Cum sa introduci o noua modalitate de stabilire a prioritatilor

Abordarea traditionala in ceea ce priveste stabilirea prioritatilor, cand pui in practica o activitate, considerata ca prioritate medie, scazuta sau importanta, poate fi ineficienta in ziua de azi. De fapt, fiecare sarcina pe care o ai de indeplinit este la fel de importanta altfel, nu ai mai incerca sa le pui pe primul plan. Totusi, aceasta implica titudinea necesitatea de a face  – necesitatea de a nu face, care asa cum am discutat mai inainte poate fi o modalitate sigura de a fi doborat atat timp cat te simti obligat sa faci ceva. Daca te concentrezi mai mult pe ideea cum sa lucrezi mai bine se cere sa iei in considerare si gestionarea timpului.

  • Trebuie sa fac

Aceasta acopera fiecare sarcina pe care tu trebuie sa o indeplinesti, daca nu vor aparea consecinte serioase. Un prim exemplu, ar putea fi atunci cand primesti o instiintare de la electricitate. Daca nu vei plati factura, curetul electric va fi taiat si cu sigranta acest fapt nu este o consecnta fericita in viata ta. Sau altfel, daca nu iei cu tine un document destul de important la o sedinta, riscti ca seful tau sa te concedieze.

  • Ar trebuie sa fac

Sarcinile care se incadreaza pe aceasta latura a sistemului de prioritati, in mod normal nu ar avea nicio consecinta serioasa daca nu sunt indeplinite, dar esti obligat sa le faci, fie ca este dintr-un motiv moral sau financiar. Folosind factura electrica din nou ca un exemplu, ar trebui sa o platesti mai repede, ca sa nu ajungi sa-ti fie taiat curentul electric. Astfel, vei elimina stresul cand nu poti plati pentru ca nu mai ai bani.

  • Vreau sa fac

Sarcinile din aceasta latura a sistemului de prioritati nu au nicio consecinta serioasa. Include lucruri pe care ti-ar placea sa le faci, fie ca sunt pentru satisfactia ta personala sau pur si simplu, pentru a face sa te simti bine. Ca si exemple pot fi luate jocurile pe calculator si vizionarea unui film.

 

Este bine sa observam ca mai multe sarcini acopera mai mult de o prioritate. De exemplu, ceva ce ar trebui sa faci poate fi ceva ce ai vrea sa faci (cum ar fi sa cumperi un cadou pentru aniversarea nuntii voastre). Totusi, o prioritate importanta cu siguranta are si antecedente. Poti indeplini sarcini care nu se potrivesc cu niciun nivel de prioritate. Daca aici este problema, atunci nu ar trebui sa le faci. Nu trebuie sa le faci si cu siguranta nu vei vrea sa le faci. Asadar, de ce le faci?

Ai putea sa te intrebi cum aceasta difera de la o abordare traditionala scazuta, medie. In primul rand, gandidu-ne la sarcina ca si cum ar trebui sa o facem imediat acest fapt inseamna mult mai mult si accentueaza actiunea ceruta. In al doilea rand, apare factorul de timp.  Cand iti vine o factura, nu este necesar sa fie platita in aceeasi zi. Las-o o saptamana, pentru a se apropia daca scadenta si astfel va deveni  sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti. Astfel, vei fi mai istet cu volumul tau de munca. Desi supraincarcat, saptamana viiitoare vei fi mai liber. Pune factura deoparte pentru a o plati. Poti sa planuiesti si sa-ti organizezi sarcinile pentru a nu fi doborat de ele.

Un exemplu bun  care ar putea sa rezume aceasta abordare a prioritatilor pe care cred ca ar fi bine sa o mentionez, este a concediul. Dupa o luna de munca stresanta si grea, sigur simti ca ai vrea o pauza. Dupa doua luni, nivelul de stres incepe sa aiba efect, asa ca ar trebui sa-ti iei cateva zile libere sa pleci in concediu. Dupa o a treia luna de munca stresanta, devenite o necesitate ideea de a-ti lua un concediu pana ca sanatatea ta sa aiba de suferit.

Leave a Reply