Importanta definirii clare a obiectivelor

Obiectivele clare sunt esentiale – obiectivele si scopurile clare sunt esentiale pentru succesul in orice afacere. Si acest lucru nu este mai putin valabil in construirea unei cariere. Daca nu iti acorzi timpul pentru a deveni cu adevarat clar asupra a ceea ce doresti exact sa realizezi, atunci esti condamnat pentru totdeauna sa iti petreci viata indeplinind obiectivele altor persoane. In absenta unei directii clare pentru viata ta, fie vei rataci fara tinta, fie iti vei construi o cariera pe care nu ti-o doresti. Poate ca vei lua ceva bani si poate ca vei face ceva munca interesanta, dar rezultatul final nu se va asemana cu ceva ce ti-ai dorit in mod constient sa construiesti. Si in cele din urma vei avea sentimentul ca undeva pe drum ai facut o alegere gresita. Daca fixarea obiectivelor este atat de critic de importanta, atunci de ce atat de putine persoane isi acorda timpul pentru a defini exact ceea ce isi doresc? Parte din motiv este lipsa de cunostinte despre cum sa fixezi un obiectiv. Poti sa treci prin multi ani de scoala si niciodata sa nu primesti instructiuni despre fixarea obiectivelor. O esuare in intelegerea importantei imense a stabilirii obiectivelor clare este de asemeni comuna. Dar aceia care stiu cu adevarat ce isi doresc, deseori intrec in performante celelalte persoane, la un nivel destul de inalt.

Un factor de descurajare frecvent, in stabilirea obiectivelor este frica de a face o greseala. A fixa practic orice obiectiv este mai bine, decat sa mergi fara nici o directie clara. Fiecare zi este deja o greseala, daca nu stii incotro te indrepti. Probabil ca iti petreci majoritatea timpului, muncind pentru a atinge obiectivele altor persoane. Daca nu decizi ce vrei cu adevarat, atunci decizi de fapt sa cedezi viitorul tau, altor persoane. Si acest lucru este intotdeauna o greseala. Prin luarea fraielor propriei tale vieti si prin a decide unde ti-ar place sa mergi, castigi un sens de control imens, ce majoritatea persoanelor nu il experimenteaza niciodata in viata lor. Multe persoane presupun ca daca au o directie, in consecinta trebuie sa aiba si obiective. Dar nu este acesta cazul. Si acest lucru ceeaza doar iluzia progresului, a face mai multi bani sau a construi o afacere nu sunt obiective. Un obiectiv este o stare specifica, definita clar, masurabila.

Defineste obiectivele in termeni binari – un aspect critic al obiectivelor este ca trebuie sa fie definite in termeni binari. In orice moment in timp, daca esti intrebat daca ti-ai atins obiectivele, trebuie sa fii capabil sa raspunzi cu da sau nu. Poate nu este o optiune.

Fii detaliat – fii cat mai detaliat posibil cand iti fixezi obiectivele. Da numarul specific, data si timpul necesar. Asigura-te ca fiecare dintre obiectivele tale este masurabil. Fie ca il atingi, fie ca nu. Defineste-ti obiectivele tale ca si cum deja stii ce o sa se intample.

Se spune ca cel mai bun mod de a prezice viitorul este sa il creezi.

Angajeaza obiectivele in scris – obiectivele trebuie scrise sub forma de afirmatii personale, pozitive, la timpul prezent. Un obiectiv ce nu este angajat in scris este doar o fantezie. Fixeaza obiective pentru ceea ce vrei, nu pentru ceea ce nu vrei. Mintea ta subconstienta se poate fixa pe un obiectiv clar definit, doar daca obiectivul este definit in termeni pozitivi. Daca iti indrepti concentrarea spre ceea ce nu vrei, in loc de spre ceea ce doresti, este foarte probabil sa atragi exact ceea ce incerci sa eviti. Formuleaza-ti obiectivele tale ca si cum ar fi deja realizate. Daca iti formulezi obiectivele la timpul viitor, trimiti un mesaj subconstientului tau sa pastreze mereu acel rezultat in viitor. Evita cuvinte precum: probabil, ar trebui, a-si putea, a-si vrea, poate, atunci cand iti formulezi obiectivele. Astfel de cuvinte contin dubiu ca esti cu adevarat capabil sa realizezi ceea ce doresti. Si in final fa obiectivele tale personale.

Obiectivarea obiectivelor subiective – dar daca trebuie sa fixezi obiective subiective, precum imbunatatirea nivelului de disciplina de sine? Cum poti sa formulezi astfel de obiective in termeni binari? Poti sa faci acest lucru folosind o scara de la 1 la 10 . De exemplu, daca vrei sa iti imbunatatesti disciplina, intreaba-te pe o scara de la 1 la 10, cum iti clasifici actualul tau nivel de disciplina? Apoi fixeaza un obiectiv sa atingi un anumit nivel, pana la o anumita data. Acest lucru iti permite sa iti masori progresul si sa stii cu un nivel inalt de siguranta, daca ti-ai atins cu adevarat obiectivul.

Fixarea obiectivelor este o activitate – fixarea obiectivelor clare nu este un act pasiv. Nu se intampla automat. Trebuie sa iei actiuni constiente, directe pentru a face acest lucru posibil. Totul conteaza si nimic nu este neutru. Fie te indrepti spre obiectivele tale, fie te indepartezi de ele. Daca nu faci nimic, sau actionezi fara claritate, atunci cu siguranta esti o victima fara obiective. Cu alte cuvinte lucrezi la obiectivele altor persoane, fara sa realizezi. Fiecare zi pe care o petreci muncind fara un sens de claritate cu privire la directia in care te indrepti, este un pas inapoi pentru tine. Poti sa ai cele mai creative idei din lume, dar ideile in sine nu au valoare. Poti sa obtii rezultate doar din actiunile fizice, pe care le executi, niciodata din ideile pe care le ai. Pentru a avea orice rezultat tangibil, trebuie sa actionezi asupra unei idei. Trebuie sa o comunici, sa o construiesti, sa o implementezi si o faci reala.

Claritatea este o alegere – daca ti-ai condus cariera intr-un mod neconcentrat, atunci este absolut crucial sa iti acorzi timp sa decizi si sa scrii exact in ce directie vrei sa te indrepti. Alege-ti doar un moment exact in timp. Daca in schimb decizi sa iti pastrezi optiunile deschise, fara a-ti scrie obiectivele si parcursul, atunci niciodata nu vei fi promovat, nu iti vei incepe propria afacere, nu te vei casatori, nu vei avea o familie, etc. Vei face aceste lucruri doar daca altcineva va lua deciziile pentru tine. Cu totii suferim de astfel de probleme, pana la nivelul la care esuam sa fixam obiective clare pentru noi. Exista o mare diferenta intre a recunoaste si a actiona intr-o oportunitate reala si a fi deviat de la cursul nostru, fara a face o decizie constienta. A astepta pentru ca ceva sa te inspire si sa speri ca rezultatul perfect va cadea din cer, nu este nimic decat o fantezie. A lua decizii clare nu se intampla pasiv, trebuie fizic sa pui timpul necesar pentru a face lucrurile sa se intample. Daca nu ai obiective clare, pur si simplu pentru ca nu stii ce vrei, atunci decide activ ce vrei. Claritatea este o alegere, nu un dar accidental. Claritatea nu vine la tine, tu trebuie sa o cauti.

Obiectivele clare iti ascut deciziile din momentul prezent – realitatea ta nu se va potrivi perfect cu viziunea ta. Nu acesta este scopul. Scopul este ca viziunea ta sa iti permita sa iei decizii clare in fiecare zi. Decizii ce te indreapta in directia obiectivelor tale. Mentine o lista clara de obiective, nu pentru ca vei ajunge intr-un anumit loc, dar pentru ca iti ofera o certitudine imensa, in a decide ce trebuie sa faci azi. Pe masura ce te indrepti spre obiectivele tale, vei castiga noi cunostinte si vei adapta planurile tale pe masura ce inaintezi. Poate ca iti vei schimba de asemeni si viziunea, daca decizi ca nu este ceea ce doresti de fapt. Cand inchei o zi cu sentimentul ca ai trai la fel, daca ai avea sansa de a repeta acea zi, castigi un sentiment de gratitudine ce te ajuta sa te concentrezi pe ceea ce iti doresti cu adevarat. Cand iti inchei zilele cu un sentiment de regret, castigi constientizarea de a incerca o abordare diferita in ziua ce vine.

Vei observa o diferenta masurabila in viata ta, chiar din prima zi de fixare a obiectivelor clare, stabilite, chiar daca primele incercari nu sunt perfecte. Prin a decide exact ce vrei sa realizezi, angajandu-te in scris si revizuind totul zilnic, iti aduci obiectivele in realitate cu puterea concentrarii tale.

Leave a Reply