Prima ora a unei zile

Se spune ca prima ora a unei zilei confera directia zile respective. Si poti descoperi acest lucru foarte usor chiar tu. Daca esti lenes sau haotic in actiunile tale, in prima ora cand te trezesti, atunci tendinta este ca o sa ai o zi lenesa si neeficienta. Acest tip de zi poate incepe prin a lenevi in pat mai mult, a lua un mic dejun indelung, oarecum visator, etc. Apoi iti poti incepe ziua de munca poate cu verificarea e-mailurilor sau prin a face alte sarcini minore cu o oarecare lentoare. Si timpul trece fara ca macar sa realizezi ca nu faci lucruri concrete si astfel vei avea o zi mai putin productiva. Pe o scara de la 1 la 10, energia ta generala rareori depaseste un 7 in astfel de zile.

Dar daca te straduiesti sa faci prima ora a unei zile optima din punct de vedere productiv, atunci restul zile va urma acelasi tipar. Si o astfel de zi poate incepe cu trezirea la o ora rezonabila imediat ce a sunat alarma, te dai jos din pat imediat fara a mai lenevi inutil, te imbraci rapid, o cafea in fuga si la birou. Dupa aproximativ 60-90 de minute poti sa incetinesti ritmul, poate chiar sa iei o mica pauza de 5 minute pentru a lua micul dejun la birou, in timp ce inca mai verifici unele lucruri. Acea prima ora productiva te propulseaza inainte in munca ta. Si pana la jumatatea zilei poti termina sarcinile unei zile normale de munca. Si nivelul tau de energie generala va fi de cel putin 8-9 pe tot parcursul zilei.

Si a doua varianta desi pare foarte grea, de fapt este foarte usoara odata ce te-ai obisnuit. A face lucrurile cele mai importante devreme in cursul unei zile este extrem de energizant. Si cand ai cateva saptamani de zile extrem de productive adauga si mai multa energie. Te vei simti grozav cand vei vedea ca ceasul arata doar 8.30 si tu deja ai rezolvat cateva sarcini importante dintr-un mare proiect. Si poti chiar sa iti verifici e-mailurile doar la sfarsitul programului. De fapt, daca persoanele ar adopta acest obicei, ar vedea o crestere dramatica a productivitatii.

Avantajul faptului de a incepe devreme munca, fara intarzieri este ca termini mai repede. Nu va trebui sa stai peste program pentru a rezolva lucrurile ce le poti face dimineata in locul pauzei de cafea, sau alt tip de pauza.

Motivatia poate precede actiunea, dar motivatia poate de asemeni sa urmeze actiune. Cum iti petreci acea prima ora va induce nivelul corespunzator de motivatie, pe care poti apoi sa il folosesti eficient. Daca vrei o zi mai productiva atunci petrece-ti prima ora astfel: te trezesti, te duci direct la birou si incepi lucrul la proiectul numarul unu. Daca vrei o zi linistita atunci fa prima ora a zilei linistita: mediteaza, citeste, du-te la plimbare, etc. Daca vrei o zi lenesa, fii lenes in prima ora a zilei: dormi mai mult, uita-te la TV, ia un mic dejun lung. Daca vrei o zi de trivialitati atunci petrece-ti prima ora cu trivialitati: citeste e-mailul, navigheaza pe internet, citeste stirile, trancaneste cu alte persoane.

Vestea buna este ca daca vrei sa ai un anumit tip de zi, pur si simplu concentreaza-ti cele mai bune eforturi pe prima ora. Nu iti face griji cu privire la ce vine dupa. Daca iti reuseste prima ora, restul zilei va decurge la fel. Profita de puterea directie pentru a manevra intreaga nava.

Daca insa ti-ai inceput ziua prost, atunci ia o pauza si concentreaza-ti cel mai bun efort pe stapanirea acelei ore ce se afla in fata ta. Aceea este directa ta.

Leave a Reply