Creezi planuri ce ar necesita un robot pentru a le executa?

Executia este partea esentiala a strategiei. Acest principiu se aplica atat in afaceri cat si pentru un individ. In primul rand sa spunem ca conduci o afacere. Fixezi cateva obiective pentru anul viitor si apoi trasezi un plan de a realiza aceste obiective. Totul pare in regula pe hartie. Dar apoi cand compania ta incearca sa execute strategia in cursul anului, aceasta esueaza. Dar esueaza nu pentru ca strategia in sine era defecta, dar deoarece executia strategiei a fost facuta de mantuiala. Este precum un antrenor de fotbal care cere o anumita schema de joc si jucatorul de pe teren executa acea schema inadecvat. Nu face ceea ce ar trebui sa faca. Asa ca, chiar daca antrenorul cere schema corecta, echipa nu poate executa destul de bine pentru a avea rezultate.

Asa ca daca iti vei face un plan, trebuie sa te gandesti bine cum il vei executa si trebuie sa iti dai seama daca poate cu adevarat sa fie facut. Ai persoanele corecte cu abilitatile necesare? Ai resursele corecte? Ai suficient timp la dispozitie? Nu conteaza cat de grozav este planul daca echipa ta nu il poate executa.

Acum sa luam in considerare cum poate acest concept sa fie aplicat tie, ca individ.

Ai scris vreodata un plan pentru ziua sau saptamana ta si apoi a-i esuat in al executa cu succes? Ti-ai scris vreodata un plan cu privire la dieta ta si la exercitiile fizice necesare si apoi nu le-ai urmat?

Deci creezi ceea ce pare un plan bun, dar apoi faci o executie de mantuiala. Dar nu ai putea oare sa spui ca planul nu a fost bun de la inceput, deoarece nu ai luat in considerare executia? Daca faci un plan pentru ziua ta, trebuie sa iei in considerare propria ta putere si slabiciunile tale ca o parte integranta a acelui plan. Oricat de nesatisfacator suna, inseamna ca trebuie sa iei in considerare nivelul tau de disciplina, nivelul lenei, tendinta de a amana, inteligenta, abilitatile, etc. Daca aloci planul tau cuiva exact ca tine, la ce rezultate te poti astepta? Va fi acea persoana capabila sa il execute? Ce tip de plan poate acea persoana sa il execute bine? Un alt mod de a spune acest lucru este ca planificarea personala necesita un nivel inalt de constientizare de sine. Daca stii ca esti dispus la amanare in proportie de 80%  la primul tau element de pe lista si facand acest lucru deviezi intreg planul, atunci planul tau nu este realistic. Trebuie sa stapanesti suficienta constientizare pentru a sti cum este cel mai probabil ca il vei executa.

Aceasta este una dintre acele idei ce suna precum bunul simt si totusi nu este aplicata in mod normal. Asa ca, solutia generala este sa te privesti cu adevarat bine, dezvolta-ti constientizarea punctelor tale puternice si cele slabe si invata ce tip de plan poti sa executi bine si ce nu. Ori de cate ori faci un plan ia in considerare cum este cel mai probabil ca il vei executa. Tine cont de cat de bine faci acea executie si in ce conditii muncesti mult in comparatie cu a fi lenes. Pe masura ce iti creezi propriul plan, gandeste-te cum poti sa recreezi acele conditii in care lucrezi cel mai bine, in timp ce minimalizezi conditiile ce te distrag.

Acum daca descoperi ca in general esti foarte slab la executarea a ceea ce trebuie sa faci, in ciuda faptului ca faci tot ceea ce poti pentru a compensa, atunci poate ca este cazul sa iti cauti un alt domeniu de activitate ce se potriveste mai bine cu abilitatile si talentul tau.

Poti de asemeni sa te educi pentru a-ti imbunatatii abilitatile, transformand ariile de slabiciuni in noi puteri. Ceea ce nu iti doresti este sa ramai blocat intr-o situatie in care executia ta nu coincide cu planurile tale.

Leave a Reply