Amanarea constienta

Nici un sistem de gestionare al timpului nu valoreaza mult, daca nu iti spune ce sa faci in fiecare dimineata.

Sa presupunem ca ai o lista de activitati si proiecte. La ce obiectiv ar trebui sa lucrezi mai intai? Raspunsul nostru este ca trebuie sa lucrezi la activitatea care credeti ca va aduce cel mai bun castig pe termen lung, pana cand adevarata urgenta va v-a cere sa va comutati. Insa multi oamenii fac opusul. Ei isi incep zilele lucratoare cu activitati mici ce sunt usor de expediat, activitati de rutina. Desigur in unele locuri de munca, determinate de urgenta, acest lucru este important, dar pentru majoritatea lucratorilor bazati pe constiinta lor inteligenta, aceste activitati nu sunt baza productiei a ceva valoros. In teorie ar trebui sa faca o diferenta, daca faci lucruri marunte la inceput, si mai apoi lucrurile importante in fiecare zi. Amanarea cu cateva ore a lucrurilor importante nu fac rau, atata timp cat se fac. Poate daca va eliminati activitatile marunte pe drum, veti fi in masura sa  constientizati proiectele mari.

Minciuni, minciuni, minciuni. Stii destul de bine ce se intampla cu adevarat. Niciodata nu vei ajunge la lucrurile importante. Lucrurile marunte se multiplica. Cat de curand se va apropia termenul si nu ai facut nimic ce va avea importanta in urmatorii ani. Ocupandu-te de lucrurile marunte, nu ai realizat nimic de valoare pentru cineva. Ziua intreaga a fost abosorbita de obiceiuri inconstiente in loc de o activitate constienta. Facand lucruri minore pentru prima data este o forma insinuoasa de amanare, deoarece aceste activitati par productive. Realizezi faptul ca ai suficient timp pentru a te ocupa de lucrurile importante. Si eventual vei ajunge la ele atunci cand timpul te va presa. Dar daca asta nu se va intampla, pur si simplu nu vei ajunge niciodata sa le faci pe toate. Si sunt numeroase lucruri ce nu devin urgente decat atunci cand este prea tarziu. Oportunitatile nu te asteapta pentru totdeauna. Adevarul este ca multi dintre noi astazi avem mult mai multe sarcini pe listele noastre decat putem savarsi. In fiecare zi vei avea posibilitatea de la alege intre a lucra la sarcini mici si inutile sau la proiecte mari si semnificative. Nu toate sarcinile sunt egale. Sunt sarcini ce au ca rezultat o enorma rasplata pentru timpul investit. Alte sarcini au un randament practic si nici un beneficiu. Cu cat ai mai multe sarcini decat timp, nu ai alta solutie decat sa amani, asadar cheia este sa amani constient. Dar in afara acestor sarcini care produc putina valoare sau chiar deloc, atata timp cat este necesar se investeste timp suplimentar in adevarati cunoscatori. In ciuda faptului ca esti destul de organizat, in mod constient amana valoarea scazuta a sarcinilor. Asa cum multi oamenii stiu, cateodata amanarea rasplateste. Deseori acele mici sarcini pur si simplu nu vor mai exista. Cu alte ocazii, multe resurse noi vor aparea, acestea vor face ca finalizarea sarcinilor noi sa fie mult mai usoara. Si o presiune mica poate face posibila finalizarea mai rapida a sarcinii.

Ramai constient, este intr-adevar o provocare, mai ales cand lumea noastra e conceputa pentru a conduce in stare de inconstienta. Cea mai buna metoda de a amana cosntient este de a-ti extinde timpul in perspective cu 5-10-20 ani inainte.Cand nu folosesti amanarea constient, in mod implicit, vei amana regulat. Si asta inseamna ca vei face unele erori uriase, punand prea mult accent pe sarcini urgente, in loc sa investesti timpul in sarcini de lunga durata cu rasplata insemnata ce rareori devine urgenta. Acestea include permiterea unei afaceri, gasirea unei relatii implinite, imbunatatirea dietei si educatia proprie. Amanarea este un slujitor valoros daca este utilizat in mod constient, dar poate fi un maestru dur cand este folosit inconstient. Nu lasa amanarea sa iti conduca viata. Este nevoie de disciplina pentru a intarzia in mod constient sarciniile aparent urgente, dar daca esti sincer cu tine, vei vedea ca pur si simplu nu ai suficient timp sa faci ceea ce este important pentru tine, daca iti risipesti timpul cu sarcini ce au un castig redus.

Leave a Reply