De ce ai nevoie pentru a te simti in siguranta?

O valoare ce pare sa tina multi oameni pe loc si nu ii indreapta catre atingerea telurilor importante, este nevoia de securitate. Securitatea este un sentiment de certitudine ca totul este in regula si ca toate nevoile de baza vor fi furnizate. La suprafata nu este nimic in neregula cu asta, este minunat sa te simti in siguranta. Este una din nevoile de baza ale omenirii. Daca nu ne simtim siguri, nu putem atinge nivelurile inalte ale propriei fiinte, cum ar fi dragostea. Asadar, cum sunt unii oamenii capabili sa inceapa o noua afacere, cand detin venituri mici sau nu au nici o garantie a succesului? Anteprenorii ce isi asuma riscuri au o nevoie mai scazuta de securitate? Daca veti citi biografiile unor oamenii de succes veti vedea un model comun, dintr-un anumit punct de vedere exterior. Majoritatea oamenilor nu erau intr-o situatie sigura, cand au inceput sa isi urmeze visurile. Intre timp, cum se face ca altii ce par a fi intr-o situatie financiara mult mai sigura, sunt paralizati in a lua masuri? Motivul nu este ca unii oameni au nevoie de securitate, mai mult decat altii. Toata lumea are nevoie sa simta asta. Diferenta este ca mintea antreprenorului defineste securitatea in interior, in timp ce ceilalti definesc securitatea pe plan exterior. Securitatea nu tine doar de planul extern. Daca acesta este stabil, persoanele se vor simti in siguranta. Dar daca sunt amenintate, vor petrece mult timp incercand sa organizeze factorii externi, in timp ce antreprenorii actioneaza si definesc securitatea pe plan intern. Securitatea vine din increderea in tine, din abilitatea ta de a gandi si a actiona. Atat timp cat ai aceasta abilitate de a gandi si a actiona, esti in siguranta. Deci chiar daca esti intr-o situatie financiara instabila, circumstantele exterioare nu va ameninta securitatea. Ea este garantata si nu poate fi oprita de evenimentele externe. Securitatea trebuie sa vina si sa fie acolo unde are loc actiunea. Avand in vedere ca majoritatea oamenilor nu incep cu resurse suficiente pentru a satisface definitia externa a securitatii, cei ce isi definesc securitatea in acest mod, nu vor fi capabili sa actioneze si sa isi urmeze visurile, pana cand acei factori externi nu sunt indepliniti. Vor astepta pana cand au destui bani sa se simta siguri si doar dupa aceea vor fi capabili sa isi urmeze visurile. De cele mai multe ori acest lucru nu se va intampla.

Pe de alta parte, daca sunt capabili sa dobandeasca suficiente resurse pentru a-si urmari visurile, iar securitatea va fi din nou amenintata, atunci va fi timpul sa lase visurile sa astepte si sa restabileasca securitatea externa. Acesta este un mod extrem de ineficient de a-ti urma visurile. Si in majoritatea cazurilor nu va functiona deloc. Iti vei petrece intreaga viata urmarind securitatea, in loc de a te realiza.

Ia in considerare grupul antreprenorial, ce defineste securitatea interna. Tot ce trebuie sa faci este sa te simti sigur, sa gandesti si sa actionezi. Nu ai nevoie de nici un set special de circumstante externe, pentru a te simti in siguranta. Deci poti actiona,  poti continua sa lucrezi la visurile tale, fara pauza. Daca definesti securitatea ca fiind externa vei fi intotdeauna victima ale factorilor externi, ce nu sunt controlati de tine. Daca insa definesti securitatea ca fiind interna, totul va fi implinit, indiferent de ce se intampla la exterior.

Cum te poti muta de la un grup la altul? – nu e decat o alegere. Asa cum ai ales sa definesti securitatea externa, poti alege si opusul. Poti alege sa verfici extern cine esti si de ce esti capabil. Nu trebuie sa actionezi cu o cantitate de valoare externa, pentru a castiga permisiunea de a-ti urma visurile. Nu ai nevoie de permisiune lumii exterioare, care sa iti spuna ca in sfarsit ai securitatea de baza, de care ai nevoie. Nu exista o lege fizica ce spune ca trebuie sa cunosti si sa implinesti o securitate externa, inainte  de a-ti atinge visurile. Poti porni la drum fara bani sau cu datorii si fara un venit stabil, dar inca iti poti urma visurile. Daca definesti securitatea ca fiind interna, multe obstacole ce pareau ca te tin in loc, vor disparea. Banii sunt o importanta sursa de siguranta. Dar timpul este mult mai important. Cand nu ai timp, atunci chiar avem o problema. Ce se intampla insa, cand ramai fara bani? A ramane fara bani nu inseamna ca ai incetat sa traiesti, nu inseamna ca trebuie sa te opresti din atingerea visurilor. A ramane fara bani este de fapt un obstacol imaginar. Nu conteaza de unde incepi, fie ca esti angajat sau angajator, daca ai multi bani sau nu. Timpul este mult mai pretios decat banii. Iti poti permite sa pierzi bani in urmarirea visurilor. Insa nu iti poti permite sa pierzi timp. Bani se pot recastiga, timpul nu.

Fiecare zi ce trece este o alta zi pierduta, ce nu va reveni niciodata. Daca te blochezi in definitia securitati ca fiind externa iti pierzi viata, daca nu iti petreci timpul pretios in a lucra la visurile tale, zi dupa zi.

Securitatea este in mare parte o superstitie. Nu exista in natura.

Viata este o aventura indrazneata sau nu mai este nimic.

Leave a Reply