Explorarea optiunilor pentru alegerea carierei

Sunt atat de multe optiuni astazi incat este usor sa devii coplesit de gama variata de posibilitati de cariera. Paradoxal, cu cat oamenii au mai multe optiuni, cu atat mai mult se vor bloca in incercarea de a gasi alegerea potrivita si cu atat mai putin multumiti vor fi de eventuala lor decizie.

Adesea oamenii abordeaza deciziile cu un mod de gandire ce nu ajuta. “Ar trebui sa investesc un efort mai mare pentru a face o alegere corecta acum. Poate cariera mea nu va fi la fel intotdeauna, dar daca voi face alegerea corecta, cel putin ma pot bucura de o cariera reusita pentru urmatorii 10 ani. Daca insa fac alegerea gresita as putea sa imi fac rau pentru mult timp de acum incolo.”

Problema cu aceasta mentalitate este ca actioneaza prea multe bariere intre decizie si actiune. In cazul in care aceste 2 etape sunt dictincte in procesul de dezvoltare, dar in realitate ele rareori sunt diferite.

Deciziile in cariera sunt in desfasurare continuua si esti liber sa le schimbi directia in orice moment.

Explorati lumea. Daca nu doriti sa alegeti cariera ce se afla in fata voastra, nu va hotarati in a o accepta. Explorati si lasati intuitia sa va ghideze.

Ceea ce nu realizeaza multi oameni este ca aceasta explorare nu se termina niciodata, este parte integranta a oricarei cariere implinite. Nici o alegere a carierei nu este finala. Daca va simtiti blocati in alegerea unei cariere, probabil nici una din ele nu este cea potrivita pentru voi.

Faceti acel lucru pe care ati dorit demult sa il incercati, chiar daca nu este relevant pentru cariera voastra, aceasta explorare va v-a ajuta.

 

Explorare contra decizie. O cariera este doar un hobby pe care l-ai angajat sa exploreze in profunzime. Nu trebuie sa faci alegerea perfecta, din moment ce bucuria reiese din explorare si nu din rezultatul final. Daca nu te bucuri de acest hobby, abandoneaza-l si incearca altceva.

 

Bucuria exterioara. Daca va concentrati pe explorarea a ceea ce va place, chiar daca este doar un hobby, puteti descoperii urmatoarele progrese.

 

  1. Bucuria – Daca faceti ceea ce va place si tindeti sa continuati, un hobby placut devine un obicei.
  2. Indemanarea – Daca o faceti destul de des, veti deveni profesionist, un obicei pe termen lung devine o abilitate.
  3. Servicii – Daca va impartasiti cunostintele cu ceilalti, le veti oferi valoare, o abilitate devine un serviciu.
  4. Venituri – Daca furnizati suficienta valoare, unor oameni suficienti, veti avea posibilitatea de a genera venituri, un serviciu devine o cariera

 

Acest proces va functiona indiferent de statutul tau, liber profesionist sau angajat.

De la hobby la cariera. In timp, puteti experimenta acesti pasi in orice ordine doriti, insa credem ca bucuria este intotdeauna primul lucru, inceputul, iar in timp ce claritatea se va instala, ea va v-a ajuta si cu celelalte 3 parti.

Rareori vedem oameni ce obtin o cariera fericita si implinita urmand ceea ce cred ei ca produce bani.

Pentru orice hobby aducator de bani, cineva deja obtine valoare folosindu-si abilitatile pentru a oferi un serviciu valoros.

Cu siguranta este nevoie de putina munca pentru a transforma un hobby intr-o cariera. Dar daca tot o faci gratuit, de ce sa nu gasesti o cale sa poti impartasi aptitudinile cu ceilalti, oferind un serviciu util si fii platit pentru el.

Leave a Reply