Ai dreptul sa te inseli

Expresia ”ai dreptul sa te inseli” poate fi considerata un bun sfat. Poate ca nu este carta drepturilor omului, dar poate fi considerata un drept fundamental al omului. Ai dreptul sa te inseli. Ai dreptul sa faci greseli. Ai dreptul sa dai gres. Multe persoane totusi, nu vad valoarea din exercitarea acestui drept.  Ce se intampla daca iei o pozitie asupra unui lucru, dar se demonstreaza ca ai gresit? Ce este atat de teribil sa gresesti? Daca nu te inseli niciodata, atunci inseamna ca nu cresti. Atunci cand te uiti in urma la ceea ce ai facut peste cativa ani, ar fi bine daca ai gasi si unele greseli. Altfel inseamna ca nu ai crescut deloc sau ca ai fost prea timid pentru a te exprima cum trebuie.

Nu te teme sa incasezi lovituri in marginile certitudinii tale. Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a invata. Lasa alte persoane sa reactioneze la ideile tale. Cateodata ele vor contribui la obtinerea de noi date ce iti pot permite sa iti redefinesti ideile. In alte momente abia vor reactiona emotional, ceea ce te poate ajuta sa devii mai rezistent in fata intemperiilor emotionale ale altor persoane. Nu te teme sa iti pui ideile intr-o conversatie, un discurs, un articol, un blog sau oricare alta comunicare, unde poti primi un raspuns de la ceilalti.

Indeparteaza ego-ul din imagine – oamenii nu vor sa se insele, deoarece isi echivaleaza raspunsul cu ego-ul lor. Asa ca, daca ideile lor sunt respinse, trateaza acest lucru ca pe o infrangere personala- se simt umiliti. Dar, doar pentru ca altii echivaleaza ideea ta cu identitatea ta, nu inseamna ca si tu esti obligat sa faci la fel. A investi prea mult din ego-ul tau in rezultatele tale este neproductiv si inutil. Daca crezi ca esuarea ideilor tale este un esec personal, iti vei asuma mult prea putine riscuri, riscuri ce in cele din urma pot avea rezultate. Dar daca poti invata sa te separi de ideile tale si de munca ta si sa le vezi ca ceva separat de tine, vei simti cu adevarat ca ai dreptul sa te inseli. Daca o idee esueaza, de ce nu lasi sa fie greseala ideii si nu a ta? Permite ideilor tale sa esueze, fara a le transforma intr-o infrangere personala. Iar daca o idee este corecta, nu trebuie luata ca pe o victorie personala. Si raspunsul din ideile tale te poate ajuta sa creezi idei mai bune sau sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare.

Comunicarea eficienta necesita o combinatie de logica si emotii. Iar acestea cateodata sunt in contradictie unele cu altele si vor avea un impact unic asupra diferitelor persoane. Prin mentinerea ego-ului in afara imaginii de ansamblu, poti face ceea ce Winston Churchill a sugerat – te deplasezi de la un esec la altul fara a-ti pierde entuziasmul.

Cum iti poti exercita mai bine dreptul de a te insela? Ti-a fost teama sa te duci la sala de fitness, deoarece nu stii ce sa faci si te astepti sa arati ca un idiot? Nu iti pune ego-ul in prima linie. Adu-ti aminte ca iti lipsesc doar abilitatile. Nu ai lipsuri ca fiinta umana doar pentru ca iti lipsesc anumite cunostinte si abilitati.

Ai dreptul sa te inseli. Lasa-ti ideile sa esueze, lasa-ti abilitatile sa isi demonstreze inadecvarea si lasa-ti cunostintele sa isi dezvaluie limitele. Nimic din toate aceste nu sunt fiinta ta adevarata.

Cand dai gres iti descoperi limitele. Ai ajuns la marginile capacitatilor tale. Si acest lucru iti permite sa treci, in cele din urma, dincolo de ele.

A te insela, in cele din urma, te va duce la a avea dreptate. Si chiar si atunci cand nu face acest lucru, tot este o cale mai interesanta decat a nu face nimic.

Leave a Reply