Crearea inspiratiei

Daca faci orice tip de munca creativa, in mod sigur ai experimentat dilema: Ar trebui sa lucrezi cand nu esti inspirat sau ar trebui sa astepti inspiratia?

In mod sigur te-ai gasit in situatii, in care inspiratia te-a lovit in cele mai nepotrivite momente. Dar trebuie sa fii suficient de destept incat sa profiti de aceste momente, astfel incat sa faci cat mai multa munca productiva, intr-o perioada scurta de timp. Aceste experiente pot parea atemporale si transcendete, ca si cum ai fi batut pe umar de o putere creativa superioara. Dar in alte momente poti sa te simti golit, distras sau neinspirat si vei face ceva munca, dar nu va avea aceiasi valoare, ca cea pe care o faci atunci cand esti inspirat.

Exista putina valoare in a invata sa rezolvi o problema, la fel cum o face toata lumea. Dar va fi intotdeauna un loc de pret in lume, pentru acea persoana ce rezolva problemele in mod creativ. Intotdeauna este apreciata munca grea si disciplina. Si in mod sigur ai optiunea de a munci si atunci cand nu esti inspirat. Dar vei gasi foarte deranjant sa folosesti auto-disciplina pentru a face o munca creativa. Disciplina este in regula pentru munca repetitiva sau pentru o munca necreativa, dar rareori creeaza solutii elegante.

Clarificarea intentiei – ori de cate ori doresti sa te simti inspirat pentru a face o munca creativa, opreste-te o secunda si clarifica-ti intentiile. Devin-o cu adevarat clar cu privire la ceea ce doresti sa faci si apoi verbalizeaza aceasta intentie. Intentia ta va functiona precum o unda a gandului, ce se proiecteaza in univers si dupa o scurta perioada de timp acea unda se reflecta inapoi la tine, sub forma unei idei creative. Este ca si cum ai emite un tip special de sonar, intr-o lume imaginara a gandurilor. Atunci cand intentia ta se loveste de o idee ce rezoneaza cu ea, creeaza o unda de reflectie inapoi la sursa, ceea ce percepi ca fiind o idee sau un impuls. Intentiile nu functioneaza la fel ca si obiectivele. Daca iti constrangi prea mult intentia, atunci nu vei primi nici o reflectie inapoi, deoarece nimic nu va rezona perfect cu ea. Asa ca, incerca sa iti pastrezi intentiile deschise si de nivel inalt, cu exceptia cazului in care detaliile specifice sunt cu adevarat importante pentru tine. Daca creezi intentii ce sunt prea rigide, poti elimina posibilitatea unei solutii globale. De exemplu, daca te concentrezi pe intentia de a rezolva o problema de nivel scazut si din punct de vedere creativ te simti inca blocat, atunci poate insemna ca nu ar trebui sa rezolvi deloc acea problema. Trebuie sa refaci ceva la nivel superior, pentru a elimina problema in intregime. Propriile tale ganduri pot crea un model de interferenta si se pot anula reciproc. Emiti intentii conflictuale si asta deoarece fiecare gand este o intentie. In acest moment trebuie sa te retragi si sa formezi o intentie mai generala, de nivel inalt, ce te poate scapa de zgomotul de nivel scazut. Asa ca, incepe cu o idee specifica si daca nu iti place reflectia pe care o primesti, continua sa te retragi si sa formezi noi intentii, pana cand reflectia ti se potriveste. Odata ce ai stapanit acest proces, nu va mai trebui niciodata sa treci prin munca creativa, atunci cand nu te simti creativ.

In timp ce inca poti sa mai produci unele rezultate in acele perioade, probabil stii ca munca va parea fara viata si neinspirata, atunci cand o privesti mai tarziu.

Clarifica-ti si concentreaza-ti intentiile si vei observa ca intentiile tale intotdeauna se manifesta atunci cand esti in intregime clar, cu privire la ceea ce iti doresti.

Asa ca, nu astepta inspiratia. Foloseste acesta tehnica simpla pentru a invita in mod activ inspiratia si elibereaza unda de idei creative.

Leave a Reply