Cum sa te redresezi financiar

Te-ai gasit vreodata intr-o situatie financiara negativa, fie falit sau cu datorii? Poate ca esti in aceasta situatie chiar acum. In acest articol vom vedea cum sa te redresezi cu succes  dintr-o situatie financiara negativa.

Acceptarea – primul pas al recupararii dintr-o situatie financiara negativa este sa accepti pe deplin unde esti. Nu vei rezolva niciodata problemele daca esti intr-o stare de negare. Acest proces de acceptare vine in trei parti:

In primul rand accepta ca nu vei transforma in mod magic situatia ta financiara de la saracie la abundenta peste noapte. Daca vrei sa rezolvi aceasta problema, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa respecti magnitudinea provocarii, ce este de ordinul recuperarii dintr-o dependenta majora. Poate ca va fi nevoie de ani sa te recuperezi, asa ca mai bine cedezi acestei idei chiar acum.

In al doilea rand, accepta realitatea situatiei tale financiare prezente. Fa o evaluare decenta a situatiei in care te gasesti in termeni de venit, cheltuieli, bunuri si datorii. Considera ce s-ar intampla daca situatia ta va continua in viitor. Este sustenibila sau te indrepti spre un faliment? Daca este cea din urma varianta, atunci accepta si recunoaste ca intr-un fel sau altul, ceva trebuie sa se schimbe fie printr-o alegere, fie cu forta.

In al treilea rand, accepta si recunoaste cum te simti cu adevarat cu privire la situatia ta financiara. Cand esti falit sau cu datorii, stii ca ceva nu este in regula. Atunci cand finantele tale sunt puternice, o factura nu este nimic decat o bucata de hartie, ce necesita doar doua minute pentru a o procesa. Dar cand finantele tale sunt slabe, o factura poate fi o povara stresanta. Este usor sa cazi in capcana negarii acestor sentimente negative. Aceste sentimente de stres si ingrijorare sunt acolo pentru a-ti spune ca este timpul sa faci o schimbare. Trebuie sa faci ceva sa corectezi aceasta situatie.

Obiective – urmatorul pas este sa fixezi cateva obiective sau intentii, pentru cum ai vrea sa iti imbunatatesti situatia financiara. Nu este realistic sa iti fixezi un obiectiv de a trece de la saracie la abundenta totala. Este prea dificil de crezut, asa ca intentiile vor fi acoperite de teama si dubiu. Incepe cu un obiectiv realistic precum stabilizarea situatiei financiare la un anumit nivel care crezi ca este abordabil. Pe masura ce situatia ta financiara se imbunatateste, poti sa iti fixezi noi obiective.

Planuri – inainte de a sari in faza de planificare, lasa obiectivele/intentiile tale sa incubeze pentru cateva zile. Acest lucru este in special important, daca nu esti sigur de cum o sa iti realizezi acel obiectiv. Obiectivele si intentiile pot fi foarte puternice, dar foarte probabil tu vei fi vehicolul primar de manifestare, asa ca fii pregatit sa depui ceva efort. Permite obiectivelor tale sa se manifeste prin tine. Deseori in cateva zile de la fixarea unui obiectiv, vei incepe sa ai idei de cum sa le pui in aplicare. Odata ce ai permis obiectivelor tale sa incubeze si au generat cateva idei, dezvolta un plan de actiune. Cat de multa planificare trebuie sa faci depinde de tine. Unele persoane au nevoie de o detaliere pas cu pas pentru a se pune in miscare. Altii au nevoie doar de ideea generala.

Asigura-te doar ca nici un pas nu are nevoie de cine stie ce magie.

Dar daca esti adancit in datorii, facturile se strang si nu ai abilitatile de a genera suficient venit pentru a acoperi platile minime si creditorii nu sunt dispusi sa astepte? Daca esti fortat sa ajungi la concluzia ca falimentul este inevitabil, atunci falimentul trebuie sa faca parte din planul tau. In ciuda stigmatizarii sociale, falimentul este o unealta a redresarii financiare. Poate fi o cale destul de dificila, dar exista o lumina la capatul tunelului. Pentru unele persoane, falimentul este un pas foarte pozitiv in procesul de redresare. Cateodata cand iti faci un plan, trebuie sa iei in considerare sacrificiile pe care esti dispus sa le faci. Trebuie sa iti reduci costurile si sa te concentrezi pe marirea venitului, asa ca acorda mare atentie planificarii cresterii venitului.

Angajamentul – odata ce ai un plan rezonabil, trebuie sa te dedici in totalitate acestuia. Daca nu iti iei angajamentele de rigoare iti pierzi timpul inutil. Sa fii sigur ca obiectivele tale vor fi atinse, inseamna ca trebuie sa ai o motivatie durabila si auto-disciplina pentru a urma planul. Motivatia durabila este partea cea mai grea. Trebuie sa atingi punctul de a fi intr-o relatie serioasa cu obiectivul tau. Si este nevoie de timp pentru a dezvolta o relatie adevarata cu obiectivul tau.

Actiunea – lucreaza la planul pe care l-ai stabilit si nu ceda niciodata. Executa cateva actiuni din planul tau de redresare finaciara in fiecare zi, chiar daca inseamna doar un bilant zilnic al cheltuielilor. Acest lucru va construi momente pozitive. Nu vei putea mereu sa te gandesti la planul tau in mod constient. Asa ca este importanta sa dezvolti actiuni de rutina, astfel incat sa le faci in mod automat. Pe termen lung, obiceiurile tale financiare vor determina rezultatele tale.

Constiinta bogatiei –  a te redresa dintr-o situatie financiara negativa este una dintre cele mai fascinante provocari a jocului vietii si o experienta de crestere minunata. Chiar daca te poti simti abatut atunci cand esti afundat in datorii si nu poti sa iti platesti facturile, procesul pe termen lung de imbunatatire a situatiei financiare poate fi extrem de recompensator. Cea mai buna parte este ca odata ce ai inteles cum ajungi la o abundenta financiara, poti sa imparti aceasta lectie cu alte persoane ce se afla in impas. Asa ca nu rezolvi problema doar pentru tine, o rezolvi pentru toate persoanele a caror viata ai atins.

A trece de la saracie financiara la abundenta este un proces de trecere dincolo de limitele ego-ului nostru. Saracia financiara este ceea ce atragi atunci cand te concentrezi pe tine, pe problemele tale, nevoile tale, etc. Abundenta financiara este ceea ce atragi cand te concentrezi pe noi, nevoile noastre, provocarile noastre, potentialul nostru. Ego-ul este un recipient prea mic pentru bogatie. Daca vrei sa atragi bogatie financiara, ai nevoie de un recipient demn, precum contributia sau serviciul. A depasi problemele doar pentru propria ta satisfactie este o motivatie destul de slaba. A face ceva ce stii ca va ajuta multe persoane este o motivatie de durata. Cu cat cazi mai mult pe latura ego-ului, transformand problemele tale in intreaga ta lume, cu atat mai mult iti cobori constientizarea, iti reduci optiunile si atragi saracia. Cu cat te concentrezi mai mult pe servirea altor persoane, chiar si in mijlocul unei crize financiare, cu atat iti cresti mai mult constientizarea, iti extinzi optiunile si atragi abundenta.

Schimbarea mentalitatii este adevarata solutie pentru saracia financiara. Fixarea obiectivelor, planificarea si actionarea sunt doar facilitatorii. Motivul pentru care acesti pasi te ajuta este pentru ca iti indeparteaza constientizarea de frica. Cand iti fixezi un obiectiv si iti faci planuri, construiesti certitudinea ca te muti in directia pozitiva. Acest fapt reduce anxietatea si convoaca curajul. Si iti indreapta concentrarea departe de ego si spre contributie.

Leave a Reply