Tehnici de curatarea mintii, reguli si responsabilitati

Bine ati venit in partea a doua din seria mea care cauta tehnici care ajuta la realizarea unei eficiente curatari a mintii. Asa cum ne sugereaza si numele, o curatare a mintii implica capturarea unor ganduri pierdute – fie ca este o idee creativa, ceva de facut, lucruri de amintit, probleme care necesita atentia ta – pe ceva extern creierului tau cum ar fi un notebook, PDA, iPhone, etc.

 

A doua tehnica despre care o sa vorbesc se refera la concentrarea pe regulile si responsabilitatile voastre. Spre deosebire de abordarea anterioara discutata in partea intai, nu este nicio unealta speciala pentru asta. Oricum, unde este lista de declansare oarecum o abordare hazardata pentru curatarea mintii (fundamentala este scanarea unei liste ce contine cuvinte cheie pana cand ceva se declanseaza), concentrarea pe regulile si responsabilitatile tale iti permite sa obtii o concentrare mai mare si o abordare mai organizata.

 

Pentru ca aceasta tehnica sa functioneze trebuie sa apreciezi aproape tot ce tine de o anumita reguala si/sau reponsabilitate. Nu trebuie sa le iei chiar in serios in viata ta dar chiar si asa ele sunt acolo. Hai ca sa luam cateva exemple ca sa clarifica situatia. Daca trebuie sa-ti ajuti copilul la teme tine de responsabilitatea ta ca parinte. Daca ar fi sa te duci sa donezi niste carti bibliotecii locale asta poate tine de cateva reguli cum ar fi ca esti un cetatean bun ori membru al comunitatii.

 

Cand vine vorba de curatarea mintii folosind aceasta abordare fa o lista cu cat de multe reguli si responsabilitati poti gasi in viata ta. Nu te ingrijora daca esti prea aprofundat, te vei gandi mai mult in timp (aici lista declansatoare poate fi de folos ca sa-ti aminteasca de toate regulile tale). Cateva exemple poate include…angajat, regulile tale de munca, blogger, parinte/bunic, copilul tau, educatia, sot/sotie, finantele, sanatatea, proprietarul, marketing, cresterea personala.

Urmatorul pas este sa-ti folosesti lista de reguli si responsabilitati sa-ti inspire creierul sa elibereze toate acele ganduri blocate. Pentru a face asta, intreaba-te doua intrebari:

 

–          ce trebuie sa fac regulat pentru a-mi indeplini regulile/responsabilitatile?

–          Unul din scopurile pe care le am, pe care sa-l fac datorita regulilor/responsabilitatilor?

Referitor la prima intrebare sunt intotdeauna cerinte care necesita o atentie regulata daca vrei sa-ti indeplinesti regulile si responsabilitatile. De exemplu, daca nu-ti cureti casa des nu prea esti stapan al casei iar daca ajungi in mod regulat tarziu la munca faci ca regula ta ca meneger general sa nu fie buna. Ca sa clarificam asta curatarea casei tale si sa fii la timp la serviciu sunt punctele cheie care te pot conduce la doua lucruri care necesita atentie – creaza un program de curatenie prin rotatie si cumpara un ceas desteptator nou.

 

A doua intrebare este mai simpla dar nu mai putin importanta. Aplicand aceleasi reguli si responsabilitati ca inainte, un exeplu de un singur scop pentru un stapan al casei ar fi sa decorezi dormitorul. Si unul pentru rolul de meneger ar fi sa vii cu un plan de formare pentru personalul tau nou. Practic tot ceea ce se intampla odata sau rar va ajunge la aceasta intrebare.

Leave a Reply