Creativitatea pentru oamenii inteligenti

Potrivit unui steriotip bine cunoscut, oamenii stangaci se presupune ca sunt mai creativi decat oamenii dreptaci. Nu stim daca acel steriotip are o baza in realitate, insa este o parte importanta a sistemului de valori. Creativitatea are si dezavantajele sale, dar puse in balanta, iti poate servi extrem de bine de-a lungul anilor.

Poate cel mai mare beneficiu si blestem este ca te pot impinge catre lucruri neortodoxe ce iti vor face viata cu siguranta mai interesanta. Pentru ca valoarea creativitatii este puternic conditionata, daca majoritatea oamenilor fac ceva, in mod automat, vei dori sa eviti acel lucru si sa faci altceva. Curand vei invata ca a fi diferit, doar de dragul de a fi diferit nu este foarte inteligent. Dar daca poti evita sa devii irational cand o solutie de bun simt este superioara unei creativitati, atunci dezvoltarea creativitatii poate fi o dezvoltare personala.

Normalitatea este inutila. Creativitatea functioneaza bine in situatii unde a fi normal sau banal sunt sub nivelul optim, si sunt multe situatii ce se califica. Ganditi-va la generarea veniturilor, solutia de bun simt este sa obtii un loc de munca si sa castigi un salariu. Dar o persoana rezonabila, inteligenta ce urmareste toate optiunile, va vedea curand acel loc de munca si salariu ca are dezavantaje uriase. Dar practic, a avea un loc de munca este foarte riscant, vei primi doar o fractiune a valorii generate de tine, platesti cele mai ridicate taxe, este nevoie de un procent incredibil de mare din timpul tau, si renunti la multa libertate. A avea un loc de munca este o solutie necreativa a problemelor de generare a veniturilor, nu este atat de greu sa vii cu o solutie creativa, este mult mai sigura, mai profitabila si mai eficienta.

Daca nu ai multi prieteni antreprenori, ai putea suferi de frica necunoscutului in mod eronat, crezand ca detinerea propriilor venituri este mai riscant decat al inchiria. In alte domenii unde se pot atinge rezultate superioare prin evitarea normalului sunt, sanatatea, reatiile, managementul financiar, productivitatea personala, motivarea, fericirea. Este trist, dar adevarat, daca vrei sa fii sanatos, bogat si intelept, ai cele mai multe sanse sa ajungi acolo prin a lua calea creatiei, in raport cu ceea ce vezi ca face toata lumea.

Foloseste creativitatea pentru a depasi plictiseala. Un alt beneficiu al creativitatii este ca o poti folosi pentru a elimina plictiseala prin ridicarea nivelului de provocare. Utilizarea creativitatii pentru a stimula provocarea va avea ca efect o mai buna educatie.

Foloseste creativitatea pentru a castiga un avantaj competitiv. Creativitatea cand se foloseste inteligent poate deveni un avantaj competitiv semnificativ in afaceri. Un grad ridicat poate fi neobisnuit in afaceri, chiar si in asa numitele domenii creative. Evident, nu toata lumea afacerilor va aprecia creativitatea, dar daca majoritatea competitorilor nu sunt creativi, vei observa multimea ca iti poate aduce oportunitati ce oamenii necreativi nu iti vor oferi. Iubeste ceea ce provoaca oamenii la nivel mental si ii impinge sa gandeasca atat logic cat si creativ, sprijina-i sa ramana in concordanta cu dorinta de a ajuta oamenii sa creasca.

Afla ceea ce face toata lumea si fa opusul lor. In loc sa faci promisiuni ridicole ca poti repara problemele tuturor peste noapte, cu scopul de a vinde “ vindecarea”, noi va spunem ca dezvoltarea personala este o munca grea. In comparatie cu majoritatea argumentelor pro in acest domeniu abordarea trebuie sa fie creativa.

Nu renunta daca esti dreptaci. Chiar daca esti dreptaci poti fi creativ in continuare. Aplicarea solutiei bunului simt poate parea inteligenta, dar este mult mai inteligent sa o alegi pe o ruta diferita. In multe cazuri calea comuna este populara, deoarece este oportuna si nu inteligenta.

Sa nu iti fie teama sa fii creativ. Observa ce face toata lumea si fa opusul lor, de cate ori ti se pare inteligent sa faci asta. Acum mai mult ca oricand aceasta planeta are nevoie de rezolvarea problemelor creative.

Leave a Reply