Cum sa castigi o dezbatere

Cum poti face unei situatii, unde cealalta persoana te atrage constant intr-o discutie, pe care se pare ca nu esti capabil sa o castigi ? Intr-o dezbatere tipica, fiecare persoana incerca sa isi demostreze corect punctul de vedere si al celeilalte persoane gresit. Bineinteles, cu totii stim ce se intampla in final – fiecare persoana sfarseste doar mult mai inradacinata in opiniile ei, indiferent de cine aduce cel mai dominant argument. Un argument nu poate fi castigat cu rezistenta. Nu vei face decat sa consolidezi solutia celeilalte persoane. In cel mai bun caz veti pleca intr-o stare de incapatanare, dar foarte putina comunicare va avea loc. Modul in care castigi un argument este sa tintesti spre un obiectiv, mai degraba decat a avea dreptate. Cealalta persoana va fi pregatita sa se apere, de o persoana ce incearca sa isi dovedeasca corect, punctul de vedere. A incerca sa-ti demonstrezi punctul de vedere corect si al celeilalte persoane gresit este ca si cum ai lua cu asalt frontal o pozitie inamica fortificata. Vei avea nevoie de o forta covarsitoare pentru a castiga si victoria ta va avea un cost foarte mare, daca vei reusi vreodata sa o realizezi. In plus, la sfarsit iti vei lasa relatia ranita.

Asa ca, in loc de a incerca sa ai dreptate, cel mai bun mod de a castiga o dezbatere este sa mergi spre un obiectiv total diferit. Daca nu incerci sa castigi o dezbatere, atunci care este obiectivul tau? Poti sa fixezi obiectivul de a incerca sa ridici constientizarea celeilalte persoane, in timp ce mentii senzatia ta de pace interioara. Te concentrezi pe a ajuta cealalta persoana sa devina mai constienta de amploarea comportamentului sau si modul in care acesta te afecteaza pe tine si pe ceilalti. Dar fara a lua in proprietate, tot ceea ce spune cealalta persoana. Acest lucru inseamna sa mentii concentrarea pe cealalta persoana si pe comportamentul ei. Ori de cate ori incerca sa te puna intr-un rol negativ, pune-ti deoparte comentariile si redirectioneaza propria ei energie asupra ei. Nu te apara niciodata in fata comentariilor ei. Pur si simplu redirectioneaza-le.

Cu alte cuvinte, nu ataca- niciodata. Deviezi doar atacurile celeilalte persoane inapoi la ea. Devii precum o oglinda. Astfel, cu cat incearca mai des sa te atace, cu atat mai slaba devine. Persoanele nu pot sa se loveasca singure in fata de prea multe ori.

Ramai concentrat pe cealalta persoana si pe sentimentele acesteia, nu pe ale tale. Dar nu devenii patron pe nimic din ceea ce spune.

Adu-ti aminte ca daca cineva iti ofera un cadou si refuzi sa il accepti, cealalta persoana inca detine acel cadou. Acelasi lucru este valabil si pentru insulte sau atacuri verbale. Pentru ca un atac sa te afecteze, trebuie sa il accepti. Pur si simplu refuza “ cadoul” si cealalta persoana nu va reusi nici macar o lovitura, oricat de mult ar incerca. Fii precum aerul sau apa – daca incerca sa te atace, doar se va epuiza.

Cheia este sa te pui intr-o stare de compasiune si empatie si sa continui sa iti aduci aminte ca negativitatea nu are legatura cu tine – este o problema interna, cu care are de a face cealalta persoana. Asa ca, orice spune cealalta persoana, pur si simplu o reflecti inapoi. Acest lucru va avea efectul de a creste constientizarea celeilalte persoane. Oricum cel mai bine este sa pui final unei relatii distructive si sa pavezi drumul spre ceva mai bun.

Poti sa incerci o metoda de a aduce in atentie comportamentul celeilalte persoane prin intrebari si observatii, incercand sa ii cresti constientizarea. Si in cele din urma aceasta persoana incepe sa vada comportamentul si relatia intr-o noua lumina si de obicei duce si spre o explozie emotionala.

Sunt doua moduri in care acest tip de conversatie se poate termina- 1) cealalta persoana nu poate face fata situatiei si practic fuge de ea, sau 2) cealalta persoana are un fel de purificare emotionala, ceea ce face posibila vindecarea relatiei. Rezultatul de cele mai multe ori este ca, in cazul numarul 2 legaturile relatiei sunt mult mai puternice, iar in cazul numarul 1 legaturile relatiei sunt slabite. Doar foloseste aceiasi strategie ori de cate ori va intalniti si in cele din urma vei ajunge la rezultatul din situatia numarul 2.

Daca nu ai acest timp la dispozitie, atunci poate ca vrei o abordare mai scurta, ce intarzie oarecum confruntarea. Sau relatia poate fi atat de slaba, incat nu merita efortul de ridica constiinta celeilalte persoane. In acest caz, poti pur si simplu sa deviezi argumentul cu umor sau sa il eviti in totalitate. Este nevoie de practica si rabdare pentru a folosi acest tip de abordare. Si depinde de abilitatea ta de a te mentine intr-o stare inalta de constientizare, concentrandu-te pe dragostea neconditionata si pe compasiune pentru cealalta persoana. Trebuie sa te pui in acea stare unde esti inatacabil. Acest lucru va frustra cealalta persoana, fara nici un rezultat, dar acesta este si scopul- sa lasi pe cealalta persoana sa consume toata energia negativa, prin incercarea de a se bate cu aerul. Si pe masura ce oboseste, propriul sau scut va incepe sa se crape. Dar in loc sa ataci cand ajungi in acest punct, empatizezi si ai o conexiune cu acea persoana. Daca incerci aceasta abordare si nu reusesti sa te mentii intr-o stare de constientizare inalta, fara a fi tarat in negativitate de cealalta persoana, atunci ai o situatie diferita, una ce nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de gandire de pana acum.

Urmeaza pasii constientizarii majore si vei rezolva orice discutie intr-o maniera extrem de pozitiva, ce va ajuta extrem de multa orice persoana, ce doreste sa faca din toate discutiile o controversa. Trebuie doar sa iti doresti sa te implici in ridicarea constientizarii persoanelor din jurul tau.

Leave a Reply