O saptamana la munca, o saptamana libera

Daca vrei sa iti maresti productivitatea mult mai mult decat ceea ce obtii dintr-un program de la 9 la 17, o alternativa interesanta de program de lucru de luat in considerare este abordarea notiunii o saptamana lucru, o saptamana liber. In loc sa muncesti saptamana dupa saptamana, alternezi intre o saptamana intesiva de munca urmata de o saptamana de vacanta. Aceasta metoda nu este foarte mediatizata, dar este practicata de unii dintre cei mai de succes oameni din lume. Exista multe variatii ale aceleiasi metode. Unii oameni muncesc o saptamana apoi isi iau doua saptamani de vacanta. Altii muncesc doua saptamani si isi iau liber doua saptamani. Altii muncesc o saptamana si isi iau trei saptamani libere. Conceptul de baza este ca, muncesti in serii intensive relativ scurte de o saptamana sau doua (o saptamana fiind limita superioara pentru majoritatea persoanelor) urmate de o perioada de relax de cel putin o saptamana.

Saptamanile de munca – in timpul saptamanilor de munca, concentrarea ta este pe munca, munca si iar munca. Te poti limita la 40 ore, dar este mai intelept sa experimentezi cu un program mai lung. Incearca sa te fortezi sa faci 60, 80 sau chiar 100 de ore de munca in aceasta saptamana. Total dedicat asupra ceea ce faci. Fa tot posibilul. Alege un proiect si fa mari progrese in aceasta saptamana. Nu ramane blocat in chestii minore. Executa la termen o buna bucata dintr-un proiect important si fa acest lucru repede si cu o concentrare majora. Munceste din greu. Sfarseste-ti zilele de lucru cu un sentiment de epuizare. Elimina distractiile. Poti sa te uiti la TV sau sa navighezi pe internet mai tarziu. Spune-ti ca este doar o saptamana, de fapt cateva zile. Aceasta perioada va trece repede daca te cufunzi intr-un proiect. Permite-ti sa devii obsedat de munca in aceasta perioada. Orice altceva poate sa astepte. Prietenii si activitatile sociale pot astepta. Familia poate astepta. Obiectivul tau este sa te dedici total in ceea ce faci in aceasta perioada scurta de timp.

Saptamanile libere – saptamanile libere sunt ale tale. Trebuie clarificat ca acest lucru nu este acelasi cu a avea o saptamana de leneveala. Nu este doar despre ati lua liber si a te relaxa. Saptamanile libere sunt reinoirea cresterii personale si distractie. Acesta este timpul sa traiesti cu adevarat. Iesi si traieste. Trateaza aceste saptamani la fel de serios ca pe cele de munca. Totusi in loc sa te concentrezi pe viata ta lucrativa, concentreaza-ti toata atentia pe unul sau mai multe aspecte ale vietii tale personale. Calatoreste in alte orase in aceasta perioada. Distreaza-te, experimenteaza noi lucruri. Fa surf sau scufundari. Citeste. Iesi si petrece multe ore cu prietenii tai. Invata sa dansezi. Fa ceva ce iti va imbogatii viata. Daca ai o familie, ia aceasta saptamana pentru a petrece cu familia ta, acordandu-le toata atentia ta in aceasta perioada. Dar nu sta fara sa faci nimic. Iesi afara si fa activitati distractive cu ei in fiecare zi. Poti de asemeni sa lucrezi la proiecte personale. Fa ordine in garaj sau curatenie in gradina.

Beneficiile acestei metode – de ce ai vrea sa iti manageriezi viata in acest mod? Iata cateva beneficii:

Motivatiile– din cauza constrangerilor de timp, vei vedea un impuls major al motivatiilor tale. Stiind ca vei pleca in vacanta in cateva zile, te poate ajuta sa treci prin multe documente la munca. Si stiind ca vacanta se va termina in scurt timp, te va ajuta sa faci mai multe lucruri pentru tine. De obicei iti vei incepe saptamana de munca cu o dorinta puternica de a lucra. Si iti vei incepe saptamana libera cu o dorinta puternica de a te concentra pe viata personala pentru o vreme. Inainte de a avea oportunitatea de a incepe sa te simti plictisit sau demotivat este timpul sa schimbi ciclul. Acest lucru iti mentine viata proaspata, interesanta si distractiva.

Concentrarea – in loc sa incerci sa lucrezi toate partile vietii tale intr-o singura zi sau doua, te concentrezi pe o singura bucata importanta. Este in regula sa nu fii disponibil pentru persoana importanta din viata ta in timpul saptamani de lucru daca stii ca vei fi 100 % prezent pentru el/ea in saptamana libera. Este net superior lucrului de a nu fi pe deplin prezent saptamana dupa saptamana.

Productivitatea – cresterea de productivitate poate fi semnificativa datorita cresterii motivatiei si concentrarii in timpul saptamanilor de munca. Dar este de asemeni interesant sa observi ca saptamanile personale pot fi la fel de productive. In loc sa iti irosesti zilele personale pe inactivitate, le vei folosi in mod inteligent. De asemeni, schimbarile de program pe saptamani, te ajuta sa gandesti mult mai realist in termeni de planificare si programare. Vei fi inclinat sa incepi sa gasesti in avans si sa programezi anumite saptamani pentru proiecte, calatorii, etc. Aceasta este o buna disciplina de dezvoltat. Intr-o saptamana de munca concentrata pe sarcini de mare valoare, poti depasi cu usurinta rezultatul normal a doua saptamani de munca normala. Asa ca, chiar daca pare ca iei mai mult timp liber, aceasta metoda este orientata sa produca un castig net de productivitate in comparatie cu saptamana normala de 40 de ore. Nu trece cu vederea impactul pozitiv pe care aceasta metoda o are asupra vietii tale personale. Cand muncesti saptamana dupa saptamana si ai doar week-end liber, iti ia mult din timpul tau personal fara sa iti dai seama. Week-endul si serile nu sunt suficiente pentru a avea o viata in afara biroului. Trebuie sa dedici de asemeni mult timp si vietii personale. Altfel munca ta va parea fara sfarsit si motivatia si pasiunea ta se vor epuiza, chiar daca in mod normal iti place munca ta.

Banii – productivitatea mai mare poate cu usurinta sa genereze o crestere de venit. Banii nu sunt rezultatul timpului petrecut la birou. Banii curg din completarea unor sarcini importante ce aduc valoare. In timpul saptamanilor de munca te vei concentra pe completarea proiectelor si sarcinilor importante. De asemeni, saptamanile tale libere iti vor da mai multe motivatii pentru a-ti creste venitul, deoarece este  un timp grozav sa te bucuri de banii tai. Te poti astepta sa cheltuiesti mai multi bani in timpul saptamanilor libere, mai ales daca iti place sa calatoresti, sa mananci la restaurant si sa te bucuri de experiente costisitoare. Atunci cand realizezi ce pot face banii pentru tine, daca ii cheltuiesti in mod intelept, vei fi mult mai motivat sa castigi si mai mult, astfel incat sa continui acest tipar. Multi oameni foarte bogati folosesc aceasta metoda sau ceva similar.

Echilibrul – aceasta metoda poate parea neechilibrata la inceput, dar de fapt poate crea mai mult echilibru pe termen lung deoarece ajuta, asigurand ca te dedici vietii pofesionale si vietii personale fara a permite unei parti sa o  depaseasca pe cealalta. Vei munci din greu cu aceasta abordare, dar de asemeni te vei distra mai mult. Viata ta va deveni productiva si placuta.

Perspective – alternand intre viata lucrativa si viata personala, te ajuta sa iti redobandesti perspective periodic. De exemplu, in saptamanile de munca, subconstientul tau va procesa experiente din ultima saptamana libera. Cum ai fi putut sa te bucuri si mai mult de acea saptamana? In timpul saptamanilor libere vei procesa multe idei legate de munca. Cand incepi o noua saptamana, o vei incepe cu o noua perspectiva inspirata de idei noi. Poti de asemeni sa folosesti aceasta metoda pe plan personal, in special cand vine vorba de relatii. In loc sa te duci la intalniri pentru cateva ore cu mari diferente de timp intre ele, imagineaza-ti sa te arunci intr-o noua relatie prin petrecerea multor zile impreuna. Ia in considerare cum ar fi sa te duci chiar si la o prima intalnire timp de o saptamana in loc de o singura seara. Poate fi foarte intens, dar daca faci fata conceptului poti cladi o relatie puternica in cateva zile in loc de luni de zile. Si din moment ce stii ca saptamana se va sfarsi te va motiva sa te bucuri de timpul petrecut cu partenerul tau. Un week-end chiar si de trei zile nu este suficient de lung pentru a completa un ciclu de reinnoire. Sase sau sapte zile sunt un minim mult mai realist. De obicei este nevoie de cateva zile doar pentru a lasa in urma munca. Daca nu ai incercat niciodata aceasta metoda sau este prima data cand auzi de ea, trebuie sa o experimetezi. Totul ti se poate parea ciudat, dar nu respinge conceptul doar pentru ca ai fost conditionat sa muncesti intr-un anumit fel. Lasa doar sa treaca timpul pentru a te obisnui cu ideea si cand te simti pregatit, aceasta va iesi la suprafata. In mod sigur ai nevoie de un program flexibil de lucru, dar acest lucru depinde doar de tine. Nu veni cu scuza “seful meu nu o sa ma lase”. Tu iti alegi seful, angajatii, mediul de lucru si programul pana la urma. Poti pretinde ca nu ai libertatea sa iti faci acest program de lucru daca ai vrea. Daca vrei flexibilitatea de a experimenta cu nivelele inalte de productivitate si o viata personala mai bogata, atunci esti intotdeauna liber sa faci noi alegeri. Tu esti responsabil pentru rezultatele din viata ta. Obtii rezultatele pe care le doresti?

Leave a Reply