Mai multe despre planificare

Planificarea este o munca grea. Si este greu sa mentii planurile la zi. Asa ca, de ce sa o faci? – cel mai bun sfat pe care il poti primi este sa incerci ambele moduri si sa vezi singur despre ce este vorba. Desi ar fi bine sa faci acest lucru pe o perioada rezonabila de timp, cum ar fi o proba de 90 de zile, poti sa faci un experiment simplu pentru doar cateva zile. Intr-o zi nu crea un plan pentru ziua respectiva si doar vezi ce se intampla. Traieste si munceste cum faci de obicei. Dar noaptea dinainte de a doua zi, acorda-ti 30 minute pentru a fixa obiective clare pentru ziua ce urmeaza si planifica detaliile acelor obiective. Apoi scrie un program pentru ziua ta, intreaga zi de cand te trezesti pana te duci la somn. Tinteste la o zi provocatoare, una careia ii poti face fata. Si fa aceasta planificare singur, in liniste. Apoi traieste acea zi cat mai bine posibil, in concordanta cu planul tau scris.

Si apoi dupa ce ai trecut prin ambele zile, tu decizi care iti place mai mult. Nu exista un raspuns corect si unul gresit. Alegerea depinde de valorile tale personale. Ceea ce este probabil sa experimentezi in ambele zile este ca nu decurge totul conform planului. Dar este ceva comun si normal. Intr-adevar este greu sa iti mentii un plan, dar planul in sine nu este foarte important. Ceea ce este important este obiceiul planificarii. Este ideea de a folosi o viziune a viitorului pentru a ascuti deciziile din momentul prezent, care este adevarata cheie a planificarii. Beneficiul unui plan scris este ca iti permite sa reimprospatezi viziunea viitorului, oricand doresti doar prin a-l citi.

Care este conexiunea dintre planificare si vizualizare? – planificarea este o unealta pentru vizualizare. Planificarea iti permite sa creezi mental un model pentru viitorul tau. Si un plan scris iti permite sa pastrezi acel model consecvent. Fiecare plan este inexact intr-un anumit fel, deoarece nu stim cu adevarat ce se va intampla in viitor. Si viitorul este doar o constructie mentala- o iluzie – deoarece nu existi niciodata in viitor, doar in prezent. Asa ca planificarea si vizualizarea nu creeaza viitorul. Tot ceea ce pot face este sa afecteze prezentul. Dar prin folosirea unei viziuni consecvente, congruenta intern cu viitorul,  iti vei atinge in cele din urma obiectivele.

Nu creezi planuri acum si nu ai o problema cu atingerea obiectivelor. Iar planificarea pare un efort in plus. Asa ca, de ce ar trebui sa te deranjezi? – daca nu ai obiective cu adevarat mari, nu ai nevoie de planuri. Dar atunci, probabil ca nu iti atingi potentialul cand vine vorba de fixarea obiectivelor. Gandirea neclara duce la ezitari in a actiona. Gandirea clara face mai usoara actionarea indrazneata si consistenta. Si obiectivele cu adevarat ambitioase, in general, necesita o actiune consistenta si indrazneata. Asa ca, daca simti ca nu ai nevoie de un plan, sansele sunt ca nu iti fixezi obiective foarte provocatoare si probabil ca nu te fortezi prea mult. Si daca asa vrei sa traiesti este in regula. Alegerea este a ta, fie ca vrei sa traiesti fara planuri, fie ca doresti sa iti fixezi obiective ambitioase pe baza unei planificari minutioase.

Am incerca sa creezi un plan, dar acel plan nu a functionat, asa ca am renuntat. Nu sunt competent? – planificarea este foarte, foarte dificila de facut asa cum trebuie. Este o abilitatea ca oricare alta, ce necesita foarte multa rabdare si practica pentru a o invata. Daca stai si creezi un plan si acesta nu functioneaza, nu folosi aceasta piedica precum un motiv sa dai vina pe planificare in sine. Mai degraba considera ca ai nevoie sa continui sa construiesti aceasta abilitate de executare a planificarii. A fi capabil sa fixezi un obiectiv ambitios, a crea un plan si a-l atinge si apoi sa muncesti la plan pana ajungi la victorie, este o abilitate ce necesita chiar si o viata pentru a o stapani.

Ce documente individuale poti sa creezi pentru a-ti manageria timpul?

Calendarul – poti sa folosesti calendarul traditional de hartie, cu o pagina pentru fiecare luna. Aceasta metoda este foarte buna daca nu ai un program plin de intalniri prestabilite.  Nu il poti folosi pentru mai multe evenimente dintr-o zi anume, dar il poti folosi cu succes pentru evenimente importante de peste an, ce se intampla intr-o zi anume.

Lista obiectivelor – aceasta este o lista a tuturor obiectivelor pe termen lung. Poti sa iti imparti obiectivele in categorii – fizice, sociale, cariera, finante, etc.

Lista proiectelor – aceasta este o lista a tuturor proiectelor tale. Pentru a crea aceasta lista trebuie sa reduci obiectivele mari in proiecte individuale, ce pot fi masurate si atinse. Le poti ordona in functie de prioritate sau de dificulatea fiecaruia.

Planul de 90  de zile – este un simplu plan a ceea ce trebuie sa faci in urmatoarele trei luni. Poti sa il revizuiesti in fiecare zi si sa il actualizezi in fiecare saptamana.

Programul de 30 de zile – iti iei planurile si obiectivele si le imparti in subcategorii pe saptamani si zile. Planifici doar o saptamana sau doua inainte. Apoi poti sa decizi in ce zile sa faci anumite actiuni. Acest program include doar atribuirea de sarcini anumitor zile si nu este nimic mai gradual de atat.

Lista zilnica cu lucruri de facut si programari – la sfarsitul fiecarei zile poti verifica aceasta lista pentru a vedea ce ai de facut in ziua care vine. Incluzi toate sarcinile orientate spre obiective din ziua urmatoare, dar si sarcinile spontane ce pot apare peste zi. Aceasta lista include sarcinile personale si de afaceri, precum si toate programarile. Creezi aceasta lista facand un program ora dupa ora a zilei ce urmeaza.

Acestea sunt cele mai comune moduri de programare a timpului in mod eficient pentru a-ti mari potentialul si a-ti valorifica timpul pretios.

Leave a Reply