Cum sa iti doresti foarte putin

Exista doua provocari pe care oamenii trebuie sa le infrunte cand aleg sa traiasca o viata mai simpla: a detine putin si a dori putin. Totusi, persoanele contopesc aceste doua provocari intr-un obiectiv mai mare „ a trai mai simplu”. A detine putin necesita o abordare practica – sistematic curatarea vietii tale si eliminarea lucrurilor inutile. A dori putin pe de alta parte este concentrat pe modul in care gandim, un aspect mai neclar al simplitatii. A dori putin este destul de dificil. Merge impotriva dorintelor noastre inradacinate adanc de certitudine, a dreptul de proprietate. Pentru a depasi acest atasament psihologic este nevoie de mai mult decat a urma o lista de tactici. Este nevoie de o schimbare de gandire, o schimbare in modul in care abordezi viata ta de zi cu zi si cum iei deciziile.

  1. Sa ai o viziune a vietii tale. Obiectivele sunt unelte folositoare de a ajunge de la punctul A la punctul B, dar deseori le lipsesc profunzimea, emotiile si insemnatatea. Si fara aceste trei lucruri exista un deficit de scop si motivatie. Gandeste-te la stilul de viata pe care ti-l doresti, in loc sa te concentrezi doar pe dorinta de a vrea foarte putin. Ce anume vrei sa detii? Cum iti vei petrece timpul? Unde vei fi? Fii specific.       Dorinta pentru mai mult poate incerca sa iti inunde viata, dar pentru ca ai definit clar ce conteaza pentru tine, doar lucrurile ce coincid cu obiectivele tale vor merge mai departe. Devine mult mai usor sa spui nu atunci cand esti sigur ca nu face parte din planul tau.
  2. Gaseste-ti motivatia. De ce iti doresti putin? Doar pentru ca este in tendinte nu este suficient pentru a intrerupe dorinta pentru posesie. Iata cateva motive valide de a dori mai putin:

–          A economisi bani pentru pensionare, calatorii, donatii, etc.

–          Eliminarea stresului.

–          A-ti elibera timp prin a munci mai putin, a face curat mai putin, a mentine mai putin.

 

3.      Experimenteaza beneficiile. Indiferent de cat de multe ori ai auzit beneficiile de a dori mai putin, a experimenta o viata fara haos si aglomeratie va fi intotdeauna cea mai buna metoda de a schimba mentalitatea de la „ a vrea mai mult” la „a vrea mai putin”. Si exista cateva moduri de a face aceasta schimbare:

 

–          Planifica o vacanta scurta unde iei cat mai putin posibil, inclusiv tehnologia sau accesorii. Impacheteaza doar esentialul.

–          Alege o camera in casa ta pe care vrei sa o transformi intr-o zona fara lucruri. Arunca cat de mult posibil din camera respectiva. Observa diferenta de liniste dintre camerele normale si camera fara lucruri in ea.

–          Viziteaza locatii care nu sunt aglomerate. Temple budiste sau alte locasuri de cult care sa iti inspire liniste si pace.

4.      Fii lipsit de… Deciziile devin de speriat atunci cand sunt extrem de rigide. In alte arii din viata ta un pic de teama poate fi un lucru bun, dar nu este necesar si nu este de dorit atunci cand vrei sa elimini dorinta pentru mai mult. Provocarea este suficient de dificila fara a adauga mai multa rezistenta. Nu exista o linie pe care trebuie sa o depasesti cu privire la atasamentul de lucruri, nici un munte de escaladat. Este un stil de viata la care poti sa renunti oricand. O mentalitate care nu iti restrictioneaza abilitatea de a alege.

5.      Intelege psihologia influentei. Marketingul si vanzarile sunt parte din aceasta lume si ar fi o prostie sa pedepsesti aceste sectoare, deoarece in realitate cu totii suntem agenti de vanzare. Tot traiul este alimentat de a fi auzit si de schimbul mutual. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa cazi in capcana trucurilor psihologice ieftine.

6.      Creste odata cu procesul. Incepe cu victoriile mici. Fii constient de toate achizitiile tale si de toate dorintele. Si in mod regulat intreaba-te „acest lucru coincide cu viziunea mea?”  Inconjoara-te cu influente pozitive si persoane care impartasesc aceiasi mentalitate.

7.      Pierde-te in proces. A achizitiona este un proces in care ne pierdem. In primul rand ceva anume ne atrage vizual, apoi exista conflictul interior. Daca ne convingem ca ar trebui sa cheltuim banii, atunci ne simtim bine cand devenim proprietarii acelui lucru. Iei produsul acasa. Si apoi il folosesti. Este o secventa  interesanta de evenimente plina de incertitudine si posibilitate in care suntem absorbiti. Dar problema este ca de cele mai multe ori se termina cu un repros al cumparatorului. Ceea ce trebuie sa facem este sa invatam sa ne pierdem in activitati, mai degraba decat in achizitii. Concentreaza-te pe a face lucruri interesante, mai degraba decat a cumpara lucruri interesante.

8.      Fa bilantul. Este posibil sa ai o pasiune care necesita cheltuieli sau cel putin ti-ar place sa pui deoparte ceva bani pentru zile negre. Un truc simplu pentru a evita sa cumperi lucruri este sa compari pretul lor cu ceea ce ti-ai dori sa faci din pasiunile tale. De exemplu, daca vrei sa calatoresti si o noapte la hotel te costa 100 ron, atunci cand vezi in vitrina un Xbox care costa 600 ron stii ca daca il cumperi renunti la 6 zile de vacanta. Acest lucru va impiedica cumparaturile din impuls. A dori putin nu este despre a te lipsi de ceea ce este important pentru tine, dar a elimina toata dezordinea si lucrurile inutile pentru a face loc lucrurilor importante.

Dar asigura-te ca esti suficient de sincer cu tine insuti in acest proces.

Leave a Reply