Cum sa iti setezi obiective pe care le vei atinge cu adevarat

Un obstacol major ce impiedica oamenii de la atingerea obiectivelor lor este ca acestia isi fixeaza incorect obiectivele de la inceput. Aceasta problema se intampla deoarece persoanele nu inteleg natura timpului destul de bine. Cand persoanele iau in considerare un obiectiv anume, deseori isi fac griji cu privire la angajamentul in timp, “ daca incep o afacere acum, va fi nevoie de ani pana sa devina profitabila” “ sunt atat de supraponderal incat va fi nevoie de ani pana sa ajung iar in forma” “ daca rup aceasta relatie neimplinita, va fi nevoie de ani pana cand ma voi recupera emotional”. Astfel de ganduri sunt evident demotivante, dar si mai important ele dezvaluie o neintelegere totala a naturii timpului.

Noi valoram timpul nostru, asa ca avem tendinta sa fim expeditivi. Si de asemeni vrem sa ne bucuram de momentul prezent. In consecinta, suntem reticenti in a stabili obiective ce necesita mult timp pentru a le atinge. Cine vrea sa trudeasca ani pentru a atinge un potential mai bine intr-o zi? Majoritatea dintre noi nu avem disciplina sa facem acest lucru. Disciplina nu este adevarata problema, totusi. Problema este neintelegerea timpului. Avem tendinta sa ne gandim la timp ca la o resursa pe care o cheltuim, exact cum cheltuim banii. Pentru a completa o sarcina de o ora, trebuie sa “ cheltuim” o ora din timpul nostru. In concluzie timpul inseamna bani, o resursa de unica folosinta.

Totusi acesta este un mod prostesc si inexact de a ne gandi la timp. Timpul nu este o resursa. Nu poti cheltui timp. Timpul se cheltuie pe sine insusi. Nu ai nici o alegere in acest caz. Indiferent de ceea ce faci, timpul va trece oricum. Nu conteaza daca faci un lucru sau un altul in urmatorii cinci ani. Acei cinci ani vor trece indiferent de ceea ce faci. In realitate nu esti niciodata in trecut sau in viitor. Existi doar in momentul prezent. Chiar si atunci cand iti aduci aminte de trecut sau iti imaginezi viitorul, gandesti acele ganduri in prezent. Tot ceea ce ai cu adevarat este acum. Si asta este tot ceea ce vei avea. Nu poti controla trecerea timpului, dar poti controla concentrarea pe momentul prezent. Asta este tot. Nici un trecut. Nici un viitor. Doar momentul prezent. Asa ca, daca singurul lucru care exista este momentul prezent, atunci ce sens are sa vorbim despre obiective pe termen lung?  In primul rand, intelege ca poti sa realizezi ceva doar in momentul prezent si poti sa te bucuri de acele realizari doar in momentul prezent. Nu poti realiza nimic sau sa te bucuri de ceva in trecut sau in viitor, deoarece nu esti acolo niciodata. Dar prea des oamenii actioneaza incongruent cu acest fapt.

Este foarte dificil sa realizezi un obiectiv ce este bazat pe un model de realitate inexact. Un astfel de obiectiv va fi o lupta inutila. Scopul fixarii obiectivelor nu este controlul viitorului. Acest lucru ar fi fara sens, deoarece viitorul exista doar in imaginatia ta. Singura valoare a fixarii obiectivelor este ca, imbunatateste calitatea realitatii momentului prezent. Fixarea obiectivelor iti poate da multa claritate si concentrare chiar acum.

Ori de cate ori fixezi un obiectiv intreaba-te intotdeauna “ cum imbunatateste fixarea acestuia, realitatea mea prezenta?”.  Daca un obiectiv nu iti imbunatateste realitatea prezenta, atunci acesta nu are sens si poti foarte bine sa renunti la el. Dar daca obiectivul iti aduce o claritate majora, concentrare si motivatie ori de cate ori te gandesti la el, atunci pastreaza-l.

Multe persoane fixeaza obiective si apoi presupun ca, calea pentru a atinge acel obiectiv necesita suferinta si sacrificiu, ceea ce este o reteta pentru esec. O idee mai buna este sa fixezi un obiectiv si sa fii atent la efectul pe care il are asupra realitatii prezente. Fixeaza obiective ce au un efect pozitiv asupra vietii tale oricand te gandesti la ele, chiar si cu mult inainte ca rezultatul final sa fie atins. Trateaza fixarea obiectivelor ca pe un mod de imbunatatire a realitatii prezente, nu ca un mod de controlare a viitorului.

Vrei sa ajugi la o anumita greutate? Sa te bucuri de o noua relatie? Sa te bucuri de o cariera implinita?  Inceteaza sa te gandesti la partea negativa din calea ta si concentreaza-te pur si simplu pe modul cum, fiecare obiectiv poate sa iti imbunatateasca realitatea prezenta. Pe masura ce te gandesti la cum obiectivele tale iti imbunatatesc realitatea prezenta, te vei simti motivat sa actionezi. In acelasi timp vei incepe sa atragi resurse in viata ta, ce te vor ajuta sa realizezi acele obiective. Nu este nevoie sa te fortezi, te vei gasi atras natural sa actionezi pe masura ce continui sa aduci concentrarea in prezent.

Cand te gandesti la un obiectiv intr-un mod ce te motiveaza in prezent, este natural sa actionezi in concordanta cu acel obiectiv. Cand iti fixezi un obiectiv ce creste calitatea realitatii prezente, atunci conteaza de cat timp este nevoie pentru a atinge rezultatul final? Daca este nevoie de o saptamana sau de cinci ani este irelevant. Intreaga cale este placuta si distractiva. Si mai important, te simti bucuros si implinit in acest moment. Acest lucru te conduce sa actionezi, astfel esti si productiv. Indiferent de obiectivul pe care il fixezi, ai optiunea de a prefigura o cale de sacrificiu si de suferinta prin concentrarea pe iluzia viitorului. Sau poti permite obiectivului tau sa injecteze in realitatea prezenta o noua speranta, entuziasm si motivatie. Chiar daca pare ca fixezi un obiectiv pentru viitor, de fapt il fixezi pentru momentul prezent. Cu cat intelegi mai bine acest lucru, cu atat va fi mai usor si placut sa atingi obiectivele tale.

Daca adopti aceasta mentalitate, te vei gasi fixand tipuri diferite de obiective. Masura si scopul obiectivului vor inceta sa mai conteze. Cel mai important factor va fi ce efect are obiectivul asupra momentului tau prezent atunci cand te gandesti la el.

Cand vei intelege cu adevarat acest concept, vei incepe sa adopti o misiune cat intrega viata in locul unei colectii de obiective incoerente si preferinte. Nici macar nu conteaza daca misiunea poate fi atinsa in aceasta viata. Ceea ce conteaza este efectul pe care il are in prezent.

Si realitatea este juriul final.

Leave a Reply