Fixarea simpla a obiectivelor

Pentru ca totul sa fie cat mai usor cu putinta trebuie sa iti mentii obiectivele cat mai simple. Si astfel fixarea si gestionarea acestora nu va necesita un program complicat. Cheia de a mentine stabilirea obiectivelor cat mai simpla este sa nu ai foarte multe obiective. In timp ce acest lucru nu este posibil pentru toate persoanele, a avea prea multe obiective complica lucrurile. Si necesita un sistem mai complicat pentru a urmari obiectivele tale. Mentine lucrurile cat mai simple. Acest lucru are un beneficiu in plus. Iti permite sa iti concentrezi energiile pe un numar mic de obiective, devenind mult mai eficient cu fiecare dintre ele.

Si iata recomandarile pentru a mentine un program simplu de stabilire a obiectivelor:

  1. Gandeste-te bine. Daca nu ai deja o lista cu lucrurile pe care ti-ar place sa le realizezi, incepe prin a face o astfel de lista. Scrie absolut tot ceea ce ti-ai dori – nu esti obligat sa le faci pe toate. Aceasta lista este pentru a te asigura ca nu iti scapa nimic.
  2. Singurul lucru care iti va schimba cu adevarat viata in acest an. Acum priveste lista si realizeaza care obiectiv iti va schimba cel mai mult viata in anul care urmeaza. Este ceva ce poate fi realizat intr-un an? Poate sa iti ia mai putin de un an, o luna sau trei sau sase daca preferi. Daca va fi nevoie de cativa ani ar fi bine sa imparti obiectivul in obiective mai mici care se pot rezolva intr-un an. Daca perioada este mai lunga este mult mai greu sa ramai motivat. Fii sigur ca este ceva de care esti cu adevarat pasionat, daca nu iti vei pierde motivatia.
  3. Creeaza o mantra. Odata ce ti-ai ales obiectivul transforma-l intr-o mantra personala. Creeaza o mantra de 2-5 cuvinte in care iti amintesti mereu de obiectivul tau. Scrie acele cuvinte pe hartie daca vrei sau fa un afis pe care sa il pui pe perete. Fa ceva care sa te asigure ca nu vei uita aceasta mantra si repet-o cat de des poti.
  4. Ce poti face in aceasta luna pentru a face acest lucru posibil? Daca obiectivul tau va necesita un an pentru a fi realizat va trebuie sa creezi obiective mai mici. Vezi ce proiect poti sa executi in aceasta luna care sa te aduca cu cativa pasi mai aproape de obiectivul dorit. Si concentreaza-te pe acest proiect in luna care vine.
  5. Ce poti face azi? In fiecare zi cand iti incepi ziua repeta mantra ta si vezi ce actiuni poti face azi pentru a fi mai aproape de realizarea obiectivului tau. Trebuie sa fie doar un singur lucru. Daca faci cate un singur lucru in fiecare zi vei ajunge la obiectivul tau. Si asigura-te ca acel lucru este primul lucru pe care il faci in ziua ta. Nu il amana pana la sfarsitul zilei pentru ca risti sa il amani pentru a doua zi.

Cinci pasi pot parea foarte multi dar de fapt nu sunt 1) alege un obiectiv si creeaza o mantra pentru acesta si 2) concentreaza-te pe actiunile pe termen scurt pentru a face acest obiectiv o  realitate.

Dar daca ai mai mult decat un singur obiectiv? Foarte multe persoane spun ca a avea doar un singur obiectiv este practic imposibil pentru ele.

Si iata doua solutii posibile pentru acest lucru:

  1. Fa doar un singur obiectiv pentru acum. Poti inca sa faci si celelalte obiective, dar amana-le pentru o luna sau doua. Concentreaza-te pe un singur obiectiv si transforma-l intr-un obicei. Daca vrei sa alergi la un maraton creeaza obiceiul de a alerga in fiecare zi. Daca vrei sa scrii un roman creeaza obiceiul de a scrie in fiecare zi. Odata ce primul tau obiectiv devine un obicei si este pe autopilot treci la urmatorul obiectiv.
  2. Fa mai mult decat un singur obiectiv, dar mentine-le simple. Pericolul cu mai multe obiective este ca iti vei consuma foarte repede energia. Daca ai 3-4 obiective aceste sunt relativ usor de realizat daca nu creezi cate 10 sarcini pe care trebuie sa le realizezi pentru fiecare obiectiv in fiecare saptamana. Acest lucru va duce la o lipsa de eficienta. In schimb, gaseste moduri de a te concentra pe un singur obiectiv pe rand. Doar concentreaza-te pe un singur obiectiv in aceasta saptamana sau doar un singur obiectiv in fiecare zi sau un obiectiv dimineata si un altul seara. In acest fel nu vei pierde din eficienta.

Motivatia. Deseori problema cu obiectivele nu este sa le fixam, dar sa ramanem cu ele pana le realizam atunci cand motivatia incepe sa scada. Trebuie sa iti amintesti in permanenta ca este ceva ce iti doresti cu adevarat si trebuie sa cauti acele obiective pe care sa le faci din pasiune. In acest fel motivatia ta va fi mereu puternica pentru ca aspiri spre ceva ce iti doresti cu adevarat.

Leave a Reply