Crearea unui spatiu productiv

Ti-ai dori sa iti stimulezi permanent productivitatea prin simpla modificare a zonei de lucru? Daca iti petreci mult timp la birou, atunci asigura-te ca este o experienta placuta.

Cum te face sa te simti spatiul tau de lucru? Daca esti acum la birou, goleste-ti mintea si gandeste-te la cum te influenteaza si te face sa simti zona ta de lucru?

Te simti stresat? Ingrijorat? Relaxat? Impacat? Motivat? Energic? Fericit? Deprimat? Coplesit? Ocupat? Important? Nesemnificativ? Plictisit? Nervos? Creativ?

Descrie in cateva cuvinte sentimentul pe care ti-l ofera mediul. Va recomandam sa parasiti spatiul de lucru si sa mergeti in alt loc pentru cateva minute, apoi reintrati in birou pentru a analiza totul si a va face o impresie proaspata. Observati modul in care sentimentele se schimba subtil imediat ce reintrii in spatiul tau.

Obtineti o a doua opinie. Daca va descurcati greu la detectarea zonei de lucru in mod obiectiv, roaga un coleg sa va ajute, el are o zona de lucru diferita de a voastra. Intreaba-l cum este sa intre in lumea ta, in zona ta de lucru. Obtineti astfel mai multe opinii. Observati cum va influenteaza mediul.

Ce se intampla cand nu va place cum va influenteaza mediul. Daca realizati ca zona voastra de lucru va face sa va simtiti incomod, este ok. Schimbarea modului in care mediul va face sa va simtiti nu este dificila. Intotdeauna exista un mod de al imbunatati. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmariti cateva reguli simple. Daca totul vi se pare corect, atunci este corect. Daca il folositi ca pe un principiu calauzitor pentru a face schimbari in mediul de lucru, atunci nu este nevoie de un expert in amenajari interioare.

Imaginati-va spatiul ideal de lucru.

Identificati cum v-ar placea sa va simtiti in spatiul de lucru. Ce stare mentala ati lua in considerare ca fiind cea mai buna pentru a o avea zi deosebita.

Alege doua sau trei cuvinte in a-l descrie. Acum imaginati-va ce fel de mediu de lucru ar contribui la crearea sentimentelor selectate de voi. De exemplu daca ati ales sentimentul de pace, care este locul cel mai linistit pe care vi-l puteti imagina. Creati-va o imagine mentala a unui loc ideal pentru voi de a lucra.

Alternati-va spatiul de lucru. Acum luati acea imagine a spatiului ideal si proiectati-o in realitatea cu care va confruntati. Poate nu puteti lucra pe un munte, dar poate puteti aduce o parte ale aceste viziuni in spatiul real. Faceti o lista de modificari simple pe care le puteti face zonei de lucru. Daca nu sunteti siguri ca va functiona este ok. Ganditi-va la aceste modificari ca la niste experiente. Daca nu va plac, aveti posibilitatea sa le anulati mereu.

Alocati timp pentru a putea implementa aceste schimbari. Puneti postere, lumanari, plante, fotografii. Dupa fiecare schimbare, observati cum se schimba sentimentele. Tineti minte si urmati regula” daca se simte corect, atunci este corect”. Daca o schimbare se simte gresita, sau neutra, atunci anulati-o si incercati altceva.

Pozitia de comanda. Aceasta este o pozitie care va face sa va simtiti sustinut de la spate si deschis in fata. De exemplu: Daca casa voastra are un munte sau un deal in spatele ei, atunci casa voastra ar fi in pozitia de comanda, in mod ideal ar insemna ca lucrati si va confruntati cu intrarea in zona de lucru si aveti un zid in spatele vostru de sustinere. Pozitia de comanda creaza un sentiment de securitate, si face totul mai usor sa va relaxati cand lucrati, spatele vostru este indreptat catre perete iar in fata este intrarea in spatiul de lucru. Concentrarea este in fata intrarii in spatiul de lucru, si o concentrare inainte inseamna productivitate, niciodata nu trebuie sa va concentrati cu cine sau ce se afla in spatele vostru. Daca o parte din voi se concentreaza pe asta, veti fi distrat si productivitatea va avea de suferit. Daca vreti sa faceti o singura schimbare in zona voastra de lucru, aceasta este cea care merita facuta. Odata ce ati incercat pentru cateva luni, nu veti mai dori sa va intorceti. Daca va simtiti deseori stresat, coplesit, plictisit, nemotivat, frustrat la munca, poate ca mediul reflecta aceste stari negative. Luati aceste sentimente ca pe un semnal pentru a face unele schimbari si a crea o zona de echilibrata si confortabila pentru voi. Cateva schimbari zilnice vor servi anilor ce vor veni.

Leave a Reply