nu au control asupra banilor inainte de a deveni adulti, copiii vor invata ca banii li se vor da mereu si ca nu trebuie sa fie responsabili pentru cheltuirea lor in viitor. Si cand au controlul banilor in sfarsit, vor aplica aceste lectii cheltuind in mod liber fara a se ingriji de viitor.

In schimb, lasa-i in controlul banilor. Sugerez ca sa iei niste bani pe care ii ai deja in buget si sa-i lasi pe ei sa-i controleze. De exemplu, daca cheltui 200 lei pe luna a manca in oras , poti da 50 de lei pe care sa-i controleze. Si acelasi lucru poate fi folosit si pentru imbracaminte si jucarii – nu adauga la buget, ci aloca sume din buget lor. Lasa-i in control total asupra banilor.

Rezultatul poate fi ca vori cheltui mai mult pe lucruri care nu sunt utile. Dar si cand vor anumite lucruri, trebuie sa invete ca e nevoie sa economiseasca pentru ele si sa taie din alte sectoare. Eventual vor invata cum sa ia decizii, prin gandire sau greseala. Poate dura ceva, dar este bine sa invete acum decat atunci cand sunt adulti.

 

2. Invata-i sa economiseasca pentru anumite scopuri. Odata ce realizeaza ca nu sunt bani de cheltuit pe orice impulsul le spune sa o faca, vor vrea sa cumpere ceva mai scump decat au posibilitatea cu banii din mana.

“ Vor sa cumpere un Xbox 360? Ei bine, sa aflam cat costa si reprezinta si apoi cat e nevoie sa economisim. Daca iau 40 lei din bugetul lunar, l-ar putea avea in 5 luni. Daca iau 60 lei, il poti avea in 3 luni si ceva. Oricum, asta inseamna ca trebuie taiat din alt sector.”

Poti crea o diagrama pe computer care le arata scopul si puncte de referinta pentru a ajunge acolo. Asa pot fi incurajati de cum cresc economiile.

 

3. Invata-i ca a reduce din cheltuieli face ca scopul sa ajunga mai repede. Aceasta merge mana in mana cu lectia de mai sus si daca ii inveti despre scopuri pentru a economisi, vor invata lectia aceasta pe cont propriu.  Este stiut, si copiii sunt destul de destepti sa-si dea seama: daca vor sa ajunga la un scop mai repede trebuie sa economiseasca mai mult… ceea ce inseamna sa cheltuie mai putin pe alte lucruri.

Merita a accentua cu o discutie despre a cheltui, a economisi si sa le vorbesti despre deciziile pe care le fac de fiecare data cand cheltuiesc banii.

 

4. Invata-i cum banii tai pot face bani. Aceasta este o lectie de investitie si e una pe care multi dintre noi o pot invata. Este una sa economisesti, de unde iei 5% dobanda. Dar daca copiii merge pe scopuri de scurta durata, nu vor vedea prea multi bani acumulati din dobanda. Trebuie sa fie un scop financiar de o mai lunga durata, cum ar fi o excursie cand vor absolvi. Oricare ar fi scopul, invata-i cum sa puna banii in anumite investitii si cum acestea vor creste in timp.

Aceasta crestere reprezinta castigul lor. Sunt bani gratis, aproape, dar nu trebuie cheltuiti intre timp. Trebuie sa deprinda investitia banilor si ii vor invata sa ajunga la scopurile lor mai repede.

 

5. Invata-i despre crearea unui buget. Nu trebuie sa fie un buget complicat, dar ceea ce trebuie sa-i inveti cu adevarat este cum sa-si planuiasca cheltuielile, decat sa aiba multi bani in buzunar din care sa cheltuiasca in fiecare zi. Ceva simplu, sa economiseasca 30 de lei pentru o bicicleta, 30 de lei pentru un scop de o mai lunga durata, 20 de lei pentru un cadou pentru mama, si 30 pentru cheltuielile uzuale. Apoi invata-i cum sa imparta banii ca sa se tina de acea planificare a sumelor.

Trebuie facut sa fie usor si simplu astfel incat sa nu simta ca e greu planificat un buget. Daca vor invata debrinderea, vor fi foarte avantajati cand vor fi mari.

 

6. Invata-i sa plateasca facturile. Copilul tau are un mobil? Cine plateste factura? Da-le acea suma de bani in bugetul lor lunar si lasa-i sa-si plateasca factura in fiecare luna. Daca intarzie, serviciul este taiat. Vor invata sa plateasca factura la timp. Alte facturi pot include masina (daca au varsta pentru condus), cablu TV, Internet. Daca ii lasi sa plateasca aceste facturi, trebuie sa-i monitorizezi ca sa fii sigur ca platesc facturile.

7. Invata-i despre pericolul datoriilor. Aceasta poate nu este o lectie pe care s-o poata intelege cand au 6 ani, dar cand sunt adolescenti pot intelege conceptul. Trebuie sa vorbiti despre lucuri precum imprumuturi, carti de credit si alte datorii. Daca vrei sa invete din experienta le poti da un card de credit (foarte limitat) pentru care platesc.  Vor invata ca a plati datorii reduce din sumele de bani alocate pentru alte lucruri si despre cum datoriile pot deveni coplesitoare.

8. Invata-i ca a castiga mai multi bani ii duce mai aproape de scopurile lor. Daca ai un scop financiar poti reduce din cheltuieli pentru a ajunge acolo mai repede si poti de asemenea castiga bani. Pot incepe sa invete lectii la varste fragede castigand bani in plus din proiecte suplimentare cum ar fi sa lucreze in gradina sau sa stea cu copii vecinilor, sa spele masini etc. Mai tarziu pot avea un serviciu part-time pentru a plati pentru o masina sau alte scopuri.

9. Invata-i despre reclama si consumatorism. Aceasta este ceva ce trebuie invat acasa si in scoala deoarece multi dintre noi crestem fara sa realizam efectele reclamelor si a marketing-ului pe care il au asupra noastra si cheltuielilor noastre. Asta e deobicei radacina problemelor noastre financiare, fie ca suntem tineri sau batrani. Invata-i despre scopul reclamelor: sa ne faca sa cumparam acele produse si servicii si sa ne faca sa cheltuim banii. Si arata-le cum reclamele ne afecteaza si ne fac sa cheltuim.

10. Invata-i despre impulsivitatea in a cumpara. Impulsul de a cumpara este efectul reclamelor si consumerismului. Invata-i sa faca o pauza inainte de a cumpara si sa recunoasca semnele impulsului de a cumpara (rata pulsului inimii crescute, respiratia grea, alte semne similare) folosind lista de 30 de zile inainte de a cumpara ceva care nu este neaparat necesar, evitand mall-urile si magazinele online. Si reducand nevoia de a tine pasul cu ceilalti cumparand lucruri prestigioase (masini, haine, pantofi, accesorii etc) pentru a parea in regula in ochii celorlalti vor fi mai relaxati din punct de vedere financiar.

Leave a Reply