Lucreaza ca si cum te-ai juca

„ Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim, imbatranim pentru ca incetam sa ne mai jucam.” – George Bernard Shaw

Pentru foarte multe persoane munca este o corvoada. Detesta sa se duca la munca in fiecare zi, amana sa faca sarcini pe care ar prefera sa nu le faca si in general nu sunt entuziasmati cu privire la a face sarcini si proiecte care le sunt atribuite de alte persoane. Problema este ca au gasit munca ca fiind plictisitoare, grea, repetitiva si stresanta. Ceea ce trebuie sa descopere este conceptul de a lucra ca si cum s-ar juca. Munca nu trebuie sa fie plictisitoare, poate fi excitanta, ceva ce astepti cu nerabdare, o piata de desfacere pentru imaginatia si creativitatea ta. Poate fi o joaca.

Una dintre probleme este ca pentru multi dintre noi scoala a fost conceputa pentru a ne pregati pentru lumea lucrativa si a fost conceputa pentru a ne invata sa lucram in moduri care sunt plictisitoare. Este precum a manca spanac – o faci pentru ca e bun pentru sanatatea ta, nu pentru ca iti place in mod deosebit. Ne-am facut temele si exercitiile pentru ca erau bune pentru noi. Si ca adulti ni s-a spus ca trebuie sa muncim din greu pentru a avansa. Acea munca nu este placuta, dar asa functioneaza viata. Nu trebuie insa sa fie asa. Viata este ceea ce tu creezi. Poate fi o corvoada sau poate fi o placere, poate fi distractiva. Sau ceva cu totul diferit. A transforma munca in joaca nu inseamna ca nu muncesti din greu sau ca nu vei face niciodata sarcini plictisitoare. Daca ai practicat vreodata vreun sport stii ca ai muncit la fel de greu ca si ceilalti, fie ca este vorba de joc in sine sau de antrenament, dar nu este o problema deoarece te distrezi facand acest lucru. A invata este la fel – poate fi plictisitor si repetitiv sau poate fi interesant si placut si ne poate consuma tot timpul nostru liber. Asa ca, iata cateva elemente care te pot ajuta sa transformi munca in joaca:

  • Libertate. Daca iti fixezi propriul program si esti capabil sa lucrezi sau sa inveti despre ceea ce te intereseaza si care te incanta atunci tot procesul poate fi o joaca. Daca altcineva iti spune ce sa faci si cand, atunci nu vei fi tot atat de interesat si motivat.
  • Entuziasm. Urmeaza-ti pasiunea. Nu te abtine. Daca ceva nu este interesant treci la ceva ce este. Nu forta lucrurile.
  • Joaca-te cu alte persoane. A te juca cu alte persoane poate fi mult mai distractiv decat a te juca singur.
  • Dedica-te 100%. Poti sa sari de la un lucru la altul si este in regula, dar este posibil sa nu realizezi niciodata nimic in acest fel. Daca te dedici trup si suflet unui proiect care iti place vei realiza mult mai mult si te vei simti bine in timp ce il vei realiza.
  • Afiseaza-te. Unul dintre motivele pentru care baietii fac multe sporturi este pentru ca pot sa se afiseze in fata fetelor. Si nu este nimic in neregula cu acest lucru. Este chiar motivant sa iti doresti sa arati bine in fata semenilor tai. Cand vei face ceva anume public este entuziasmant si placut.

Exista si alte elemente ale jocului, dar acestea sunt suficiente pentru a te pune in miscare.

Iata in continuare cateva ganduri pentru categoriile de persoane care au un factor de influenta in viata fiecaruia dintre noi:

  • Antrenori. Fortezi anumite abilitati in jucatorii tai? Inceteaza. Ii inveti un joc asa ca invata-i prin ai lasa sa se joace. Lasa-i sa se joace, dar in acelasi timp structureaza acest joc astfel incat nu este doar distractiv dar si educativ.
  • Invatatori si parinti. Fortezi cunostintele si abilitatile in elevii tai sau copii tai? Inceteaza. A invata ar trebui sa fie distractiv si este cu adevarat atunci cand copilului ii este permis sa se distreze, sa se joace, sa exploreze, sa creeze asa cum isi doreste, sa invete despre ceea ce il intereseaza in acel moment. Nu face lucrurile neplacute.
  • Sefi. Iti fortezi angajatii sa faca un tip de munca grea si plictisitoare? Controlezi tot ceea ce fac si cand fac toate sarcinile? Inceteaza. Da-le libertate. Ofera-le control asupra muncii lor. Permite-le sa urmeze lucruri de care sunt interesati. Cand persoanele urmaresc lucruri de care sunt entuziasmate, cand pot transforma munca in joaca, lucruri extraordinare se pot intampla.
  • Angajati. Munca ta este o corvoada? Transform-o in joaca! Daca esti blocat intr-un loc de munca unde nu poti transforma munca in joaca, cauta in alta parte. Exista mult mai multe lucruri in lume.

A transforma munca in joaca, in ceva placut pe care il faci mereu cu placere si interes iti poate transforma viata in bucurie pura. Iti permite sa creezi si sa realizezi mult mai mult decat ai sperat vreodata si vei iubi fiecare minut.

„ Munca si joaca sunt cuvinte folosite pentru a descrie acelasi lucru in diferite conditii” – Mark Twai

Leave a Reply