Retelele sociale si regandirea productivitatii

Sunt retele sociale o mare pierdere de timp? Sunt o forma de divertisment in repaus ce va distrage de la lucrurile importante in viata?  Are vreun sens de productivitate sa iti petreci timpul pe site-urile de socializare sau o alta forma de dependenta online?

 

Pot fi retelele sociale productive?

Acest lucru depinde de modul in care definesti productivitatea. Productivitatea este o valoare ce este impartita de timp si esti liber sa determine ce inseamna valoarea pentru tine. Valoarea este subiectiva. Ceea ce este valoros pentru tine poate fi la fel de valoros si pentru alti.

Rezultate. Vom prezenta cateva rezultate, atat tangibile cat si intangibile, atribuite retelelor sociale

  1. Cercetarea. Extinderea retelelor sociale acapareaza simturile atata timp cat esti online, facandu-te constient de noi oportunitati, informatii si contacte ce te-ar putea ajuta. Acest lucru se intampla daca ai o personalitate puternica si oamenii stiu ceea ce cauti tu sa experimentezi. Acest lucru poate economisi o cantitate mare de timp si va intensifica poate viata incomensurabil de mult. Un contact bun va poate directiona viata intr-un mod fantastic.
  2. Impartirea. Un nivel mai profund de asistenta mutuala decat cercetarea. Prietenii facuti prin retelele sociale pot imparti in mod activ resurse si sfaturi cu tine.
  3. Cresterea personala. Retele sociale pot accelera mult cresterea noastra personala, daca aplici acest lucru si acesta este si scopul. Nu este dificil sa cunosti oamenii cu scopuri si valori compatibile, puteti pastra legaturi sa va ajutati reciproc sa cresteti. Exista o multime de experiente de crestere rezultate din relationarile si conectarile pe retelele sociale. Uneori este mult mai usor sa cunosti persoane compatibile online decat sa le cunosti in viata de zi cu zi. Cu o suficient de mare retea de socializare intanlirile fata in fata se pot intampla.
  4. Responsabilitatea. Cand postezi public telurile tale, alti oamenii din reteaua ta sociala te pot considera raspunzator. Poti folosi retelele sociale pentru a-ti face prietenii sa fie raspunzatori pentru angajamentele lor . Stiind ca ochiul public este asupra voastra si este foarte motivant. Atunci cand te implici in ceva public, cel mai probabil vei urma acea cale, mai ales daca este o sarcina dificila. Retele sociale usureaza postarile unui angajament public.
  5. Devenind mai bun, mai rapid in raspunsuri. Retele sociale iti va usura profitarea de multimile intelepte si de a obtine raspunsuri rapide. Desi fiecare raspuns individual nu poate fi impresionant, imaginea de ansamblu se desprinde din zeci de raspunsuri si pot fi destul de intelepte.
  6. Suportul emotional. Retele sociale pot crea o multime de conexiuni dar unele pot fi atat de profunde incat nu iti poti imagina. Poti fi impresionat de suportul emotional ce poate schimba major viata.
  7. Partenerii active. Gasirea partenerilor activi se realizeaza usor prin retelele sociale. Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti retelele sociale pentru a gasi cel putin cateva persoane ce impartasesc aceleasi interese. Este deosebit sa intanlesti persoane prin intermediul retelelor sociale ce iti ofera posibilitatea de a invata lucruri noi. Poate fi mult mai usor sa inveti de la o persoana decat sa te inscrii la cursuri sau sa citesti carti.
  8. A intalni oameni interesanti. Uneori este frumos sa intanlesti oameni interesanti prin retelele sociale. Acest lucru adauga varietate vietii tale si o condimenteaza.
  9. A face bani. Desi acest lucru nu inseamna o prioritate, poti face bani din retelele sociale. Poti incheia mici afaceri cu oamenii intalniti aici. Cu siguranta poti face mult in acest domeniu, daca aceste site-uri sunt folosite in acest scop, insa satisfactia este mai mare intr-o relatie de buna prietenie decat dintr-o afacere profitabila. Exista suficient potential in retelele sociale, daca asta va doriti cu adevarat.

Dezavantaje. Iata cateva dezavantaje ale retelelor sociale, ce sunt posibil sa apara atunci cand te implici prea mult.

Pierderea intimitatii. Cu cat esti mai activ, cu atat mai mult iti vei pierde intimitatea asupra propriei vieti, trebuie sa inveti sa iti pastrezi viata privata si sa nu o faci publica. Trebuie sa stabilesti anumite bariere in ceea ce priveste impartasirea publica si ceea ce vrei sa pastrezi pentru tine. Cu toate acestea este destul de neclar modul de a te ocupa de aceste situatii asa ca deciziile depind de la caz la caz. Impartasirea provocarilor cu persoane ce au trecut prin asemenea experiente te pot ajuta sa faci o alegere mult mai inteleapta. Asa ca, desi unele lucruri intime se pot pierde, altceva se va castiga. Un alt efect secundar este acela ca pierderea intimitatii devine o zona de compatibiliatate pentru a explora anumite persoane. Ideea este sa fii constient de faptul ca retelele sociale iti vor reduce intimitatea in anumite moduri ce te vor surprinde. In echilibru credem ca argumentele pro le depasesc pe cele contra, dar acest lucru se reduce la preferintele individuale. Daca impartasesti o mare parte din viata ta online vei incepe sa observi lucruri despre tine ce le-ai crezut intime, iar acest grad de transparenta te poate impinge dincolo de zona de confort.

Rezistenta sociala la schimbari. Retele sociale active devin o influenta puternica pentru tine din partea celor din jur. Intr-un anumit fel te vor duce catre o noua forma de conditionare sociala. Odata cu aceasta retea te cunosti intr-un anumit mod si poate opune rezistenta incercarilor tale de crestere sau schimbare. Din fericire insa retelele sociale tind sa fie foarte adaptabile. In timp ce poti pierde unii prieteni, ce erau prieteni cu tine doar conditionati, vei castiga prieteni noi, pentru aceleasi motive. Chiar daca vei avea de-a face cu rezistenta sociala, ceea ce poate fi dificil la inceput, insa  pe termen lung beneficiul este ca prietenii ce vor supravietui experimentelor vietii vor fi probabil cei mai buni prieteni. Vor fi oamenii ce te vor cunoaste mai bine decat poti tu.

Dependenta emotionala. Retele sociale pot duce la unele legaturi foarte profunde. Te poti apropia destul de mult de unii oameni si poti impartasi multa inimitate cu unii oameni. Multa intimitate se poate imparti in special daca aveam multe lucruri in comun. In general acest lucru este unul minunat de experimentat. Retelele sociale pot estompa barierele intre viata noastra si a altora. La un anumit punct va trebui sa iti amintesti ca esti inca individual si trebuie sa traiesti propria viata. Permite retelelor sociale sa sporeasca ceea ce esti tu cu adevarat, dar nu permite sa defineasca cine esti tu.

Cum utilizezi productiv retelele sociale. Iata cateva sfaturi pentru utilizarea productive a retelelor sociale.

1 Clarifica-ti ceea ce iti doresti. La ce te astepti sa castigi din retelele sociale? Retelele sociale sunt foarte flexibile. Le poti folosi in diferite si variate scopuri. Depinde de tine sa iti clarifici ceea ce vrei. Unul din motivele pentru care ai putea relationa prin intermediul retelelor sociale este in principal pentru a construi o retea mai profunda de prieteni extrem de compatibili. Un alt motiv pentru a intra in retelele sociale este pentru ca ele ofera valoare oamenilor. De asemeni puteti folosi retelele sociale in scopul afacerilor, unele dintre ele aducand beneficii profesionale fara foarte mult efort.

2 Realizeaza cum ai putea sa socializezi intr-un mod ce iti implineste dorintele. Odata ce ti-ai clarificat ceea ce iti doresti, este timpul sa vii cu o strategie de baza pentru retelele sociale ce iti vor satisface nevoile. O regula simpla: Daca vrei sa iti faci prieteni noi, ajuta faptul ca ai fost prieten buni cu alti. Ceea ce vei imparti in mod frecvent, vei atrage si mai mult

3 Ramai la strategia ta. Concentreaza-te pe motivele tale de socializare. Obtii ceea ce vrei? Fa ceea ce crezi ca functioneaza pentru tine si uita de restul.

4 Creeaza o comunicare in forta. Nu vei putea mentine o prietenie apropiata cu mii de oameni in acelasi timp. Dar nici nu poti selecta la intamplare oamenii sa iti fie prieteni apropiati din moment ce nu sunt compatibili. Atunci cand gasesti pe cineva ce pare compatibil cu tine la un anumit nivel, escaladeaza un alt nivel de selectie, incearca sa cunosti acea persoana si stabileste o relatie pe termen lung, sau o afacere in functie de ce iti doresti. Exista o varietate de a aplica un astfel de procedeu, in general acest lucru este un progres natural ce multi oamenii il folosesc fara sa se gandeasca mult la asta.

Retelele sociale pot aduce conectari uimitoare, prieteni pe termen lung. Atata timp cat te concentrezi pe explorarea si profunzimea relatiilor existente, decat sa incerci sa  cultivi multe si alte noi relatii. Poti fi inca deschis la alte relatii, dar fii mai selectiv atata timp cat te bucuri de abundenta in acest domeniu.

 

Leave a Reply