Cum sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat

In mod sigur in viata ta ai trecut prin perioade de productivitate intensa – luni in care totul a mers foarte bine, obiectivele tale au parut ca se realizeaza singure. Si la cealalta extrema au fost momente in viata ta cand te-ai simtit complet coplesit , impovarat de diferite proiecte si responsabilitati si frustrat deoarece multe dintre ele nu au contat foarte mult pentru tine. Unele dintre proiectele noastre sunt extrem de importante pentru noi, unele conteaza mai putin si unele pur si simplu nu conteaza deloc pentru noi.

Iata cum sa definesti si sa te concentrezi pe ceea ce conteaza. Si unele strategii pentru a-ti face timp pentru acestea.

Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat si sa elimini din viata ta acele lucruri care nu conteaza.

  1. Cum arata viata mea peste 10 ani? Proiecteaza-te in viitor si imagineaza-ti viata ta si unde ai dori sa ajungi. Puterea acestui exercitiu este si mai aparenta atunci cand iei in considerare faptul ca tu esti produsul tuturor experientelor trecute. Gandeste-te la amintirile tale preferate, persoane si evenimente din trecutul tau si vei vedea lucrurile care te-au format in persoana care esti astazi. In mod similar daca te uiti zece ani in viitor si iti imaginezi ceea ce iti doresti, te poate ajuta sa iti concentrezi energia astazi pentru a realiza planurile tale maine. Daca, de exemplu, iti imaginezi viitorul plin de timp petrecut cu familia si prietenii atunci acest lucru iti spune ca trebuie sa te concentrezi pe mentinerea acestor relatii astazi.
  2. Care este scopul meu? Daca ai determinat care este misiunea ta in viata, acest lucru asigura o baza pentru unde trebuie sa iti petreci timpul. De asemenea iti arat si activitatile si rezultatul final pe care ar trebui sa te concentrezi. Acest lucru este cateodata dificil deoarece putem sa credem ca scopul nostru in viata nu este in linie cu o cariera practica, dar nu este intotdeauna adevarat. Nu exista nici o contradictie in a folosi o cariera practica pentru a avea un trai decent si pentru a putea fi liber pentru aventuri. Sau poate pentru a avea veniturile necesare pentru a-ti trimite copilul la facultate. Deconectarea se intampla atunci cand cariera ta practica iti umple contul bancar cu bani care nu inseamna mai nimic pentru tine. Si ceea ce iti doresti de fapt este sa indeplinesti adevaratul tau scop in viata.
  3. Ce ma incanta? Cateodata ne este teama sa admitem ce anume vrem sa facem cu adevarat si cine anume dorim sa fim. Si asta doar pentru ca acel lucru nu este popular sau pentru ca nu este la fel de sigur ca locul de munca actual. Totusi, in adancul nostru stim exact ce ne incanta. Stim ce ne pune sangele in miscare si ce ne place atat de mult incat sarim din pat dimineata.
  4. Ce anume pot lasa in urma? Nu sunt suficiente ore intr-o zi pentru a face tot ce te intereseaza sa faci. Exista totusi suficient timp intr-o zi sa faci ceea ce te intereseaza cu adevarat si ceea ce conteaza cu adevarat. Gaseste acele lucruri care nu conteaza si elimina-le.
  5. Consecintele au semnificatie? Fiecare sarcina si fiecare proiect are un rezultat si consecinte, dar consecintele nu conteaza de unele singure. Ceea ce conteaza este cat de mult inseamna aceste consecinte pentru tine. Cateodata ne luptam si ne chinuim pe o anumita cale deoarece alte persoane doresc sa avem recompensele de la finalul acestei cai. Sau pentru ca finalul suna impresionant. Dar daca nu are o semnificatie pentru noi atunci nu vom fi satisfacuti cu aceasta realizare. In alte cazuri poate ca initial am urmat un obiectiv, dar interesele noastre si scopul nostru s-a schimbat. Daca ceva nu inseamna nimic pentru tine, atunci indiferent de cat de importat este acel lucru pentru alte persoane, cat de impresionant poate fi sau cat de important a fost in trecut poate ca este momentul sa renunti la el.

  A-ti face timp. Poate ca deja stii ce anume conteaza cu adevarat in viata ta, dar iti este dificil sa gasesti timp pentru acel lucru sau sa te concentrezi.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti faci timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat:

  1. Fa acel lucru in primul rand. Odata ce ai gasit acel lucru care inseamna cel mai mult pentru tine incearca sa il executi pe acesta primul, inainte de a petrece timp pe sarcini care conteaza mai putin. Incepe ziua cu acel lucru care te face cel mai fericit si astfel iti incepi ziua intr-o nota pozitiva.
  2. Programeaza. Cand ai un program foarte incarcat poti sa te folosesti de un calendar sau de alarma de la telefon si sa iti programezi exact timpul in care sa executi sarcina ta cea mai importanta. In acest fel faci un angajament clar pentru viitorul tau si pentru ceea ce conteaza cu adevarat.
  3. Trateaz-o ca pe o urgenta. Daca iti este dificil sa renunti la anumite lucruri sau nu stii exact de unde sa iti faci timp atunci trateaza misiunea ta in viata ca pe o urgenta. Elimina lucrurile importante, dar care nu sunt necesare din programul tau zilnic. Fiecare zi pe care ti-o petreci pe sarcini care nu sunt importante este o zi pe care nu o vei mai recupera niciodata si asta este in mod sigur o urgenta.

Ce conteaza cu adevarat. Cu totii stim ca exista diferite lucruri care ne motiveaza, hobby-uri care ne incanta, pasiuni unde ne dorim mai mult timp sa le exploram, persoane cu care ne dorim sa petrecem mai mult timp. A identifica ceea ce conteaza pentru noi, a ne concentra si a petrece timp cu acest lucru nu este doar un simplu exercitiu.

A te concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat, cu adevarat conteaza.

Leave a Reply