Care este cauza principala?

Niciodata nu am fost de acord sa prezint timpul petrecut in detaliu. Oricat de folositor pare sa fie de stiut, petreci 40 % din timp la serviciu, 5 % din timpul tau in transport si 10 % din viata ta pe Facebook. Daca chiar vrei sa afli o astfel de informatie, trebuie sa stii ca ai o serie de probleme care ar trebui rezolvate. Astfel de informatii iti pot arata unde iti irosesti timpul, asa ca daca parcurgi o alta ruta catre serviciu si daca acorzi mai putina importanta Fecebook-ului, poti rezolva problema.

 

Si totusi nimeni nu iti spune de ce ai ajuns la aceasta problema (ar putea sa spuna cineva care este principala cauza?)

 

Este surprinzator cum pur si simplu ne confruntam cu astfel de probleme destul de des fara  sa identificam cauza problemei. Ce este si mai surprinzator (si putin inspaimantator) este  cat de des guvernul, oamenii de afaceri – si de fapt, o mare parte din oamenii legii – aduc aceasta problema in dilema.

 

Sa presupunem acest scenariu. Un director vede ca echipa lui nu face suficiente vanzari in fiecare saptamana, obiectivele fiind departe de a fi indeplinite. Abordarea evidenta a acestei probleme este sa se asigure ca intreg personalul munceste mai mult pentru a ajunge la vanzari cat mai performante. Cu toate acestea, pe masura ce trece timpul, directorul trece de la maguliri si laude la tipete si amenintari de concediere pentru a obtine rezultatele dorite. Rezulta ca principala cauza a problemei era noul echipament IT instalat acum cateva luni si personalul nu era suficient de pregatit sa-l foloseasca, si au avut nevoie de timp suplimentar sa-si finalizeze comenzile. Deoarece directorul nu a facut eforturi sa identifice cauza principala el a creat o problema in plus pentru el insusi – personalul era atat de vitregit din cauza abordarii dure incat ei lucrau chiar si cu mai putina eficienta.

 

Cauza unei probleme poate fi gasita nu numai legat de serviciu ci poate aparea din orice parte a vietii tale. O persoana care a avut cateva relatii esuate poate afla ca principala cauza a despartirii ei ar fi chiar propriul orgoliu.  La fel si pentru cineva care se bucura de cateva guri de alcool intr-un weekend. Vrea sa se opreasca dar nu reuseste niciodata. Asadar, principala cauza a betiei sale este plictiseala si cateva guri de alcool intr-o sambata seara ii va permite sa se elibereze de starea sa (cu acest sentiment el a gasit o activitate in care sa se complaca).

 

Cu siguranta multi dintre voi v-ati regasit in asemenea scenarii. De ce sa nu impartasesti comentarile sau sa nu le afisezi pe Twitter? Poate porni chiar de la finantele tale (care este cauza datoriilor mele?) pana la productivitate (de ce aceasta metoda nu imi este de folos?). Cum ai implementat solutia pentru cauza principala si care a fost efectul in viata ta?

Leave a Reply