Creativitatea libera: sa gandesti superficial si in profunzime

Va rog sa-mi scuzati anuntul dezorganizat dar am avut in ultima vreme cateva idei despre creativitate si vreau sa mi le exprim (in spiritul ultimului meu anunt). Asadar, creativitatea pare sa fie asociata cu ideile dezordonate despre faptul de a gandi in profunzime si de a-ti deschide mintea catre idei noi si diverse experiente. Nu insista asupra lucrurilor minore, gandeste-te la tabloul cel mare! Dar nu sunt atat de sigur…

 

Gandeste in profunzime

Creativitatea vizeaza originalitatea si corectitudinea. Cu siguranta, se poate sa vii cu idei plictisitoare, nebune dar cate din acestea sunt intr-adevar utile si bune de pus in practica. Este dificil sa transformi idei abstracte in lucruri pe inteles. Tuturor ne-ar placea sa aparem cu o masina super cool si totusi ce ar insemna acest lucru? Prezinta  aceasta idee creatorilor de moda si iti vor rade in fata, oricat de creativi sau de deschisi la minte ar fi ei.

 

Creativitatea vizeaza, contrar stereotipului, detaliile minore. Cu totii am putea veni cu ideea unui monstru ingrozitor pentru un film SF, dar cati dintre noi ar putea sa-l descrie cum arata? Care ar fi cele mai fine detalii? Acest fapt iti cere sa fii atent la trasaturile individuale. Cum ar arata nasul? Mic sau mare? Ochii sai ar pandi mereu?

 

Desi orice director ar evita faptul de a cere personalului sa aduca idei cat mai multe in timpul unei sedinte, sau un webdesigner care incearca sa creeze un site atragator pentru clientii sai, in asemenea momente cand ti se cere sa fii creativ pe loc, gandeste in profunzime. Concentreaza-ti mintea asupra lucrurilor minore si trasaturilor individuale. Gandeste-te la idei inovatoare pentru un nou dispozitiv de franare sau volan, decat asupra acelei idei de masina noua.

 

Gandeste superficial

Opreste-te! Inca mai este spatiu si pentru o gandire superficiala in creativitatea ta, dar asta se refera la mediu. Creativitatea necesita spatiu sa respire. Creierul tau necesita sa fie stimulat de spatii deschise si de un aer proaspat, si nu sufocat de camere inchise si pereti bej.

 

Niciodata nu tastez ceva, chiar daca este vorba despre un anunt de pe blog sau un capitol din cartea mea. Prefer libertatea de a pune ideile pe o hartie, asa incep intotdeauna. Nu este prea greu cand vine vorba de usurinta de a folosi sau de a transporta ceva – sa stai in fata unui calculator, intr-un colt din camera ta, in timp ce privesti la un monitor cu diagonala de 17 cm, practic acest fapt creeaza un mediu foarte inchis pentru o gandire creativa.

 

Cu cativa ani in urma, pe vremea cand sustineam examenul pentru nivelul A la Arta (da, am facut arta la scoala, nu rade!) profesoara mereu ne incuraja sa folosim planse cat mai mari si avea dreptate. Nu ar trebui sa ne limitam sau sa ne inchidem. In aceasta privinta, eu consider ca cel mai bun mediu pentru o minte creativa ar fi un camp larg de unde poti vedea muntii si dealurile indepartate si o panza mare neagra ca sa-mi vina ideea pentru ce fel de picioare ar trebui sa aiba acel strain din filmul SF.

Leave a Reply