Reformuleaza problema atunci cand nu-i gasesti o rezolvare

O tehnica de rezolvare a problemelor, pe care ar trebui sa o stapanesti este schimbarea perspectivelor pentru a redefini o problema. Modul in care definesti o problema este deseori cheia rezolvarii acesteia. Ia o problema curenta din viata ta cu care ai dificultati in rezolvare. Apoi intreaba-te:” Cum poate aceasta problema sa fie redefinita ca o problema financiara? O problema de sanatate? O problema cu managerierea timpului? O problema tehnologica? O problema de prioritati? O problema de comunicare? O problema de educatie? “

Iata aici un exemplu simplu. Sa spunem ca esti un tip care vrea cu adevarat sa aiba o iubita, dar devii frustrat din cauza unei lipse de progres in acest domeniu. Cum ai definit problema? Ca pe o problema de a intalni persoana corecta? Cum altfel ai putea defini aceasta problema? Poate ca adevarata ta problema este cariera, ce te forteaza sa lucrezi intr-un mediu dominant masculin. Poate ca problema era mai usor de rezolvat daca lucrai intr-o industrie dominata de femei. Poate ca hobby-urile tale te mentin acasa si singur, asa ca trebuie sa iesi si sa intalnesti persoane noi. Poate ca abilitatile tale de comunicare sunt slabe, alungand persoanele inainte de a te cunoaste mai bine. Poate ca pui altceva pe primul loc in viata ta si nu acorzi problemei atentia necesara. Poate ca finantele tale sunt sarace si nu iti permiti sa iesi in oras prea mult.

Considera cum s-ar schimba problema, daca ai aborda-o cu aceste definitii alternative. Ce s-ar intampla problemei daca ai fi….. un comunicator increzator si stapan pe sine? ti-ai dubla venitul? ai munci intr-o industrie total diferita? te-ai muta? ai face din aceasta prioritatea ta numarul unu?

Unele probleme ce sunt cu adevarat grele de rezolvat intr-un singur mod, mult mai usor vor apela la o alta abordare. De exemplu, multe probleme pot fi rezolvate doar prin a le finanta suficient. In timp ce banii nu pot rezolva toate problemele, banii pot angaja un asistent personal, o bona, o menajera, un meditator, un antrenor personal, etc. O simpla schimbare de perspectiva poate deschide o lume cu totul noua de solutii posibile. Atunci cand consideri doar o singura perspectiva, un singur mod limitat de a defini o problema, in mod automat elimini un numar enorm de solutii potential viabile. Dar infasoara problema intr-un atac de multi-perspective si sansele tale de succes cresc dramatic.

Deseori cadem in tiparul de a fi blocati intr-o perspectiva singulara favorita. Daca tot ceea ce ai la dispozitie este un ciocan, atunci toate problemele ti se par un cui. Este greu sa rupi dependenta de perspectiva favorita. Dar cand incepi sa te gandesti la cat costa in termeni de eficienta de ansamblu, te ajuta sa procuri impulsul necesar pentru a te ramifica. Poti sa folosesti aceasta abordare si cu problemele de afaceri. Reincadreaza-ti marea provocare actuala ca pe o problema de marketing, o problema de vanzari, o problema in dezvoltarea productivitatii, o problema financiara, o problema de concentrare, o problema de valoare, etc. Cateodata vei gasi ca o solutie de multi-perspective este cea mai buna solutie. Poti vedea ca sunt doua sau trei perspective care impreuna procura solutia completa.

Extrage una dintre probleme tale mari si incearca singur aceasta alternativa. Vezi ce fel arata problema din diferite unghiuri. Ce s-ar intampla daca ai cheltui bani pe problema ta de pierdere in greutate, prin construirea unei sali de fitness acasa si prin angajarea unui antrenor personal? Dar daca ai adopta educatia pentru a-ti rezolva problemele spirituale, prin studierea vietilor personelor pe care le admiri?

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gasesti cea mai buna solutie, ce necesita un efort minim si care poate aplica si perspective alternative, chiar si neconventionale. Important este rezultatul.

Leave a Reply