Descopera scopul tau in viata

Ai un scop pre-codificat? – multe carti spun ca suntem fie genetic, fie divin, codificati cu un fel de scop interior. Si ca tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne acordam timpul necesar pentru a descoperi acest scop prin introspectie privata. Doar stai jos si scrii o declaratie de misiune. Si ai incerdere ca ceea ce vine din tine este forta calauzitoare pentru tot restul vietii. Poate ca la fiecare 6-12 luni o actualizezi. Dar nu exista de fapt nici o dovada concreta ca am avea un scop pre-codat in fiecare din noi. Poate ca ai experimentat o conditionare sociala puternica spre un scop anume, cum ar fi daca te-ai nascut print sau printesa. Si in mod sigur ADN-ul tau va controla unele aspecte din viata ta, dar aceasta nu este o dovada suficienta ca este vorba de vreo vointa divina. In majoritatea cazurilor vei sfarsi doar cu o declaratie de misiune, ce nu inseamna mare lucru. Daca incepi cu presupunerea ca ai un scop pre-codat si incerci sa il descoperi doar prin a sta jos si a scrie declaratii de misiune, vei sfarsi prin a construi o casa de paie pentru tine. Nu vei avea o fundatie rationala pentru a avea incredere in scopul tau. Intotdeauna vei avea dubii cu privire la ceea ce ai scris. Cand persoanele incearca sa stea jos si sa scrie declaratia scopului sau a misiunii, de obicei le lipseste claritatea suficienta, pentru a face acest lucru in mod inteligent.

Cum ar trebui mai exact sa iti definesti scopul? Ar trebui sa il stii deja si sa il storci din creierul tau precum un burete? Dar daca poti sa iti imaginezi cateva misiuni diferite, dar nu ai idee care este cea mai buna? Daca nu poti sa te gandesti la nimic, ce ar insemna ceva pentru tine? Ce se intampla atunci?

Doar pentru ca este posibil sa nu ai un scop pre-codat, acest lucru nu inseamna ca nu ai un scop. Pur si simplu, inseamna ca va fi nevoie de mai multa munca pentru a defini scopul tau. Scopul tau nu este cu adevarat ceva ce descoperi. Este mai precis sa spunem ca scopul tau este ceva ce creezi bazat pe relatia ta cu realitatea. Totusi nu o putem numi libera alegere. Este posibil sa ai mai multe optiuni pentru tine, dar toate optiunile nu sunt la fel de valabile. De ceea este nevoie este o metoda inteligenta de dezvoltare a scopului tau, un proces ce are sens, astfel incat cand ajungi la raspunsul tau final, sa ai incredere ca este corect.

Cum sa definesti inteligent scopul tau –  poti sa incerci doua metode de a defini scopul tau. Ideal ar trebui sa le folosesti pe amandoua, din moment ce fiecare te va ajuta sa intelegi diferite aspecte ale scopului tau. Acest proces necesita foarte multa munca, dar rezultatul final va merita, deoarece vei atinge un punct de claritate maxima. La sfarsit va fi mult mai usor sa iei decizii si sa iei actiuni. Si vei gasi ca viata ta functioneaza bine odata ce iti stii scopul.

Metoda 1 : Inteligenta emotionala – prima metoda este sa iti consulti inteligenta emotionala. Pasiunea si scopul merg mana in mana. Cand descoperi scopul tau, in mod normal vei gasi ca este ceva de care esti cu adevarat pasionat. Emotional vei simti ceea ce este corect. Rspunsul pe care il primesti din acest proces, totusi, depinde in mare masura de abilitatea ta de a genera impulsuri bune. Esential ceea ce faci este sa explorezi spatiul de scopuri posibile. Si folosesti euristica reactiilor tale emotionale pentru a descoperi cat esti de aproape. Dar este absolut necesar ca tu sa fii foarte clar cu privire la contextul general al vietii tale. Daca inca nu ai acest nivel de claritate, atunci iti va fi greu sa faci aceasta abordare sa functioneze cu succes. Vei aborda problema dintr-un context gresit asa ca, potentialul raspuns pe care il vei genera va fi gresit. Daca contextul tau este o potrivire inexacta pentru realitate, corupt de prea multe convingeri false si presupuneri incorecte, atunci este foarte putin probabil ca vei fi capabil sa definesti un scop insemnat pentru viata ta, indiferent de ce metoda ai folosi. Foarte probabil te vei multumi cu ceva ce este aproape de scopul tau, dar nu tocmai corect.

Metoda 2: Inteligenta rationala – a doua metoda este sa folosesti ratiunea si logica ta pentru a lucra in jos de la contextul tau. Cu cat este mai clar si mai exact contextul tau cu atat va fi mai usor. Pentru a identifica scopul tau, practic iti proiectezi intregul tau context de realitate, spre tine. Avand intelegerea actuala a realitatii, unde te integrezi? Daca esti convins de contextul general pe care il folosesc majoritatea persoanelor, scopul va fi imposibil de stabilit. Contextul social nu iti ofera suficienta claritate. In cel mai bun caz vei sfarsi cu o declaratie a scopului ce se adreseaza lucrurilor de baza precum: a face bani, a avea o familie, a avea prieteni si a fi dragut. Dar nu va fi nimic cu o substanta reala. Un context neclar duce la proiecte neclare si la un scop neclar. Un context clar duce la proiecte clare si la un scop clar. Aceasta este o abordare atat de simpla incat poate fi usor neobservata. Tot ceea ce faci este sa privesti contextul tau general de viata si sa proiectezi aceleasi calitati in viata ta. Aceasta proiectie devine scopul tau, rolul tau in realitate. Aceasta metoda te va ajuta de asemeni sa identifici probleme in contextul tau, deoarece vei observa ca ceva nu este in regula, atunci cand proiectezi o convingere falsa spre tine. Daca nu iti place scopul final atunci cand aplici aceasta metoda, atunci ceea ce spui este ca nu iti place contextul pe care il folosesti. Acesta este un conflict pe care trebuie sa il rezolvi. Fie trebuie sa accepti contextul si scopul care il insoteste, fie trebuie sa schimbi contextul.

Imbinarea acestor doua metode – poate fi de mare ajutor sa folosesti ambele metode pentru a defini scopul tau pentru a vedea unde te duc. Daca contextul tau este sanatos, ar trebui sa primesti raspunsuri congruente de la ambele abordari. Inteligenta ta emotionala si rationala va formula scopul tau in mod diferit, dar ar trebui sa vezi ca in practica sunt la fel. Dar in majoritatea cazurilor raspunsul va fi diferit, ceea ce inseamna ca contextul tau este incongruent. Gandesti rational despre realitatea intr-un fel, dar simti intr-un mod diferit. Poate ca mentii convingeri religioase, dar le urmezi doar din cand in cand, nu sunt integrate in intreaga ta viata. Poti simti in inima ta ca convingerile tale sunt adevarate, dar nu gandesti acelasi lucru in mintea ta. In acest caz trebuie sa identifici diferentele, sa iti dai seama de unde vin si sa lucrezi pana cand ambele parti sunt de acord sau pana cand iti este clar care este corecta. Foloseste constientizarea ta pentru a asculta partea emotionala si partea rationala si fii precum un negociator intre ele.

Acesta poate fi un proces indelungat daca ai un concept neclar despre realitate sau daca esti foarte conflictual intern. Pentru multe persoane acest lucru va necesita dezradacinarea incongruentelor si in mod constient sa umple lipsurile contextuale. Si va fi nevoie de foarte mult timp, inainte ca suficiente incongruente sa fie eliminate, pentru a da nastere claritatii suficiente pentru a defini scopul clar.

Leave a Reply