Cum sa iti traiesti viata la maxim

Fiecare dintre noi dupa multi ani de practica devenim experti in multe lucruri. Si acest lucru poate fi uneori si plictisitor pentru ca nu mai ai emotiile de la inceputul procesului cand totul era nou si emotionant. Si atunci cand incepi ceva nou perspectiva ta se schimba si totul este mult mai frumos cel putin pentru o perioada. Dar daca am avea aceasta abordare a mintii de incepator in tot ceea ce facem? Cum ar fi viata?

Sa aruncam o privire la sapte aspecte ale mintii de incepator si sa vedem cum ne poate transforma viata:

  1. 1.      Fa cate un pas pe rand. Noi avem tendinta de a gandi in secvente. De exemplu, atunci cand mergem la cumparaturi mintea noastra este la ceea ce trebuie sa cumparam si unde anume sa facem cumparaturile. Si foarte probabil sarim peste micile experiente de pe parcurs: a inchide usa de la intrare, a vedea vecinul care sta la fereastra, ploaia care se loveste de parbriz, zgomotul din trafic, etc. Acelasi lucru se intampla si cand invatam ceva nou. Intotdeauna privim catre ceea ce stim sau spre ceea ce vom fi capabili sa facem in viitor in loc sa ne concentram pe urmatorul pas pe care trebuie sa il facem chiar acum.
  • Sfat: Fa cate un pas pe rand, fara a-ti face griji cu privire la calatorie.
  1. 2.      Daca cazi de sapte ori, ridica-te de opt ori. Atunci cand ai un esec in ceea ce intreprinzi este extrem de important sa ai taria de a te ridica si de a incerca din nou pana cand reusesti. Trebuie sa ai determinarea de a te ridica de fiecare data.
  • Sfat: Sarbatoreste faptul ca ai cazut la fel ca si faptul ca te-ai ridicat – totul face parte din procesul de invatare.
  1. 3.      Foloseste mintea lui „nu stiu”. In artele martiale mintea „nu stiu” este intelepciunea razboinicului. Deoarece putem foarte usor sa gresim daca avem prejudecati cu privire la o situatie. Cand infruntam un oponent mare sau o provocare mare putem sa presupunem ca vom pierde. Si cand infruntam un oponent care pare mai mic sau mai slab sau o provocare care pare mai usoara putem sa presupunem ca vom iesi castigatori. In ambele scenarii rationamentul nostru poate fi gresit. Nu stiu inseamna sa iti pastrezi o minte deschisa si sa raspunzi in concordanta cu circumstantele. Nu in concordanta cu ceea ce presupunem ca va fi rezultatul. O minte „nu stiu” lasa loc intuitiei. Trebuie sa fim constienti ca noi stim lucrurile pana in momentul prezent si ca ceea ce se intampla in viitor este o necunoscuta.
  • Sfat: Lasa filozofia atotstiutoare – asta este adevarata intelepciune.

 

  1. 4.      Traieste fara „trebuie”. In mod sigur ai putea sa scrii o carte despre cum ar trebui sa fii, ce ar fi trebui sa faci si ce ar trebui sa faci, nu? Lumea pare plina de experti in viata ta care incearca sa iti spuna ce ar trebui sa faci. Dar daca vrei sa traiesti cu o minte de incepator atunci trebuie sa elimini trebuie din vocabular. Trebuie sa iti traiesti viata dupa propriile principii, nu dupa notiunea de a trebui pe care o au alte persoane.
  • Sfat: Elimina „ trebuie” si fii stapanul vietii tale.

 

  1. 5.      Foloseste experienta. Mintea incepatorului este grozava, dar nu este atat de folositoare atunci cand tranversezi strada. Nu vrei sa fii calcat de masini in procesul de invatare ca nu trebuie sa stai pe strada. Este intotdeauna bine sa folosesti experienta si intelepciunea nativa. Asa invatam. Mintea incepatorului nu inseamna negarea experientei. Inseamna sa pastram o minte deschisa despre cum aplicam experienta noastra in fiecare circumstanta noua.
  • Sfat: Foloseste-ti intelepciunea nativa si experienta.

 

  1. 6.      Elimina notiunea de a fi un expert. Cu totii suntem experti. Experti in munca noastra, in a creste un copil, in a tranversa strada, in a ne spune numele. Este dificil de lasa in urma acesta notiune. Deoarece inseamna sa recunoastem ca nu stim cu adevarat nimic. Ceea ce stim apartine trecutului. In timp ce acest moment este nou si ofera provocari unice.
  • Sfat: A lasa in urma notiunea de a fi expert iti permite sa continui sa inveti.

 

  1. 7.      Experimenteaza momentul pe deplin. Ai luat vreodata un copil mic pentru prima oara la film? Totul pentru el este minunat. Se uita la fiecare detaliu cu o foarte mare concentrare. Se uita in jurul lui la oamenii de langa el, la luminile din sala, la scaune. Se ghemuieste cand este ceva inspaimantator pentru el si rade atunci cand este amuzant. Traieste intens fiecare moment. Doar imagineaza-ti sa traiesti astfel! In cea mai mare parte a timpului traim intr-un vis in care ne gandim la trecut si visam la viitor. Intre timp viata trece pe langa noi. Fara ca noi sa fim prezenti. Si pierdem foarte mult atunci cand traim intr-o ceata. Mintea incepatorului ne permite sa absorbim toate momentele vietii. Si astfel si cel mai normal lucru incepe sa straluceasca.
  • Sfat: Traieste viata din plin – cate un moment pe rand.

 

  1. 8.      Nu lua in considerare bunul simt. „Bunul simt” este ceea ce cultura in care traim priveste ca fiind „normal”. Daca inventatori precum Leonardo Da Vinci sau Edison ar fi ramas la mentalitatea bunului simt viata noastra ar fi fost foarte diferita, deoarece inventiile lor au schimbat lumea. Idei inovatoare care nu se incadreaza in cultura bunului simt au schimbat fata omenirii.
  • Sfat: Elibereaza-te de bunul simt si devin-o creativ.

 

  1. 9.      Elimina teama de esec. Cand a fost ultima oara cand ai inceput ceva nou? A fost ceva timp in urma? Cand suntem copii mereu incepem ceva nou Apoi, pe masura ce inaintam in varsta devenim mai ezitanti cu privire la a fi din nou incepatori. De ce? Poate deoarece nu vrem sa aratam caraghiosi atunci cand esuam. Dar alegerea este a noastra, daca vrem cu adevarat sa invatam ceva nou.
  • Sfat: Cufunda-te in actiunile tale si uita de cei care te privesc.

 

  1. 10.  Foloseste spiritul de cercetare. Mintea incepatorului este despre folosirea spiritului de cercetare – fara a ramane blocat in idei preconcepute. Mintea ta trebuie sa fie deschisa la necunoscut si goala de idei preconcepute.
  • Sfat: Concetreaza-te pe intrebare, nu pe raspuns.

 

Mintea incepatorului iti poate transforma modul in care experimentezi viata. Face viata excitanta si noua si ne mentine tineri si dornici de a invata.

Leave a Reply