Esti pregatit sa intri in actiune acum?

Dupa adunarea la bursa a unui capital de actiuni, multi investitori vor vinde o parte din acestea, pentru a bloca castigul. Isi colecteaza numerarul si isi iau recompensele pe care le-au acumulat. In parte, fac acest lucru pentru a se asigura ca recompensele eforturilor lor sunt primite. Deoarece intr-o scurta perioada de timp, piata bursiera poate sa le stearga. Banii din vanzarea actiunilor pot fi folositi pentru a plati taxe, pentru a creste standardul de viata, sau pentru a-i reinvesti in alta parte.

Aceasta strategie de a bloca castigurile se aplica si in dezvoltarea personala. Dar in loc de conversia valorilor mobiliare in numerar, ceea ce vrem sa facem este sa convertim cunostintele in obiceiuri. Este un lucru sa ai cunostinte valoroase depozitate in creierul tau, dar aceste cunostinte nu fac nimic pentru tine singure. Desigur, este posibil ca cunostinta ta sa creasca in valoare dupa o anumita perioada. Dar nu poti accesa acea valoare pana cand nu iti blochezi castigurile. Doar a poseda cunoasterea nu produce o valoare adevarata. Pentru a realiza un castig, trebuie sa transformi acea cunoastere intr-o forma de actiune si apoi acea actiune trebuie repetata. Cu alte cuvinte trebuie sa faci din aplicarea cunoasterii tale un obicei.

Acest domeniu al dezvoltarii personale este foarte vast. Este intotdeaua mai mult de invatat. Intotdeauna gasesti subdomenii interesante de exploatat: motivatia, emotiile, valorile, atingerea obiectivelor, afaceri, bani, sanatate, abilitati interpersonale, rezolvarea problemelor, spiritualitatea, educatia, etc. Dar este foarte usor sa te pierzi, navigand la suprafata acestor vaste domenii fara a ajunge in profunzime. Cunoasterea nu este suficienta. Daca vrei sa realizezi castiguri adevarate din dezvoltarea personala, atunci la un anumit punct trebuie sa te blochezi. Cum faci acest lucru? In practica totul se reduce la un singur lucru- repetitia. Daca aplici o piesa din cunostintele tale repetitiv, pana la urma o vei conditiona intr-un obicei. La inceput ai nevoie de multa energie si de efort constient pentru a repeta tiparul, dar dupa suficienta repetitie, subconstientul tau va prelua controlul. Vei face totul in mod automat.

O schimbare in actiunile tale va produce o schimbare si in ganduri. Asa ca, nu presupune ca gandurile pe care le ai acum, vor fi aceleasi cu cele pe care le vei avea odata ce obiceiul este conditionat. A incepe un nou obicei este deseori destul de greu, dar a mentine un obicei este mult mai usor. Crezi ca a merge este greu? Sa speram ca nu. Dar a fost o perioada in viata ta cand era foarte dificil si poate ca ai gasit experienta extrem de frustranta. Astazi este doar un obicei la care nici macar nu te gandesti. Si bineinteles ca partea cu actiunea, genereaza rezultate reale. Rezultatele tale iti vor arata daca actiunile tale sunt eficiente sau nu. Daca un obicei este eficient, ar trebui sa vezi ca produce rezultate masurabile. Daca nu primesti rezultate efective, atunci stii ca actiunile tale nu functioneaza si trebuie sa te intorci la stadiul de cunoastere pentru a-ti imbunatati modelul de realitate.

Nimeni nu este perfect. Cu totii avem puncte mai slabe si cateodata nici macar nu stim cum sa le corectam. Dar sunt suficiente situatii in care stim cum sa facem o imbunatatire si pur si simplu nu o facem. De exemplu, este posibil ca tu sau cineva pe care il cunosti sa fie supraponderal, dar stii deja ce trebuie facut ca sa slabesti. A citi o alta carte despre diete nu este ceea ce ai nevoie. Poti economisi timp, pentru ca stii deja ce trebuie facut. Mananca mai multe alimente sanatoase, mai putine alimente nesanatoase si fa exercitii fizice in mod regulat. Daca pur si simplu faci aceste trei lucruri vei pierde in greutate. Garantat. Si daca transformi aceste actiuni in obiceiuri pe termen lung, te vei mentine in forma si te vei simti grozav. O solutie simpla si eficienta, dar una ce necesita actiune nu doar cunoastere.

Unul dintre cele mai bune lucruri in legatura cu blocarea castigurilor in dezvoltarea personala este ca nu pierzi cunostintele dupa ce ai conditionat obiceiul. Atunci cand vinzi actiunile tale la bursa, trebuie sa cedezi patronajul acestor actiuni. Dar in dezvoltarea personala, adaugi obiceiul cunostintelor existente. Poti pastra toate cunostintele si sa le impartasesti cu cine doresti, ori ce cate ori doresti. Daca stii cum sa comunici bine de exemplu, poti conditiona un obicei de buna comunicare cu partenerul, cu colegii, cu membrii familiei tale, cu prietenii tai, cu straini si asa mai departe. Si dupa fiecare conditionare inca pastrezi cunoasterea, gata sa fie aplicata din nou. Dar daca nu o aplici, cunoasterea nu are valoare. Aplicarea necesita o  munca grea. A citi o carte sau a asculta un program este usor. A nu face nimic cu cunostintele tale este si mai usor. Si dezavantajul cunostintelor tale in dezvoltarea personala este ca in timp ce o parte dintre acestea isi vor creste valoarea, o mare parte se va deprecia. Memoria umana nu este la fel de fiabila ca un cont de tranzactionare. Curand vei uita ceea ce ai invatat. Si cunostintele specifice intr-un domeniu, precum tot ce este legat de tehnologie vor deveni rapid depasite. Asa ca, daca nu aplici cunostintele tale in cresterea personala acum, nu doar ca un eveniment unicat ci, ca un obicei, valoarea portofoliului tau poate foarte bine sa scada. Ce anume stii si nu aplici? Gandeste-te la ceva simplu. Probabil ca ai multe cunostinte de bun simt pe care nu le aplici. Casa ta este in dezordine? Stii cum sa faci curat? Si corpul tau este deteriorat? Stii cum sa te aduci in forma? Dar obiectivele tale? Stii cum sa le faci o prioritate pentru tine?

Poti fi capabil de a realiza castiguri masive, daca aplici cunostintele de bun simt pe care le detii. Organizeaza-ti lucrurile. Scrie-ti obiectivele. Mananca mai sanatos. Du-te si alearga in fiecare dimineata. Lucruri simple. Dar cand sunt transformate in obiceiuri, simplu devine urias.

Leave a Reply