Cum poate simplitatea sa iti ajute creativitatea

Creativitatea este adesea facuta sa para o nebuloasa, un lucru complicat, dificil, dezordonat si chiar poate fi. Dar nu trebuie sa fie. Aplicarea rationala a simplitatii poate ajuta pe cineva sa creeze, fie ca este vorba despre a scrie, a crea arta, design, a preda, a incepe o afacere mica. Sau intr-o alta modalitate sa faci idei sa se transforme in realitate. Persoanele care vor sa creeze sunt bombardate de complicatii – unelte care sunt prea complicate, proiecte care sunt prea coplesitoare, distractiile lumii moderne, prea multe optiuni, prea ocupat. Simplifica si multe dintre aceste probleme vor disparea.

Sa vedem cateva exemple prin care simplitatea te poate ajuta sa rezolvi cateva probleme ale creativitatii:

 1. Idei. Este greu sa gasesti idei, nu? Nu neaparat. Simplifica lucrurile: gaseste idei diferite si combina-le intr-un mod nou. Acesta nu este singurul mod in care poti obtine idei noi, dar este simplu si folositor.
 2. Idei, din nou. In loc sa gasesti moduri de a face mai mult decat restul lumii, gaseste moduri de a face mai putin. Daca competitorul tau are o cafenea cu un sortiment foarte mare de bauturi si mancare, atunci tu trebuie sa reduci: fa doar un singur tip de cafea, dar fa-o extraordinara.
 3. Directii clare. Unul dintre cele mai mari obstacole pentru oricine doreste sa creeze in zilele noastre sunt distractiile ce provin de la Internet, email, sedinte si colegi care ne cer ajutorul. Sau de la telefoane si telefoanele smart cu foarte multe aplicatii. Elimina aceste lucruri din calea ta ca sa te poti concentra pe a crea.
 4. Elimina complicatiile. Complicatiile stau in calea crearii. Gaseste moduri de a simplifica un proiect, simplifica procesul, elimina barierele, redu numarul de lucruri, elimina alegerile, dar creste concentrarea.
 5. Concentreaza-te pe un singur proiect pana cand il termini. Acest lucru merge impotriva modului de lucru a foarte multe persoane. Dar cel mai bun mod de a crea este sa te concentrezi pe cate o sarcina pe rand. Elimina restul din programul tau cel putin pentru un moment si concentreaza-te pe un singur proiect. Mentine concentrarea pe acest proiect si cand il realizezi poti sa treci la urmatorul.
 6. Foloseste o singura unealta simpla. Cu cat este mai simpla unealta cu atat mai bine deoarece uneltele foarte complicate sfarsesc prin a fi o distragere. Si in loc sa te concentrezi la proiect, te joci cu toate optiunile acesteia. Daca trebuie sa folosesti mai mult de o singura unealta mentine-le simple si putine.
 7. Cand esti coplesit, concentreaza-te pe mai putin. Daca un proiect este prea mare si prea complicat sau doar greu, redu-l. Daca trebuie sa scrii o carte, nu te concentra pe intreaga carte sau chiar pe un capitol. Doar scrie o sectiune – ceva ce poti sa faci in cateva ore. Daca incepi o noua afacere nu iti face griji cu privire la tot ce implica aceasta. Care este cel mai mic lucru pe care il poti oferi, cel mai mic pe care il poti crea? Concetreaza-te pe acest lucru.
 8. Fa doar cate putin in fiecare zi. Daca poti sa scrii timp de 20-30 de minute in fiecare zi sau sa faci cateva poze in fiecare zi, nu va trece mult pana cand vei crea ceva extraordinar. Nu este nevoie de toata ziua si nu trebuie sa fie un proces complicat. Doar elibereaza-ti 20 de minute si creeaza – nu face nimic altceva in acest timp.
 9. Fii in momentul prezent, lasa creativitatea sa curga prin tine. Cand creezi simte-te liber sa fii dezordonat si sa nu iti face griji cu privire la perfectiune. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa uiti de trecut si de viitor si doar sa te concentrezi la momentul prezent.
 10. Sculpteaza. Odata ce ai creat proiectul de baza si ai scris toate ideile care ti-au venit este timpul sa il editezi si sa il sculptezi in ceea ce iti doresti. Redu totul la simplitate. Vezi daca poti sa tai tot ceea ce este in plus.
 11. Doar incepe. Simplul adevar al creari. Trebuie doar sa incepi. Poate ca se va intampla ceva minunat, poate ca nu. Poate vei crea ceva extraordina, poate ca nu. Dar in mod sigur nu vei crea nimic daca nu te pui pe treaba.

Leave a Reply